shareit

Марчело Мастрояни: чаровното момче на италианското кино

| от chronicle.bg |

Когато говорим за еталон в италианския стил, Марчело Мастрояни е най-ярката фигура на културата  на Италия през ХХ век. Образът му доминира италианското кино за една значителна част от века, през която става известен с работата си с режисьора Федерико Фелини. Двамата създават класики като „8½“ и „La Dolce Vita“.

Не можете да го сбъркате. Той е мъжът с облите слънчеви очила, тесни вратовръзки, изкусителни къдрици и топли, но предизвикателни кафяви очи. Стилът му и до днес задава стандарти за елегантност в мъжката мода.

Когато умира през 1996 г., на 72 години, зад гърба си има близо 100 филма в биографията си. В родната си Италия е боготворян – гледат на него като на нещо средно между Лорънс Оливие и поп звезда. Играл е на сцената в класическите произведения, играл е популярни и злободневни образи в киното, и е част от филмите, които променят италианското кино. Играл е всичко.

Мастрояни е красивият мъж, по чиято момчешка харизма жените са луди. Тя, наред с огромния му талант, му дава възможност да играе във всякакви жанрове. Благодарение на чара му, темата за развода в „Развод по италиански“ е приета от консервативната публика, която по това време не одобрява подобни действия.

За Марчело Мастрояни може да се пише и говори до безкрай. Днес, когато се  навършват 94 години от рождението му, оставяме филмите му да говорят сами за него. Вижте любимите ни негови роли в галерията горе.

 
 
Коментарите са изключени