Кейтлин Нейкън от The Walking Dead e новото явление в телевизията

| от Дилян Ценов |

Познаваме я най-вече като Енид от сериала The Walking Dead (“Живите мъртви“). Момичето, което влезе в сериала преди няколко сезона, а вече е един от централните персонажи и предстои все по-често да я виждаме на екран.

Кейтлин Нейкън е на 18 години и отлично се справя с растящата вълна от популярност, която я връхлита. Развлекателната индустрия е в кръвта й още от дете. На три години започва да се занимава с балет и участва в спектакли. На 13 решава, че иска да се посвети на актьорското майсторство – уъркшопи, училища, уроци. Започва да живее между Атланта и Лос Анджелис и съдбата я среща с правилните хора.

През 2013 година получава първата си роля в киното в нискобюджетен филм. Големият пробив идва преди две години, когато става част от състава на популярния сериал „Живите мъртви“. Ролята е на Енид – момичето, чиято единствена задача е да оцелее в постапокалиптичния свят, в който зомбита са завладели земята и съществуването на човечеството е почти невъзможно. Момичето няма избор – трябва да свикне с обстоятелствата или да умре. Карл(Чандлър Ригс) идва на помощ и двамата заедно стигат до момента, в който тя вече е лидер, жена, готова да взима решения, а не интровертното момиче от преди.

Кейтлин Нейкън е момиче с огромна енергия. Пее, танцува, играе. За краткото време, в което разговаряхме успя да ни зарази с младежкия плам, от който разбираме, че отсреща стои една бъдеща добра актриса.

the-walking-dead-episode-515-enid-nacon-1200

Първата ти работа в развлекателния бизнес е в балета. Как започна да се занимаваш с балет и на какво те научи това изкуство?

Когато гледам записите, които имаме вкъщи, виждам, че още преди да се занимавам с балет постоянно съм танцувала или пеела. Имах много излишна енергия, която изразходвах като забавлявах другите. Един ден, още бях малка, майка ми ме попита дали искам да тръгна на уроци по балет и така започна всичко. Бях много ентусиазирана в началото и искрата в мен се запали. Балетът всъщност ме въведе в света на актьорското майсторство. Показа ми какви качества трябва да притежава един артист. Научи ме на дисциплина. От него всъщност получих цялостния поглед, който имам върху играта и разбрах какво е да правиш нещо, което обичаш.

В последните сезони персонажът ти все повече присъства в сюжета. Вече си един от главните герои. Каква е разликата между преди и сега?

Едно от основните предимства да участвам постоянно е, че знам всичко, което ще се случи в сериала. Когато играеш малка роля, обикновено ти изпращат само сценарии на епизодите, в които героят ти участва. Когато си в главна роля, получаваш всеки сценарии, знаеш накъде отива героят ти, знаеш какво се случва с останалите. Тези неща по принцип се пазят в тайна.

В последния осми сезон на „Живите мъртви“ много женски персонажи са развити и дообогатени. Придадена им е нова енергия, стават по-силни. Къде ще бъде поставена Енид в този контекст на все по-силни женски персонажи, имайки предвид, че е и доста по-млада? Ще оцелее ли в този свят?

Именно това е едно от нещата, които харесвам в този сериал – как са изградени тези силни женски персонажи. Мисля, че специално за моята героиня това е много полезно, защото се оказва заобиколена от тези жени и се учи от тях. Помежду им има доста общи неща. Освен това ги наблюдава как действат, какви лидери са и накрая те стават нейни модели за подражание. Благодарение на тях тя става също толкова добра в действията си.

enid

Кои бяха твоите първи ментори в актьорското майсторство?

Когато става въпрос за екрана, може би това е човекът, който освободи пътя ми към киното и телевизията. Той преподава в Джорджия, също така работи и в Калифорния. Той ме представи на този малко страшен свят. И не само ми преподаваше, но и ми даде доста ценни съвети за индустрията. След това попаднах на други учители, от които също се учих. Това е един голям кръг от много хора. Майка ми също е една от тях.

Коя е най-добрата ти сцена в сериала досега според теб?

