Ива Михалич от „Успех“: музата, грешницата, Жената

| от |

Точно когато изглеждаше, че киното и телевизията на Източна Европа няма какво ново да предложат по изтърканата тема за трудният живот в постсоциалистическите страни, един нов сериал се появи, за да докаже обратното.

Първият хърватски сериал на HBO, „Успех“ (Success), не е поредно напомняне колко гадно е да съществуваш в среда на непрестанна корупция, кражби, наркотици и ежедневна борба за оцеляване. Той показва колко струва бягството от тази унищожителна реалност. Как да съхраним себе си и да държим главата си над водата, когато казанът не спира да се пълни. Как да избегнем провала в среда, която не оставя друг изход освен него.

„Успех“ е и десетото заглавие от оригиналните продукции на HBO Европа в селекцията „Продукции на HBO Европа“. Освен него са достъпни също така и три полски сериала – „Заслепени от светлините“ (2018)  „Глутница“ (2014-2017) и „Пактът“ (2015-2016). Румънските продукции на HBO също са три – премиерният „Хакервил“ (2018), „В сенките“ (2015-2017) и мини сериалът „Мълчаливата долина“ (2016). Унгария e представена със „Златен живот“ (2015-2018), който вече има три сезона, а чешките криминални сериали са „Пустош“ (2016) и „Мамон“ (2015).

Предстои да ви запознаем с един от главните персонажи в „Успех„, режисиран от носителя на „Оскар“ Данис Танович, и с актрисата, която стои зад него.

0O5A7800-m
© 2018 HBO Europe, Inc. All rights reserved

Винка е жената с главно Ж, достойна да бъде муза на някой велик художник, който да увековечи чертите й, видимите и невидимите, за да бъдат те образец за женственост за поколения напред. Един от най-сложните и противоречиви персонажи в „Успех“ оживява на екран благодарение на хърватската актриса Ива Михалич. Със своята стаена енергия, непроницаемост и издръжливост тя успява да осигури на персонажа си плътност, каквато само добрите актьори могат да постигнат.

Дни преди премиерата на последния епизод на „Успех“, Ива Михалич отговаря на нашите въпроси към нея, в опит да разберем малко повече за необятните вселени на „Успех“ и един от неговите главни персонажи.

HBO_Success_3
© 2018 HBO Europe, Inc. All rights reserved

Преди да ни разкажете повече за сериала, кажете ни коя е Ива Михалич?

Мисля, че е невъзможно човек да се опише в няколко изречения. Но нещата, които мога да кажа за себе си, са че живея в Загреб,  работя в Хърватския национален театър, голям почитател съм на театъра, филмите, сериалите и съм щастлива, че имам привилегията и възможността да работя в тези сфери. Също така дълбоко ценя  личното си пространство. Защото в днешно време то сякаш е рядко срещано бижу. Личният ми живот е много важен за мен. Времето, което споделям със семейството и приятелите, е основата, на която релаксирам и творя.

С какво Ви привлече ролята на Винка?

Сложната природа на характера и изборите й. Ако трябва да я описвам в едно изречение, бих използвала това от „Алиса в Страната на чудесата“: „Не мога да се върна във вчера, защото тогава бях друг човек!“ Нищо не може да бъде същото за Винка след серията от злощастните събития, които се случват. Тя се
опитва да събере разпръснати парчета от живота си обратно – мотивацията и начинът, по който опитва да го направи, как винаги държи главата си над водата… всичко това беше много предизвикателна задача.

Какво харесвате в нея и какво бихте променили в природата й?

Двете водим толкова различни животи, че ми беше интересно да разбера, да почувствам и да защитя изборите й. Харесвам това, че е будна, смелостта й, тя се опитва непрекъснато да намери възможно най-доброто решение. Това е най-сложният персонаж, който съм играла досега. Докато работех върху ролята, непрекъснато си представях някакви неща, но когато започнах да си представям каква музика харесва тя, как танцува, къде излиза, какви партита харесва, как се държи, когато се напие…. Осъзнах, че тази жена вероятно има нужда от релакс.

