shareit

Красота, талант, вечност: името им е Джулия Робъртс

| от chronicle.bg |

За Джулия може да се каже много и пак ще е малко. И трудно ще е ново. Тя е една от най-красивите актриси. Естествено. Талантлива до болка. Очевидно. Най-чаровната усмивка в Холивуд. Разбира се. Много богата. Оставаше и да не е.

Вероятно знаете основните точки от биографията й, но ще се възползваме от рождения й ден, за да ви ги припомним, заедно с галерия с най-добрите й (според нас) роли.

Родена е в семейство на родители-драматурзи и актьори и като малка е искала да стане ветеринар. Много обичаме животните, но някак се радваме, че се е отдала на друго поприще.

Робъртс се появява за първи път на големия екран във филма „Удовлетворение“ на 12 февруари 1988 г. заедно с Лиън Нийсън и Джъстин Бейтман, а ролята й е на член на музикална група, която се отправя на лятно турне. Преди това има малка роля във филма „Червена кръв“ (заснет през 1987 г. и пуснат по кината през 1989 г.), в който участва и брат ѝ Ерик Робъртс, но за разлика от него Джулия има само две реплики във филма.

През 1989 г. изиграва млада съпруга, болна от диабет във филма „Стоманени магнолии“ и получава първата си номинация от Академията в категория „Най-добра поддържаща женска роля“ и печели наградата „Златен глобус“  в същата категория.

Световноизвестна става с ролята си в „Хубава жена“ , където си партнира с Ричард Гиър. Ролята е дадена на Джулия, след като на предложението отказват Мишел Пфайфър, Моли Рингуолд, Мег Райън, Дженифър Джейсън Лий, Карън Алън и Дарил Хана. Ролята на хубава жена донася на Джулия втора номинация за „Оскар“ в категорията „Главна женска роля“ и втори „Златен глобус“ в категорията „Най-добра актриса в мюзикъл или комедия“.

През 2001 г. Робъртс получава наградата на Филмовата академия в категорията „Най-добра актриса“ за превъплъщението си в „Ерин Брокович“, която успява да заведе дело срещу енергийния гигант Pacific Gas & Electric.

Джулия реализира два филма през 2006 г. – „Биячък на мравки“ и „Паяжината на Шарлот“. И двата филма са анимации, в които Джулия е дубльор. Следващият ѝ филм е „Войната на Чарли Уилсън“ (2007 г.) с Том Ханкс и покойния Филип Сиймур Хофман.

Актрисата прави своя дебют на Бродуей на 19 април 2006 г. като Нан в нова постановка по пиесата на Ричард Грийнбърг от 1997 г. „Три дни дъжд“. Въпреки че пиесата има успех и реализира брутни приходи от продажби на билети от почти 1 млн. долара само за първата седмица на представлението, играта на Джулия е подложена на сериозна критика.

Робъртс има принос, като главен продуцент заедно със сестра си Лиса, за екранизацията на част от поредицата книги „Американско момиче“. Продукциите се концентрират около живота на тийнейджърки от различни периоди в американската история. Джулия продуцира общо четири филма.

И в нейната филмография има някои черни дупки, като например филмът „Мексиканеца“ от 2001г., който си струва гледането единствено от естетическа гледна точка, тъй като в него заедно играят Джулия и Брад Пит. Няколко незабележителни романтични комедии, нормални неща. Но класическите, деветдесетарски романтични филми с нейно участие със сигурност са must-see. Както и някои сериозни ленти, в които ролите на Джулия са значими и предизвикателни.

Но стига фактология. Когато става дума за Джулия Робъртс, трябва по-малко да се чете и повече да се гледа. Затова разгледайте галерията с нашия подбор от филми с нейно участие, които са абсолютно задължителни за гледане и ако случайно сте пропуснали някой от тях, използвайте уикенда, за да поправите грешката.

 
 
Коментарите са изключени