shareit

„Междузвездни войни: Последните джедаи“ оглави бокс-офис класацията

| от chronicle.bg, БТА |

„Междузвездни войни: Последните джедаи“ оглави бокс-офис класацията на Северна Америка с втория най-касов дебют на всички времена.

Приходите от продажбата на билети за продукцията през дебютния й уикенд на екран възлизат на 220 милиона долара. С по-висок резултат – 248,8 милиона долара, е дебютирал единствено предшественикът й „Междузвездни войни: Силата се пробужда“.

С постижението си осмият епизод от култовата космическа сага „Междузвездни войни“ става едва четвъртият филм, преминал границата от 200 милиона долара след излизането си на екран след „Силата се пробужда“, „Отмъстителите“ (207,4 милиона долара през 2012 г.) и „Джурасик свят“ (208,8 милиона долара през 2015 г.).

Глобалните приходи от „Междузвездни войни: Последните джедаи“ възлизат на 450 милиона долара.

Наблюдателите отчитат, че предходният епизод от космическата сага, който е рекордьор по дебютни приходи, се възползва от продължилото десет години очакване за феновете на „Междузвездни войни“. Тъй като не можеше да разчита на същото, режисьорът и сценарист Райън Джонсън заложи на различността. И ако новаторството на Джонсън допадна на критиката, публиката не го прие толкова възторжено. В сайта Rotten Tomatoes филмът „Последните джедаи“ получи внушителните 93 процента позитивни отзиви от критиците и едва 56 процента от публиката.

На далечното второ място в бокс-офис класацията на Северна Америка е анимацията „Бикът Фердинанд“ с 13,3 милиона долара. Следва друга анимация – „Тайната на Коко“, с 10 милиона долара.

Челната петица в северноамериканския бокс-офис се допълва от филмите „Чудеса“ („Wonder“) и „Лигата на справедливостта“. Приходите от продажбата на билети за двете продукции в киносалоните на САЩ и Канада през уикенда възлизат съответно на 5,4 милиона долара и 4,2 милиона долара.

 
 
Коментарите са изключени за „Междузвездни войни: Последните джедаи“ оглави бокс-офис класацията