HBO_Success_13
© 2018 HBO Europe, Inc. All rights reserved

Открихте ли нещо ново за себе си, докато играехте Винка?

Че обичам трудни задачи. Защото ролята ме провокира да пробвам нови актьорски средства, творчески полета и въображение. Когато разбрах, че съм я получила, бях развълнувана и много, много щастлива, в същото време и някак уплашена, но знаех, че това ще бъде невероятно приключение. Вярвам, че всяка роля е контакт с една част от мен. Моят контакт с Винка  беше също контакт със страха ми от провал, страх от провал в реалния живот. Тогава осъзнах, че играя жената, която организира целия си живот така че той да не се окаже провал, но един ден „провалът“ идва. Затова харесвам сложни персонажи, те някак осъществяват контакт, докосват, провокират или ме карат да си задам въпроси за вътрешни процеси в самата мен. Разбира се подобно не означава същото, нейните живот и провали са различни, но пак мога да се припозная в този детайл – в страха.

До каква степен реалността в „Успех“ се припокрива с реалността в Загреб и в Хърватия като цяло?

Двете реалности много си приличат, като се има предвид корупцията, връзкарщината, правосъдната система, всички болести на страните в преход.

HBO_Success_21
© 2018 HBO Europe, Inc. All rights reserved

Каква според Вас е поуката от този сериал?

Накратко казано, поуката може би е това, че всички сме отговорни за обществото, в което живеем.

Ако Вие самата се озовете в ситуация, подобна на тази на Винка, как бихте реагирали? И как ще постъпите след това?

О, надявам се никога да не ми се случва! Ако трябва да съм честна, нямам представа. Животът не ти дава предварително сценария.

Как се работи с Данис Танович?

Беше наистина велико, бяхме страхотен екип и Данис е велик режисьор. Той поддържа страхотна атмосфера на снимачната площадка, наистина се наслаждавах на процеса, защото той беше работа в екип.

Киното и телевизията на Източна Европа са правили голям брой продукции, посветени на темата за корупцията, престъпленията от всякакъв вид и как всичко това се отразява на живота на обикновените граждани. Какво според Вас отличава „Успех“ от всички останали заглави? Кое най-силното му качество?

Тези явления според мен са най-големите проблеми на обществото в нашата част на света. Нашата реалност, в която живеем, която виждаме и чувстваме в ежедневието си. Намирам историята в „Успех“ много интересна, защото, както споменах, за мен един от най-вълнуващите въпроси в живота е в онази секунда от „грешния“ избор, която променя живота завинаги. Ти си на грешното място, с грешните хора в грешното време. Не можеш да се върнеш във вчера. Едно нещо води до друго и лабиринтът от престъпления и корупция става реалност. Това е история за нормални хора, чиито животи са променени завинаги, защото са били в грешната вечер в грешния парк.

Има ли надежда хора да спечелят тази битка с реалността, която за съжаление не съществува само на екрана? 

Образованието е важно. Емпатията е важна. Да бъдеш добър и човек в този консуматорски свят, където хората знаят цената на всичко, но не знаят стойността на нищо. Да помагаш навън, не само да споделяш във фейсбук. Да бъдем отговорни като човешки същества, живеещи в това общество, защото ние сме отговорни за това, което виждаме, и което преживяваме.

HBO_Success_1
© 2018 HBO Europe, Inc. All rights reserved

Кои бяха трудностите, докато влизахте в кожата на Винка?

Използвах много интуицията си, но също така и разума, така че беше много подхлъзващо, когато двете имаха разногласия помежду си. Но след това решението идва, и това е до време. Да дам на себе си време, за да видя коя врата ще се отвори.

Знаем каква дефиниция на думата „успех“ се дава в сериала. А за Вас какво означава тя?

Да си бъда най-добрия приятел, тъй като аз съм най-близкият човек, когото познавам. И с когото ще живея до края на живота си, затова нека всичко бъде успешно, докато дойде този ден.

А за „Успех“ кой е най-големият успех?

Щастлива и доволна публика.

Мислите ли, че сериалът трябва да има втори сезон и бихте ли се съгласили да участвате?

