shareit

Какво да изберем на София Филм Фест?

| от |

Кинофестивалите са точно толкова важни за културата на една столица, колкото и нейният постоянен поток от жители и промени. Затова е истинско удоволствие фактът, че можем да посрещнем у нас за 20-ти кинофестивала София Филм Фест.

Юбилейното издание на фестивала стартира снощи с българския филм на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ и връчването на специална награда на канадския режисьор Тед Кочев. В програмата си тази година фестивалът има специален акцент върху работата на Кочев и тази на Тери Гилиъм, които са негови гости.

От Тед Кочев може да гледате класиките „Уикендът на Барни“, „Рамбо: Първа кръв“, „Кой убива великите готвачи на Европа?“, „Обучението на Дуди Кравиц“ и последният му филм до момента – късометражният „Без страх“.

Филмографията на Тери Гилиъм е доста по-богата, разбира се. Британският аниматор, комик и режисьор ще бъде почетен с абсолютните класики „Бразилия“, „Страх и омраза в Лас Вегас“, „Приключенията на барон Мюнхаузен“, „12 маймуни“, „Кралят на рибарите“, първия му пълнометражен филм „Джабъруоки“ и последния му филм, който ще бъде показан за първи път по кината у нас „Теорема нула“.

Сред останалите акценти на СФФ са българско кино, оскаровите филми и по-точно онези, които така и не бяха пуснати по кината у нас, и още много други ленти за мода, кулинария и прочие. За всеки по нещо, както се казва.

Фестивалът ще продължи до 31 март и освен в обичайните кина – Зала 1 на НДК, Дом на киното, Люмиер и Одеон, се е разположил и в някои от по-комерсиалните кинозали, които се намират в част от родните молове. Така почти всеки може да отиде и да гледа избраните от него заглавия, независимо как предпочита киното – с пуканки, кола и подземен паркинг или в по-централните софийски места. Важно е да има кино, а ние сме извадили за вас най-приятните акценти от програмата.

 
 
Коментарите са изключени