Кейтлин Нейкън от The Walking Dead e новото явление в телевизията

| от Дилян Ценов |

Познаваме я най-вече като Енид от сериала The Walking Dead (“Живите мъртви“). Момичето, което влезе в сериала преди няколко сезона, а вече е един от централните персонажи и предстои все по-често да я виждаме на екран.

Кейтлин Нейкън е на 18 години и отлично се справя с растящата вълна от популярност, която я връхлита. Развлекателната индустрия е в кръвта й още от дете. На три години започва да се занимава с балет и участва в спектакли. На 13 решава, че иска да се посвети на актьорското майсторство – уъркшопи, училища, уроци. Започва да живее между Атланта и Лос Анджелис и съдбата я среща с правилните хора.

През 2013 година получава първата си роля в киното в нискобюджетен филм. Големият пробив идва преди две години, когато става част от състава на популярния сериал „Живите мъртви“. Ролята е на Енид – момичето, чиято единствена задача е да оцелее в постапокалиптичния свят, в който зомбита са завладели земята и съществуването на човечеството е почти невъзможно. Момичето няма избор – трябва да свикне с обстоятелствата или да умре. Карл(Чандлър Ригс) идва на помощ и двамата заедно стигат до момента, в който тя вече е лидер, жена, готова да взима решения, а не интровертното момиче от преди.

Кейтлин Нейкън е момиче с огромна енергия. Пее, танцува, играе. За краткото време, в което разговаряхме успя да ни зарази с младежкия плам, от който разбираме, че отсреща стои една бъдеща добра актриса.

the-walking-dead-episode-515-enid-nacon-1200

Първата ти работа в развлекателния бизнес е в балета. Как започна да се занимаваш с балет и на какво те научи това изкуство?

Когато гледам записите, които имаме вкъщи, виждам, че още преди да се занимавам с балет постоянно съм танцувала или пеела. Имах много излишна енергия, която изразходвах като забавлявах другите. Един ден, още бях малка, майка ми ме попита дали искам да тръгна на уроци по балет и така започна всичко. Бях много ентусиазирана в началото и искрата в мен се запали. Балетът всъщност ме въведе в света на актьорското майсторство. Показа ми какви качества трябва да притежава един артист. Научи ме на дисциплина. От него всъщност получих цялостния поглед, който имам върху играта и разбрах какво е да правиш нещо, което обичаш.

В последните сезони персонажът ти все повече присъства в сюжета. Вече си един от главните герои. Каква е разликата между преди и сега?

Едно от основните предимства да участвам постоянно е, че знам всичко, което ще се случи в сериала. Когато играеш малка роля, обикновено ти изпращат само сценарии на епизодите, в които героят ти участва. Когато си в главна роля, получаваш всеки сценарии, знаеш накъде отива героят ти, знаеш какво се случва с останалите. Тези неща по принцип се пазят в тайна.

В последния осми сезон на „Живите мъртви“ много женски персонажи са развити и дообогатени. Придадена им е нова енергия, стават по-силни. Къде ще бъде поставена Енид в този контекст на все по-силни женски персонажи, имайки предвид, че е и доста по-млада? Ще оцелее ли в този свят?

Именно това е едно от нещата, които харесвам в този сериал – как са изградени тези силни женски персонажи. Мисля, че специално за моята героиня това е много полезно, защото се оказва заобиколена от тези жени и се учи от тях. Помежду им има доста общи неща. Освен това ги наблюдава как действат, какви лидери са и накрая те стават нейни модели за подражание. Благодарение на тях тя става също толкова добра в действията си.

enid

Кои бяха твоите първи ментори в актьорското майсторство?

Когато става въпрос за екрана, може би това е човекът, който освободи пътя ми към киното и телевизията. Той преподава в Джорджия, също така работи и в Калифорния. Той ме представи на този малко страшен свят. И не само ми преподаваше, но и ми даде доста ценни съвети за индустрията. След това попаднах на други учители, от които също се учих. Това е един голям кръг от много хора. Майка ми също е една от тях.

Коя е най-добрата ти сцена в сериала досега според теб?

Наистина обичам да влизам в кожата на Енид и една от причините е развиването й като персонаж. Ще я виждаме все по-често, ще разберем коя е. Една от любимите ми сцени е тази, в която Глен и Енид отиват в църквата, за да потърсят помощ. Помня, че когато четох сценария си мислех „това няма как да стане, не знам как ще се справя“, не бях сигурна в актьорските си способности. Но когато я снимахме, тя просто се получи, всичко някак естествено отиде на мястото си. И от този момент нататък видяхме много повече от Енид, това беше важен за нея момент.

Често се налага персонажите да демонстрират специални умения. Как обаче вие актьорите успявате да усвоите нужното? Изискват ли го от вас още в началото или наемат някой, който да ви научи?

Някои от нас преминават през тренировка. Винаги когато героят владее някакво сложно за изпълнение умение, ни изпращат учител, който да ни тренира. При Енид това не е така, тя няма много трудни за изпълнение номера. Веднъж имаше сцена, в която тя хвърля ножове и за нея работих с учител. Той ми показа как да хвърлям ножа правилно и всичко останало.

enid

The Walking Dead © 2017 AMC Network Entertainment LLC. All rights reserved.

Кое е най-голямото предизвикателство аз теб, когато играеш Енид?

Може би средата, в която снимаме – локациите. Снимаме предимно в Джорджия, климатът е горещ и влажен. Разбира се понякога е трудно да вляза в определено емоционално състояние. Да усетя Енид.