Надявам се, защото съм любопитна какво би станало. И ще се радвам да бъда част от него.

Всички 6 епизода na „Успех“ са налични за гледане в онлайн стрийминг платформата HBO GO. Нов епизод се излъчва всяка неделя от 21:00 часа по по телевизионния канал HBO. Финалният епизод ще бъде излъчен на 10 февруари.

 
 

Приложение позволява на саудитските мъже да следят и контролират жените си

| от chronicle.bg |

Изпълнителният директор на Apple, Тим Кук, каза, че компанията ще разследва приложението, което позволява на саудитските мъже да следят и да ограничават свободата на жените си в Саудитска Арабия. „Не съм чул за нея“, каза Кук в интервю за NPR. „Но очевидно ще разследваме случая.“

Освен достъп до правителствени услуги като подаване на документи за паспорти или родилни удостоверения, Insider откри, че приложението Absher позволява на мъже „настойници“ да определят „подчинени“ по име и номер на паспорта и да ограничават възможностите им за пътуване. 

Apple и Google (за телефони с Android) бяха критикувани от групи за защита на човешките права за това, че предлагат Absher. Amnesty International каза пред Washington Post, че програмата подчертава „смущаващата системна дискриминация“ в държавата, а говорител на Human Rights Watch окуражи двете компании да проверят приложението.

Сенатор Рон Уайден написа отворено писмо до Тим Кук и изпълнителния директор на Google Сундар Пичай, в което иска Absher изцяло да се премахне. Той казва:

„Когато мислим дали приложението да бъде свободно за сваляне, трябва да имаме предвид по-широкия контекст, целта му, как се използва и дали не се злоупотребява с него. Компаниите трябва да прилагат по-строги мерки за сигурност конкретно към приложенията, които се управляват от правителство.“

Според политиката в Саудитска Арабия жените в държавата не могат да пътуват без изричното разрешение на техния мъж-настойник като най-често това той е роднина. Те зависят от настойниците си и при избора на съпруг и работа.

Absher има над 11 милиона абонати, според сайта на саудитското Министерство на вътрешните работи.

 
 

Трейлърът на Killing Eve, сезон 2, направи празника още по-хубав

| от chronicle.bg |

Какво значение има кой от всичките празници празнуваме на 14 февруари, когато точно на тази дата, сякаш за да иронизира всички нейни сладникавости, излиза трейлърът на втория сезон на хитовия сериал „Killing Eve“. Един от най-добрите сериали на миналата година се завръща с пълна сила, а трейлърът превърна вчерашния ден в празник за всички негови фенове.

Сериалът разказва за Ив (Сандра О), агент на МИ-6, и психопатката и убиец Виланел (Джоди Коумър).

„Когато обичаш някого, понякога стигаш до лудости“, казва ни краткото промо. Новият трейлър включва кадри от финалния епизод на първия сезон, където Виланел изчезва, а Ив няма идея дали тя е жива или мъртва. Сега Ив има задачата да намери Виланел преди някой друг.

Освен че първият сезон може да се похвали със завидно висок рейтинг, Сандра О спечели „Златен глобус“, награда „Изборът на критиците“, и награда на Гилдията на актьорите за най-добра актриса в драматичен сериал. А Фийби Уолър Бридж взе „Еми“ за работата си по сценария.

Премиерата на втория сезон е на 7 април. Ето и трейлъра.

 
 

Учениците във Великобритания може да започват училище в 10:00 часа

| от chronicle.bg |

Петиция за това занятията за децата в средно училище да започват в 10:00 часа получи одобрение от британските членове на парламента. 

Тя беше пусната от 18-годишната Хана Киндер от Тивъртън и събра над 183 000 подписа, което е повече от нужните 100 000, за да се разгледа в Камарата на общините.

Проучване в Америка, Канада и Сингапур разкрива, че режимът на спане на учениците не стимулира ранното ставане и ако училището започва в 10:00, това може да подобри психическото им здраве и продуктивност.

