shareit

Кога ще гледаме у нас „Ван Гог: Пред портите на вечността“?

| от chronicle.bg |

Преди време ви показахме трейлъра на един от очакваните филми на 2018 г., който би могъл да нареди Уилям Дефо сред номинираните за „Оскар“ за най-добър актьор. Хубавата новина е, че и българската публика ще може да види превъплъщението на Дефо в ролята на Ван Гог по време на Киномания 2018.

„Ван Гог: Пред портите на вечността“ на режисьора Джулиан Шнабел беше показан за първи път на кинофестивала във Венеция тази година и зрителите у нас ще имат възможност да го гледат на единствена прожекция на 24 ноември от 20:30 часа в зала 1 на НДК (а по-рано същата вечер, отново в зала 1, ще бъде показан и новия филм на Вим Вендерс – „Папа Франциск: Човек на думата си).

За „Ван Гог: Пред портите на вечността” самият режисьор казва: „Този филм е за един художник и неговото рисуване, както и за тяхната връзка с вечността.”

След като миналата година Киномания показа анимационния филм „Да обичаш Винсент”, този път акцентът е върху брилянтното изпълнение на Уилям Дефо (с награда „Купа Волпи” от Венеция за най-добър актьор за превъплъщението си и вероятен претендент за „Оскар”), който по впечатляващ начин изразява вътрешната светлина на великия художник, неговите лудост, гений, безпомощност, отчаяние и триумф. Във филма участват още и Рупърт Френд, Оскар Айзък (Пол Гоген), Мадс Микелсен, Матийо Амалрик, Еманюел Сение, Нилс Ареструп и др.

Режисьорът Джулиън Шнабел твърди, че филмът „Ван Гог: Пред портите на вечността“ не е биографичен – още повече, че вече са създадени поне тридесет други такива продукции. Разкрива обаче, че е рисувал част от картините, които се виждат пред камерата, което вероятно се дължи на факта, че Шнабел се развива и като артист, който рисува върху парчета порцеланови съдове.

Режисьорът представя различна гледна точка за последните часове на художника, която предизвика множество дискусии след премиерата.

Заедно с „Рудолф Нуреев:  Бялата врана“ това е поредният филм, който очакваме с нетърпение. А междувременно припомняме трейлъра.

 
 
Коментарите са изключени