shareit

Маги Смит е истинската класа в киното

| от chronicle.bg |

„Когато започнах да играя, преди почти 50 години, не беше за славата. Беше за играта.“

Великобритания има своя собствена, чиста, неподправена и неугасваща плеяда от жени, обогатили световното кино. Маги Смит е една от тях.

Маги Смит е истинска класа. Не обаче такава, която ще изрецитира някой афоризъм в стила на Оскар Уайлд. Защото това не е класа. Класа е цитатът малко по-горе в текста. Интелигентността е класа. Висока. Недостижима за толкова много актьори. Дори от известните, които въпреки всичко остават някъде в периферията и скоро след приключването на кариерите им биват забравени.

Но не и тя. Тя не се изхабява дори днес, когато навършва 83 години. Защото талантът е устойчив, независимо, че не е крещящ. Този е траен. Такъв който масата забелязва, когато най-накрая влезеш в шаблона, който е решила да ти сложи – възрастна стара дама.

Естествено Маги Смит е много повече от „Имението Даунтън“, много повече от персонажът, с който милиони деца по света растяха – професор Минерва Макгонагъл. Тя е госпожица Джийн Броуди („Разцветът на госпожица Джийн Броуди“), Даяна Бари („Калифорнийският апартамент“), Шарлот Бартлет („Стая с изглед“) и още много… Какво още е Маги Смит, вижте в галерията горе. Защото друга такава класа, със сигурност няма да има в близко бъдеще.

 
 
Коментарите са изключени