Даниел Зайкнър от работническата партия каза: „Петицията е чудесен пример за демокрация, водена от хората. Тя беше започната едва преди 3 месеца и вече има 180 000 подписа, което доказва, че имаме и други проблеми освен отношенията ни с Европейския съюз. Има и значителни научни причини за промяна. Много проучвания през годините, най-вече в САЩ, показват, че по-късният старт на занятията може да се отрази положително на учениците. Ясно е, че идеята се приема добре.“ И добавя цитат от родител: „Бих предизвикала всеки да се опита да вдигне 5 тийнейджъра от леглото в 6:30 сутринта без да чувства, че това е прекалено рано.“

„Да се опитваш да събудиш 5 тийнейджъра в 6:30 всеки ден е все едно да се опитваш да вдигнеш мъртвите.“

Други членове на парламента отбелязаха ползите от по-късния край на училището. Вики Фокскрофт обясни, че ако училището приключва в 6 вечерта, нова може да намали хладнокръвните нападения и да подобри здравето на тийнейджърите. Майк Кейн добави: „Децата навсякъде по света спят по-малко. Във Великобритания здравните организации виждат, че проблемът е сериозен, защото болничните посещения на деца под 14-годишна възраст с нарушения в съня се е удвоил в последните 10 години.“

Трябва да се отбележи, че по-късното лягане може да се дължи, разбира се, на телевизията, компютърните игри или мобилните телефони. 

 
 

Подаръци за Свети Валентин за напреднали

| от Вучето |

Забелязали ли сте, че напоследък рекламите за телефонни планове и смартфони разказват прости, но сърцераздирателни човешки истории , в които да разпознаеш не само своят нелек път към постигането на перфектното селфи, но и магията на истинските чувства, които превръщат бабите ни в Рита Хейуърт, а нас самите – в изобретатели, мечататели и любовници с потенциал?

Примерен сценарий: Свети Валентин е. А тя учи в Англия… Следват кадри от централен Лондон: Млад хипстър с малко, живо мече в кошницата на велосипеда си се движи по Ланкастър Стрийт, а уличен артист гълта огън (и бърбън) пред кръчма с 200-годишна история в Кенсингтън. Той също учи, обаче е в София. Кадри от столицата: Група младежи се прегръщат платонически и се превиват от безпричинен смях на покрива на модерна сграда, откъдето се открива спираща дъха гледка към нощно осветената “Александър Невски”. Друг млад хипстър (нашият герой) си разцъква телефона на пейка пред Народния, чудейки се какъв фантастично романтичен подарък да поръча онлайн за любимата.  Във финалния кадър готин куриер звъни на вратата на влюбената студентка и когато тя отваря, той й  връчва пакет, изрисуван ръчно с балони и сърчица. Звучи “To Love Somebody” на Майкъл Бубле, а сълзите от щастие не успяват да размият водоустойчивата спирала на девойката (но това вече е сценарий за друг рекламен спот). Внушението е силно: Лондон и София се побратимяват, защото за любовта не съществуват разстояния, които да не могат да бъдат преодоляни по един или друг начин. Особено на Свети Валентин!

Празникът, между другото, дойде, носейки със себе си традиционната за българската душевност мешавица от припряна превъзбуда от западен тип (“Мake you feel my love” – „Ще те накарам да почувстваш любовта ми“ от англ. ез. – песен на Адел) и злостен домашен хейт (“Няма да си чествам аз Трифон Зарезан, с глупости ще се занимавам!”). За пореден път тези без гаджета ще страдат, а тези с гаджета ще им натриват носовете, ликувайки задето са представители на по-щастливата половина на човечеството. За по-обръгналите в романтиката двойки си има осми март, затова сега тях няма да ги закачаме. Ще пренебрегнем и пияндурниците и тези без гаджета, понеже нямаме намерение за поредна година да им правим “евала”, убеждавайки ги, че 14-и февруари е безмозъчен празник и че няма нищо срамно в това да си сингъл на този ден. Понеже това изобщо не е верно, просто безплатна психоанализа от най-долен характер.

Съветите ни са насочени към всички влюбени, които искат да прекарат един незабравим Свети Валентин, като същевременно избегнат всички познати до болка клишета, особено тези, които рекламите ни пробутват! Така де, стига вече с тия бонбониери във формата на сърце и плюшени бозайници, стиснали между лапите си кутийки с годежни пръстени!