Наистина обичам да влизам в кожата на Енид и една от причините е развиването й като персонаж. Ще я виждаме все по-често, ще разберем коя е. Една от любимите ми сцени е тази, в която Глен и Енид отиват в църквата, за да потърсят помощ. Помня, че когато четох сценария си мислех „това няма как да стане, не знам как ще се справя“, не бях сигурна в актьорските си способности. Но когато я снимахме, тя просто се получи, всичко някак естествено отиде на мястото си. И от този момент нататък видяхме много повече от Енид, това беше важен за нея момент.

Често се налага персонажите да демонстрират специални умения. Как обаче вие актьорите успявате да усвоите нужното? Изискват ли го от вас още в началото или наемат някой, който да ви научи?

Някои от нас преминават през тренировка. Винаги когато героят владее някакво сложно за изпълнение умение, ни изпращат учител, който да ни тренира. При Енид това не е така, тя няма много трудни за изпълнение номера. Веднъж имаше сцена, в която тя хвърля ножове и за нея работих с учител. Той ми показа как да хвърлям ножа правилно и всичко останало.

enid

The Walking Dead © 2017 AMC Network Entertainment LLC. All rights reserved.

Кое е най-голямото предизвикателство аз теб, когато играеш Енид?

Може би средата, в която снимаме – локациите. Снимаме предимно в Джорджия, климатът е горещ и влажен. Разбира се понякога е трудно да вляза в определено емоционално състояние. Да усетя Енид.

Феновете обсъждат новата любовна история в сериала. Все още не сме сигурни между кого е. Възможно ли е да е между Енид и Карл?

Те двамата имат много интересна връзка. Според мен именно Карл е причината тя да спре да бъде толкова интровертна, да се отвори към света. Между тях винаги ще има силна връзка , независимо дали е любовна или чисто приятелска.

През последните две седмици имаше спад в рейтинга на сериала. Каква според теб е причината?

Интересно е, защото въпреки отливът, все още имаме вярна публика. Това, че сме сериал, който се разпространява по кабелната телевизия ни помага. Според мен не бива хората да спират да го гледат, защото той има още много неща, които да предложи. Много нови теми ще бъдат застъпени, много неща ще се случат. Някои дори ще бъдат болезнени и неприятни за феновете. Мисля, че сериалът има още много потенциал.

 „Живите мъртви“ можете да гледате по FOX, понеделник от 23 часа.

 
 

Емил Чоран: „Животът е абсурд. Узаконен абсурд. Позволен абсурд“

| от chronicle.bg |

За някои той е един от най-разрушителните мислители на времето си – Ницще на ХХ век, но по-мрачен и с по-отявлено чувство за хумор. Много, особено младите, го възприемат като опасен лунатик. Според други, той е просто безотговорен чаровен младеж, който не представлява опасност за никого, освен за себе си. Когато книгата му за мистицизма отива за печат, печатарят (добър и богобоязлив човек) отказва да я докосне. Измива си ръцете и авторът е принуден да публикува труда си на собствени разносни.

Кой е той? Той е Емил Чоран.

Роден е през 1911 г. в Рашинари – малко село в Карпатите, в Румъния. Отгледан е от баща, който е православен свещеник, и майка, склонна към депресивни състояния. Пише първите си книги на родния румънски език, някои от които са  колекции от кратки есета, други са афоризми. Още от млад страда от безсъние. Учи философия в Букурещ, а после става известен наравно с други румънски интелектуалци като Мирча Елиаде и Йожен Йонеско.

Пристига в Париж през 1936 г., но продължава да пише на румънски до началото на 40-те години. Скъсва окончателно връзките си с родината през 1946 г. В Париж много малко хора говорят румънски, затова започва да пише изцяло на френски своята книга, която след много редакции се появява на бял свят под името „Трактат за разлагането на основите“ (А Short history of Decay). В нея, и в следващите си книги, той се посвещава на собствените си трайни обсесии, които го свързват френските моралисти и го отдалечават от румънската народопсихология.

При Чоран противоречието вътре в нас не е слабост, а знак, че умът е жив. Писането не е, за да убедиш някого или да задържиш вниманието му, дори не е свързано с литературата. То е акт насочен към самия те – средство да се събереш след лично бедствие, да се спасиш от суровостите на живота, да се примириш или да улегнеш.

