shareit

Наградите „Сезар“ бяха раздадени за 43-и път

Френската Академия за филмово изкуство раздаде в Париж наградите „Сезар“ за 43-и път, предаде БТА.

Драмата „120 удара в минута“ на режисьора Робен Кампийо спечели шест награди „Сезар“, включително за най-добър филм и най-добър сценарий. Лентата се фокусира върху група активисти в Париж през 90-те години в разгара на епидемия от СПИН. „120 удара в минута“ спечели също Голямата награда на кинофестивала в Кан през 2017 г.

„Нелюбов“ на руския режисьор Андрей Звягинцев за двойка, преживяваща тежък развод, когато детето им изчезва, получи награда за най-добър чуждестранен филм. 54-годишният Звягинцев не присъства на церемонията, за да получи наградата. „Нелюбов“ спечели наградата на журито в Кан миналата година и е номиниран за „Оскар“ за най-добър чуждестранен филм.

Наградата за най-добър режисьор взе Албер Дюпонтел за неговата трагикомедия „Ще се видим там горе“, базирана на отличената с „Гонкур“ книга на Пиер Льометр.

Жана Балибар спечели наградата за най-добра актриса за ролята си в „Барбара“, а Суон Арло – за най-добър актьор за ролята на млад фермер в „Кърваво мляко“.

Испанката Пенелопе Крус спечели почетна награда „Сезар“ за постижения в киното.

Наградите „Сезар“ се връчват от френската филмова академия от 1976 г. и са наречени на автора на статуетката – скулптора-авангардист Сезар Балдачини.

 
 
Коментарите са изключени