Затова ви предлагаме нашите авангардни предложения за свети-валентински подаръци за напреднали.

Къс уикенд на о-в Северен Сентинел

Откога обещавате на любимата да я отведете на някое наистина екзотично място? Коста Брава не се брои, а “Емералд Парадайз” на Слънчака пък изобщо! За да няма разочаровани на този Свети Валентин, предлагаме една различна далечноазиатска дестинация: остров Северен Сентинел се намира в Бенгалския залив и заема площ от едва 20 кв. км. Там е убийствено екзотично  (при това буквално), а и обещаваме, че уикендът наистина ще бъде много къс, така че няма да се охарчите чак твърде много. Жителите на острова са последните представители на неолита, обитаващи нашата планета. Ходят голи, нямат никакъв имунитет дори към най-безобидните съвременни болести и безпощадно убиват всеки, който се опита да стъпи на брега им. Предполага се, че го правят именно, защото ги е страх да не се заразят с морбили. Добрата новина е, че преди да ви надупчат със стрели и разчленят, цялото племе ще се събере на плажа и ще ви посрещне по стар островитянски обичай, а именно като се обърне с гръб към вас и започне да ака.

Организиране на тематично суингър парти

За изпълнение на този подаръчен комплект имате нужда поне от още една двойка. Разбира се, колкото повече, толкова по-весело, затова недейте да се ограничавате само с Цвети и Мартин, с които се запознахте в къмпинг “Градина” през лятото. Имайте предвид, че концепцията на Свети Валентин предполага освен романтика, също и задоволително количество секс. Именно затова суингър парититата са чудесна алтернатива на традиционното мисионерско “любене по случай празника”. За да нажежите още повече атмосферата, измислете тема за оргията, която ще организирате. Използвайте популярни кино сюжети, за да не затрудните особено останалите участници в избора на костюми и сексуални роли: “Списъкът на Шиндлер”, “Американски психар”, “Живите мъртви” и пр. За представители на групите с по-различна сексуална ориентация особено популярен сюжет е “Планината Бброукбек”, като за по-голяма достоверност може да включите и кон.

Предложение за брак в директен телевизионен ефир

Освен ако не работите в някоя телевизия или гаджето ви не се казва Златка, този   подарък изисква сериозна предварителна подготовка и перфектна организация.  На първо място трябва да изберете типа шоу, в което да се появите. Препоръчваме това да не бъдат сериозни предавания от типа на “120 минути” и “Лице в лице”, понеже те се гледат най-вече от сериозни хора с широки познания в различни сфери на живота. Освен това голяма част от тази демографска група се съставлява от “тези без гаджета”, а те по дифолт биха реагирали негативно на  дързостта ви да прекъснете Цветанка Ризова, за да се обясните във ВОЛ на избраника/избраницата си. Подходящи ефири са, например, полувремето на мач от Шампионска Лига и сутрешния журнал “На кафе”. Ако изберете втория вариант, бихте могли за малко допълнителен разкош да накарате Кристина Патрашкова да рецитира Рилке, докато вие поднасяте пръстена на едно коляно.

Нетрадиционен подарък по куриер

На пръв поглед изглежда така сякаш отново искаме да ви бутнем в депресиращото блато на класическия Свети Валентин от рекламата в първия параграф. Само че ние само взимаме сценария и му вдъхваме нов живот. Пак имаме двама любовници, разделени от хиляди километри (ако, разбира се, това е вашата конкретна житейска ситуация, разбира се). Във финалния кадър тя пак отваря вратата на скормното си емигрантско жилище, за да види насреща си куриер в униформа. Този път обаче куриерът не носи пакет или поне не носи  такъв в ръцете си. Оказва се, че подаръкът за празника е собствения му анатомичен пакет. Студентката в Лондон (или в Шутгарт, Брюксел, Мадрид) пак се разплаква, но този път сълзите й са предизвикани от бурен оргазм.

Евала на такива пощенски куриери!  А, и честит Свети Валентин!