Какво да очакваме от спинофа на Game of Thrones

| от chronicle.bg |

Не е чудно, че целокупното земно население се развълнува около новината за спиноф на Game of Thrones. Сериалът легенда вкопчи в примката си милиони, които чакат 8-и сезон, а мисълта, че той ще е последен и че ще се наложи да се сбогуваме с Джон Сноу, Церсей Ланистър, Тирион, Денерис т.н. (и то най-вероятно по насилствен начин), гъделичка слъзните ни жлези.

Новината за спинофа е глътка въздух. Вселената на Джордж Р.Р. Мартин е предостатъчно голяма и населена, че да изкара още минимум един сериал. Но какво всъщност ще се случи на екрана?

Ето какво знаем дотук:

Отвъд множеството спекулации за какво ще се отнася спинофа, засега със сигурност знаем, че той ще покаже „упадъкът на света от „Златната ера на Героите“ към нейните най-мрачни времена“, твърдят от HBO. Описанията ни изкушават и с обещаниe, че ще видим върховата точка на Старките и истинския произход на Белите бродници, уверявайки ни, че той далеч не се изчерпва с видяното дотук.

Сценаристката Джейн Голдман („X-Men: First Class“, „Kick-Ass“) застава до Джордж Р. Р. Мартин и двамата ще пишат заедно сценария за пилотния епизод.

От всичко казано дотук, може би най-объркващият факт е свързан именно със сюжета около произхода на Белите бродници, за който разбрахме до известна степен от епизода The Door (сезон 6). Там беше разкрито, че Бродниците са създадени от Децата на гората, за да им служат като оръжие срещу Първите хора. Зрителите приехме тази информация за достатъчна, а някои дори нямаха нужда от повече обяснение откъде Бродниците водят началото си. Какво може да се добави към историята? Какво изобщо е нужно да се добавя? Това се питат феновете сега.

Другата оскъдна информация е свързана с „мистериите на Изтока“. Континентът Есос е място, където се намират някои важни за сюжета досега места – морето на дотраките, Браавос, Mирийн. Любимите на феновете Безлики също произлизат от тези земи, така че не изключено да видим повече и от тях. Другата теория е, че сценарият няма да обслужва досегашните интереси на феновете, а напротив – ще създаде нови такива, възползвайки се от пренебрегваните източни земи.

Друга област, в която сценаристите ще се насочат е историята на дома Старк. Феновете заподозряха, че това се отнася до Бран Строителя – основателят на дома и човекът, издигнал Зимен хребет и Стената. Самият Мартин е казвал само, че фигурата на Бран Строителя е по-скоро митологична, отколкото реална, но именно това би отворило много врати и полета за изследване.

Въпреки началната еуфория обаче, за всички е добре известно, че такива запълвания в историята под формата на спинофи невинаги работят в полза на продукцията. Телевизията и киното познават доста такива опити. Не че не липсват и изключения, като например „Better Call Saul“, в който придвижването към вече ясна развръзка беше не по-малко интересно от самата развръзка.

Потенциалният успех на спинофа на „Игра на тронове“ обаче е неговата времева отдалеченост от сегашния момент, тъй като историята ще се развива близо 10 хил. години по-рано. Едва ли би могла да се базира на герои, които сме гледали в последните години, а оттам свободата да се поемат рискове е много по-голяма. Времето ще покаже как Голдман ще подходи към огромния океан, чийто първоизточник е Джордж Р. Р. Мартин. Но със сигурност имаме много обещаващ проект в зародиш.

Засега не  се знае дали Мартин ще е активен член на екипа, но се радваме, че за първи път от 2014 г. той ще пише сценарий на епизод – в този случай пилотния. Утешителен факт е, че авторът ще успее да зададе тона, характерен и за романите му. Последно той писа сценария на епизода „The Lion and the Rose“  от сезон 4.

Както вече споменахме и ще продължаваме да натякваме, само времето ще покаже как, къде, кога, какво и защо ще се случва в предстоящия спиноф на „Игра на тронове“. Пред нас е дългото лутане между предполагането и яснотата. Важното е, че феновете няма да чакаме прекалено дълго до следващото ни пътуване до Вестерос, след финала на осмия сезон догодина.

 
 

НАСА отглежда растение с вкус на пържола

| от chr.bg |

Когато НАСА прати хора на Марс, тези хора ще имат нужда от много храна. Предварително пакетираните сухи ястия за две години и половина напред могат да заемат прекалено много място, а и тежат доста.

НАСА естествено разработва решение.

Космическата агенция се опитва да изгради меню за астронавтите си само от растения, които могат да се отглеждат в космоса или на други планети. Семената са значително по-малки и леки от готовата суха храна, с която разполагат астронавтите. В момента се правят експерименти с различна светлина и температура, за да се определят най-добрите условия за растенията. НАСА също така се опитва да разбере как да отглежда растения с възможно най-малко пръст чрез методите хидропоника и аеропоника. Хидропониката доставя вода и хранителни вещества на растенията под формата на течност като я впръсква в почвата, а при аеропоника корените на растенията живетя сред мъгла от тази хрантелна течност. И двата метода спестяват доста почва, което отново спестява място и килограми.

