shareit

Netflix се размина с кинофестивала в Кан тази година

| от chronicle.bg |

Стрийминг платформата Netflix официално се оттегля от кинофестивала в Кан тази година.

Тед Сарандос (Chief Content Officer в компанията) потвърждава пред Variety, че Netflix не са имали друг избор освен да се оттеглят, след приетото решение на „Кан“ да бъдат премахвани филми от конкурсната програма, които не са минали през френските киносалони. Според правилото, компанията все още може да прожектира филми, но само извън конкурсната програма.

Сарандос още допълва, че от Netflix искат за филмите им да важат същите условия като за останалите компании, а по този начин оригиналните им продукции са в неизгодна позиция и няма смисъл компанията да участва във тазгодишното издание. Според него единствената цел на решението е да бъде отстранен Netflix. Сарандос отправи критики към художествения директор на фестивала – Тиери Фремо, казвайки, че правилото за задължителна дистрибуция във Франция е дискриминативно и противоречи на духа на всеки международен кинофестивал по света.

Целта на филмовите фестивали е филмите да бъдат забелязани, за да бъдат разпространени след това.“ допълва Тед Сарандос.

Миналата година компанията участва в конкурсната програма за „Златна палма“ с филмите Okja и The Meyerowitx Stories, но присъствието им предизвика противоречиви отзиви. Президентът на журито тогава, Педро Алмодовар, казва, че филми, които не са били разпространявани в кината,  не бива да бъдат претенденти за награди.

Кинофестивалът в Кан тази година е от 8 до 19 май. 

 
 
Коментарите са изключени