Феновете обсъждат новата любовна история в сериала. Все още не сме сигурни между кого е. Възможно ли е да е между Енид и Карл?

Те двамата имат много интересна връзка. Според мен именно Карл е причината тя да спре да бъде толкова интровертна, да се отвори към света. Между тях винаги ще има силна връзка , независимо дали е любовна или чисто приятелска.

През последните две седмици имаше спад в рейтинга на сериала. Каква според теб е причината?

Интересно е, защото въпреки отливът, все още имаме вярна публика. Това, че сме сериал, който се разпространява по кабелната телевизия ни помага. Според мен не бива хората да спират да го гледат, защото той има още много неща, които да предложи. Много нови теми ще бъдат застъпени, много неща ще се случат. Някои дори ще бъдат болезнени и неприятни за феновете. Мисля, че сериалът има още много потенциал.

 „Живите мъртви“ можете да гледате по FOX, понеделник от 23 часа.

 
 

Министърка отиде да ражда с колело

| от chr.bg |

Новозеландската министърка по въпросите на жените Джули Ан Джентър от партията на зелените демонстрира до края на бременността си ангажираност към устойчивото развитие, като предпочете да отиде с велосипед до болницата, в която ще роди, съобщи АФП.

Разстоянието от дома й в Окланд до болницата е 1 км.

„Партньорът ми и аз въртяхме педалите, защото нямаше достатъчно място в автомобила“ – пошегува се Джули Ан Джентър в социалните мрежи, където качи своя снимка на велосипеда. – Това ми осигури също много добро настроение“.

Джули Ан Джентър уточни, че бременността й продължава вече 42 седмици и е отишла в болница вчера за изкуствено предизвикване на раждането.

Говорител на партията на зелените каза днес, че г-жа Джентър още не е родила.

Новозеландското лявоцентристко правителство полага много усилия за налагане на екологичен транспорт.

 
 

Как да диагностицираме Паркинсон рано

| от chr.bg |

Южнокорейски учени откриха нов метод за ранна диагностика на болестта на Паркинсон чрез анализ на ретината на окото, пише сайтът Нюз медикъл.

Екипът на д-р Джи Янг Ли от Сеулския национален университет установи, че ранният стадий на споменатото тежко заболяване е съпроводен с измиране на клетки на главния мозък. При този процес се наблюдава изтъняване на ретината на окото. Тази беше констатирана от южнокорейските учени за пръв път в историята на медицината. По думите на Джи Янг Ли откритието на екипа й ще позволи ранното диагностициране на болестта на Паркинсон чрез очен преглед.

В експериментите са участвали 49 възрастни пациенти със симптоми на болестта на Паркинсон и 54 възрастни южнокорейци без подобни оплаквания. Чрез анализ на ретината учените безпогрешно могли да определят кои са здравите и кои са болните.

 
 

Изненади в бокс-офис класацията на Северна Америка

| от chr.bg |

Романтичната комедия „Луди богаташи“ оглави бокс-офис класацията на Северна Америка с приходи от 25 милиона щатски долара за уикенда и 35 милиона долара за петте дни, откакто излезе по екраните, съобщиха световните информационни агенции.

При бюджет 30 милиона долара, филмът с почти изцяло азиатско-американски актьорски състав, надхвърли очакванията.

Констанс Ву е в главната роля на адаптацията по бестселъра на Кевин Куан. Героинята ѝ е американка, която преживява културен шок, когато се запознава с неприлично богатото семейство на приятеля ѝ в Сингапур. В ролите са също Хенри Голдинг, Джема Чан, Мишел Йео. Режисьор е Джон М. Чу.

„Луди богаташи“ е първата романтична комедия от почти три години, която дебютира с повече от 20 милиона долара в бокс-офис класацията на Северна Америк – от „Тотал щета“ с Ейми Шумър.

На второ място е водачът от миналата седмица „Мега звяр“ с 21,2 милиона долара.

Дебютният филм „22-ра миля“ с Марк Уолбърг зае третото място в бокс-офис класацията на Северна Америка с приходи от 13,6 милиона долара.

Четвърто място си поделят дебютният „Алфа“ и „Мисията невъзможна: Разпад“ с приходи от 10,5 милиона долара всеки. Пети е „Историята на Кристофър Робин и Мечо Пух“ с 8,9 милиона долара.

Друг дебютен филм за седмицата не предизвика особен интерес сред зрителите – „Клубът на милионерите“. Той беше разпространен само в осем киносалона заради скандала с един от изпълнителите на главните роли – Кевин Спейси.

Въпреки че във филма участват и други звезди – Ансел Елгорт, Суки Уотърхаус, Ема Робъртс, Били Лурд, за него бяха купени билети на стойност едва 425 долара.

 
 

Сериозен инцидент преди концерт на Бекстрийт бойс

| от chr.bg |

Най-малко 14 души бяха ранени и откарани в болници, след като подпори на входа на курортен комплеск, в който концерт трябваше да изнесе групата Бекстрийт бойс, рухнаха и затиснаха зрители, предаде Асошиейтед прес.

Инцидентът станал в американския щат Оклахома. Концертът трябвало да се проведе в комплекса Уин Стар, но започнала гръмотевична буря. Организаторите започали да евакуират зрителите. Бурният вятър обаче повалил подпорите на входа на комплекса и цялата конструкция рухнала върху зрителите.

Групата написа в Туитър, че „най-важното нещо е всички да се приберат по домовете си благополучно“.

За концерта на Бекстрийт бойс били продадени около 12 000 билета.