Интересно е да се отбележи, че в среда с ниска или без никаква гравитация водата не се разлива, което прави напояването на растенията малко трудно. НАСА обаче успешно е отглеждала зеленчуци на Международната космическа станция (МКС).

Нужна е и „космическа пръст“, за да се отглежда зеленина извън Земята. Почвата на Луната всъщност не е точно почва, а не особено питателен вулканичен прах и чакъл. Тази на Марс пък съдържа потенциално токсични съединения.

„Мислех, че най-много ще ми липсват чийзбургерите и пиците, но всъщност исках само една свежа салата.“ Тези думи често се чуват от астронавтите, казва Гиоя Маса, учен, който се занимава с добива на храна в космоса. За сега НАСА имат много идеи и разработки в посока храна в космоса.

Растението, за което става въпрос в заглавието е т. нар. етиопско зеле (ethiopian kale).

 
 

Видео от сета на „Men in Black“: Крис Хемсуърт и Теса Томпсън

| от chr.bg |

Крис Хемсуърт и Теса Томсън са в костюми за спинофа на „Men in Black“ от Sony. Филмът все още си няма официално име, но ще събере отново двете звезди от „Thor: Ragnarok“. Крис и Теса ще бъдат в черни костюми, защото са агенти на MIB базирани в Лондон – Агент H и Агент М. Ема Томпсън ще бъде Агент О, а Лиъм Нийсън ще е глава на великобританския клон на MIB. Във филма ще видим още Кумаил Нанджиани и Раф Спал.

Гари Грей от „Straight Outta Compton“ и „Fate of the Furious“ ще режисира.

Детайли около събитията във филма няма, но знаем, че двойката ще разследва убийство, което ще ги накара да обикалят света.

Както се вижда, Хемсуърт е без сако, докато Томсън е в целия си костюм. Това буди въпроса дали външният ми вид е индикатор за характера на персонажите им – единият е по-шантав, докато другият е по-строг? За жалост Агент К (Томи Лий Джоунс) и Агент J (Уил Смит) няма да участват във филма. Въпреки това изглежда, че Хемсуърт и Томпсън целят подобна динамика.

Докато са във Великобритания, не е ясно дали двамата ще се върнат в Атланта за снимките на „Avengers 4″, които започнаха този месец. Всички останали вече са на сет освен Тор и Валкири. Присъствието й в новия филм не е потвърдено все още, но фенонвете се надяват се появи заедно с любимите им извънземни Корг и Миек.

 
 

Вече знаем кой ще режисира 25-ия филм за Джеймс Бонд

| от chronicle.bg |

Дори на толкова ранен етап, всеки къс информация около предстоящия, 25-и филм за Джеймс Бонд предизвиква интереса на публиката. Всичко започна от актьора, който предстои да влезе в ролята на Агент 007. После стана ясно, че Дани Бойл няма да режисира филма и това повдигна още повече въпроси.

Вече те са с един по-малко, защото е ясно името на режисьора на 25-ия филм за Британския агент и това е Кари Фукунага. Съобщаването на новината съвпада с премиерата на новия сериал на Фукунага, „Maniac“, който от днес е в мрежата на Netflix.

Снимките на новия филм за Бонд трябва да започнат през март 2019 г. Засега премиерната дата е 14 февруари 2020 г.

Кари Фукунага е познат най-вече като режисьор на първия сезон на сериала „Истински детектив“, за който спечели награда „Еми“. Започва кариерата си с филма „Sin Nombre“, по-късно прави адаптация на романа „Джейн Еър“ и оригиналния филм  на Netflix „Beasts of No Nation“. Режисьорът трябваше да режисира хоръра „То“, но се отказа от проекта заради творчески несъгласия.

Филмът за Бонд  е най-мащабният му проект досега, а той е един от малкото американски режисьори, правили филм за Агент 007. 

 
 

Най-добрите британски филми от 90-те

| от chronicle.bg |

Десет номинирани за Оскар за най-добър филм и два победителя, Златна палма, десетки класики в комедията и едно завръщане на Джеймс Бонд…деветдесетте бяха силни години за британското кино.

Поколението на милениалите отрасна с „Четири сватби и едно погребение“, стискаше палци (отново) на Хю Грант в „Нотинг хил“ и откри Ралф Файнс в „Английският пациент“.

Мдам, 90-те бяха силни години в много отношения и киното на Острова не прави изключение.

В галерията събрахме филма, които са ни любими от това време и признаваме, че сме гледали повечето от тях минимум по два пъти (ама минимум).

Кои са вашите любими?