В  разговор с испанския философ Фернандо Саватер , Чоран казва: „Ако не пишех, щях да стана убиец.“ Писането е въпрос на живот и смърт. То може да направи живота много по-лек. Ето няколко цитата от Чоран (починал на днешната дата през 1995 г.), които са достатъчни, за да убедят дори скептиците в силата на неговите думи:

Romanian writer Emil Cioran

„Книгата е отложено самоубийство.“

„Наблюдавам с ужас как омразата ми към хората отслабва, а тя бе последната ми връзка с тях.“

„Продължаваме да обичаме. Все пак! Да това „все пак“ покрива Безкрая.“

„Еволюция в наше време: Прометей сигурно ще бъде депутат от опозицията“

„Човек забравя болката,но никога унижението.“

„Ако Ной притежаваше дара на пророк, сигурно би издънил ковчега.“

„Откажем ли се от настоящето заради миналото, нашият живот заприличва на безполезен сън. На сбор от сенки, залези и призраци.“

maxresdefault

„Като човек, роден на този свят с обикновена душа, аз си поисках друга душа – от музика – и така започнаха моите невъобразими мъки.“

„Докато ти си до такава степен недоволен от себе си, още не всичко е загубено.“

„Безброй са мерките на обществото срещу мизерията; и нито една срещу бедността. Така върви човечеството: шепа богаташи, малко просяци и милиони, милиони бедни.“

„Душа без музика е красота без меланхолия.“

„Животът е абсурд. Узаконен абсурд. Позволен абсурд.“

emil-cioran

„Който успее да победи страха, може да се счита за безсмъртен.“

„Един от изворите на нашето нещастие е желанието ни да рушим и да даваме воля на престъпните си желания.“

„Страданието на другите може да ни ангажира най-много четвърт час.“

„Прозорливостта може да бъде присъща на всеки човек, който се чувства нещастен.“

„Умората от света често приема религиозна форма. Господ е море, в което сме готови да се потопим до забрава. По този начин ние бягаме от своята индивидуалност, от своето съществуване.“

97119c1ef0e7e05f87b5b93b4ab51be6

„Ако можехме да видим през очите на другите, сигурно бихме изчезнали веднага от този свят.“

„Зареем ли се из мъглата на спомените, значи страдаме. Споменът е вид отрицание, а когато е хипертрофирал – това вече е неизлечима болест.“

„Когато не можеш да спасиш душата си, се надяваш, че поне ще спасиш името си.“

„Едно богатство, което ни принадлежи: часовете, в които не правим нищо. Тъкмо те ни формират, превръщат ни в индивидуалности.“

„Само едно нещо може да докаже, че сме разбрали всичко: плачът без повод.“

 
 

„Incredibles 2″ е номер едно в бокс-офиса у нас

| от |

Анимацията „Феноменалните 2″, която излиза 14 години след първия филм за семейството супергерои Боб и Хелън Пар, е най-гледаният филм у нас, сочат обобщените данни от киносалоните. Продължението на семейната история, в която има злодей, с който семейството трябва да се пребори, е гледано от 20 021 зрители и има 198 663 лева приходи за първите три дни на екраните у нас.

На втора позиция е „Джурасик парк: Рухналото кралство“, който е вече десет дни на екраните у нас. Историята за спасяването на динозаврите от Исла Нублар, който ще бъде разрушен от вулканично изригване, е гледана вече от 63 835 зрители и има 711 533 лева приходи.

Втората премиера от миналия уикенд – „Бандитките на Оушън“ – дамската версия на нашумялата поредица на Стивън Содърбърг, е на трето място в топ 10. Събирането на екип за обир на скъпоценно колие и осъществяването на кражбата са гледани вече от 8 107 зрители и имат 77 620 лева приходи.

Третата премиера от миналия уикенд – „Да обичаш Пабло“, създаден по биографичната книга на Вирхиния Валехо, е на четвърто място сред най-гледаните филми у нас. Екшънът за известния колумбийски наркобарон Ескобар, разказващ повече за другата му страна – строителството на болници, училища и жилища с парите от наркопроизводството, е гледан от 6 288 зрители и има 60 439 лева приходи за първите три дни у нас.

Пето място е за „Соло: История от Междузвездни войни“. След месец на екраните филмът за един от любимите персонажи в сагата, който разказва за ранните му години, е гледан от 57 268 зрители и има 639 562 лева приходи.

На шесто място е комедията „Книга за възрастни“ с Даян Кийтън, Джейн Фонда, Кандис Бъргън, Мери Стийнбъргън в главните роли. Случващото се с четирите героини по време на четенето и разбора на трилогията „50 нюанса сиво“ е гледано от 57 268 зрители и има 639 562 лева приходи от билетите им за трите седмици у нас.

Седма позиция е за екшън-фантастиката „Дедпул 2″ с Райън Рейнолдс в главната роля. Приключенията на Уейд в 12-ия поред филм по комикси на „Марвел“ са вече пета седмица на екраните у нас и за това време са гледани от 86 307 зрители и са събрали 839 856 лева приходи.

Осмо място е за българския „Революция Х“. Морското турне на едноименната група, съчетано с отдиха на съучениците им под надзора на училищното ръководство, както и с наркотрафик, отвличане и Гери-Никол, е гледано от 49 811 зрители и вече отчита 414 197 лева приходи за месец и половина на екраните.

Девето място е за анимацията „Чаровният принц“. Канадският филм за Филип Чаровния, който си търси жена преди да е навършил пълнолетие, е гледан от 25 071 зрители и има 241 041 лева приходи за петте седмици на екраните у нас.

На десета позиция е комедията „Зад борда“ – римейк на едноименния филм от 1987 година. Перипетиите на плейбой и самотна майка, изиграни от Еухенио Дербес и Ана Фарис, са гледани от 19 350 зрители и са събрали 189 263 лева приходи за месец и половина на екраните у нас.

 
 

Род Стюарт и Синди Лопър тръгват заедно на турне

| от chr.bg |

Род Стюарт и Синди Лопър отново ще изнесет съвместни концерти – в рамките на тазгодишно лятно турне в Северна Америка.

То идва след успешните им съвместни концертни изяви през лятото миналата година.

Новото им турне ще започне с концерт в амфитеатъра „Холивуд боул“ в Холивуд, Калифорния, на 25 юни и ще приключи с шоу в друг амфитеатър – „Уайт ривър“ в Сиатъл на 1 септември.

Сред другите градове, в които е планирано Род и Синди да изнесат концерти, са Нашвил, Ню Йорк, Торонто, Денвър, Финикс, Сан Франциско.

 
 

5 неща, които (може би) не знаете за Никол Кидман

| от chronicle.bg |

Никол Кидман… Дори само споменаването на това име извиква редица асоциации, свързани с няколко култови филма и едно от най-красивите лица на съвременното кино. „Мулен Руж“, танците, песните. „Часовете“, Вирджиния Улф и последвалият „Оскар“. „Заешка дупка“, „Студена планина“, „Широко затворени очи“… списъкът е много дълъг.

Това е Никол Кидман, която днес става, както обичаме да казваме, една година по-прекрасна.

Родена е в Хонолулу, Хаваи, но родителите са австралийци, отишли в САЩ със студентски визи. Така че Кидман е стопроцентова австралийка, въпреки че умее да ни заблуждава, че е американка. Завръща се в Австралия, когато е на 4 години.

Започва уроци по балет, когато е само на три, по-късно постъпва в Младежкия театър на Сейнт Мартин, Австралийския театър за младежи, и театъра „Филип Стрийт“.

Като певица има не по-малко успехи. Става известна с вокалните си изпълнения във филма Мулен Руж. По-късно, заедно с Роби Уилямс записва песента „Somethin’ Stupid“ (по оригинала на Синатра). Песента достига 8-мо място в австралийската ARIAnet класация за сингли, и е номер 1 в продължение на 3 седмици във Великобритания.

След сравнително безуспешен период преди няколко години, миналата година Кидман се завърна подобаващо с „Големите малки лъжи“. Селест Райт е един от най-добрите персонажи в телевизията на 2017 г. и тази амбициозна и силна жена донесе на Кидман редица награди, сред които „Еми“ и „Златен глобус“.

На рождения ден на една от любимите ни актриси споделяме 5 любопитни факта за нея, които може би не знаете. Вижте ги в галерията горе.