shareit

Ива Михалич от „Успех“: музата, грешницата, Жената

| от |

Точно когато изглеждаше, че киното и телевизията на Източна Европа няма какво ново да предложат по изтърканата тема за трудният живот в постсоциалистическите страни, един нов сериал се появи, за да докаже обратното.

Първият хърватски сериал на HBO, „Успех“ (Success), не е поредно напомняне колко гадно е да съществуваш в среда на непрестанна корупция, кражби, наркотици и ежедневна борба за оцеляване. Той показва колко струва бягството от тази унищожителна реалност. Как да съхраним себе си и да държим главата си над водата, когато казанът не спира да се пълни. Как да избегнем провала в среда, която не оставя друг изход освен него.

„Успех“ е и десетото заглавие от оригиналните продукции на HBO Европа в селекцията „Продукции на HBO Европа“. Освен него са достъпни също така и три полски сериала – „Заслепени от светлините“ (2018) „Глутница“ (2014-2017) и „Пактът“ (2015-2016). Румънските продукции на HBO също са три – премиерният „Хакервил“ (2018), „В сенките“ (2015-2017) и мини сериалът „Мълчаливата долина“ (2016). Унгария e представена със „Златен живот“ (2015-2018), който вече има три сезона, а чешките криминални сериали са „Пустош“ (2016) и „Мамон“ (2015).

Предстои да ви запознаем с един от главните персонажи в „Успех„, режисиран от носителя на „Оскар“ Данис Танович, и с актрисата, която стои зад него.

0O5A7800-m
© 2018 HBO Europe, Inc. All rights reserved

Винка е жената с главно Ж, достойна да бъде муза на някой велик художник, който да увековечи чертите й, видимите и невидимите, за да бъдат те образец за женственост за поколения напред. Един от най-сложните и противоречиви персонажи в „Успех“ оживява на екран благодарение на хърватската актриса Ива Михалич. Със своята стаена енергия, непроницаемост и издръжливост тя успява да осигури на персонажа си плътност, каквато само добрите актьори могат да постигнат.

Дни преди премиерата на последния епизод на „Успех“, Ива Михалич отговаря на нашите въпроси към нея, в опит да разберем малко повече за необятните вселени на „Успех“ и един от неговите главни персонажи.

HBO_Success_3
© 2018 HBO Europe, Inc. All rights reserved

Преди да ни разкажете повече за сериала, кажете ни коя е Ива Михалич?

Мисля, че е невъзможно човек да се опише в няколко изречения. Но нещата, които мога да кажа за себе си, са че живея в Загреб, работя в Хърватския национален театър, голям почитател съм на театъра, филмите, сериалите и съм щастлива, че имам привилегията и възможността да работя в тези сфери. Също така дълбоко ценя личното си пространство. Защото в днешно време то сякаш е рядко срещано бижу. Личният ми живот е много важен за мен. Времето, което споделям със семейството и приятелите, е основата, на която релаксирам и творя.

С какво Ви привлече ролята на Винка?

Сложната природа на характера и изборите й. Ако трябва да я описвам в едно изречение, бих използвала това от „Алиса в Страната на чудесата“: „Не мога да се върна във вчера, защото тогава бях друг човек!“ Нищо не може да бъде същото за Винка след серията от злощастните събития, които се случват. Тя се
опитва да събере разпръснати парчета от живота си обратно – мотивацията и начинът, по който опитва да го направи, как винаги държи главата си над водата… всичко това беше много предизвикателна задача.

Какво харесвате в нея и какво бихте променили в природата й?

Двете водим толкова различни животи, че ми беше интересно да разбера, да почувствам и да защитя изборите й. Харесвам това, че е будна, смелостта й, тя се опитва непрекъснато да намери възможно най-доброто решение. Това е най-сложният персонаж, който съм играла досега. Докато работех върху ролята, непрекъснато си представях някакви неща, но когато започнах да си представям каква музика харесва тя, как танцува, къде излиза, какви партита харесва, как се държи, когато се напие…. Осъзнах, че тази жена вероятно има нужда от релакс.

HBO_Success_13
© 2018 HBO Europe, Inc. All rights reserved

Открихте ли нещо ново за себе си, докато играехте Винка?

Че обичам трудни задачи. Защото ролята ме провокира да пробвам нови актьорски средства, творчески полета и въображение. Когато разбрах, че съм я получила, бях развълнувана и много, много щастлива, в същото време и някак уплашена, но знаех, че това ще бъде невероятно приключение. Вярвам, че всяка роля е контакт с една част от мен. Моят контакт с Винка беше също контакт със страха ми от провал, страх от провал в реалния живот. Тогава осъзнах, че играя жената, която организира целия си живот така че той да не се окаже провал, но един ден „провалът“ идва. Затова харесвам сложни персонажи, те някак осъществяват контакт, докосват, провокират или ме карат да си задам въпроси за вътрешни процеси в самата мен. Разбира се подобно не означава същото, нейните живот и провали са различни, но пак мога да се припозная в този детайл – в страха.

До каква степен реалността в „Успех“ се припокрива с реалността в Загреб и в Хърватия като цяло?

Двете реалности много си приличат, като се има предвид корупцията, връзкарщината, правосъдната система, всички болести на страните в преход.

HBO_Success_21
© 2018 HBO Europe, Inc. All rights reserved

Каква според Вас е поуката от този сериал?

Накратко казано, поуката може би е това, че всички сме отговорни за обществото, в което живеем.

Ако Вие самата се озовете в ситуация, подобна на тази на Винка, как бихте реагирали? И как ще постъпите след това?

О, надявам се никога да не ми се случва! Ако трябва да съм честна, нямам представа. Животът не ти дава предварително сценария.

Как се работи с Данис Танович?

Беше наистина велико, бяхме страхотен екип и Данис е велик режисьор. Той поддържа страхотна атмосфера на снимачната площадка, наистина се наслаждавах на процеса, защото той беше работа в екип.

Киното и телевизията на Източна Европа са правили голям брой продукции, посветени на темата за корупцията, престъпленията от всякакъв вид и как всичко това се отразява на живота на обикновените граждани. Какво според Вас отличава „Успех“ от всички останали заглави? Кое най-силното му качество?

Тези явления според мен са най-големите проблеми на обществото в нашата част на света. Нашата реалност, в която живеем, която виждаме и чувстваме в ежедневието си. Намирам историята в „Успех“ много интересна, защото, както споменах, за мен един от най-вълнуващите въпроси в живота е в онази секунда от „грешния“ избор, която променя живота завинаги. Ти си на грешното място, с грешните хора в грешното време. Не можеш да се върнеш във вчера. Едно нещо води до друго и лабиринтът от престъпления и корупция става реалност. Това е история за нормални хора, чиито животи са променени завинаги, защото са били в грешната вечер в грешния парк.

Има ли надежда хора да спечелят тази битка с реалността, която за съжаление не съществува само на екрана?

Образованието е важно. Емпатията е важна. Да бъдеш добър и човек в този консуматорски свят, където хората знаят цената на всичко, но не знаят стойността на нищо. Да помагаш навън, не само да споделяш във фейсбук. Да бъдем отговорни като човешки същества, живеещи в това общество, защото ние сме отговорни за това, което виждаме, и което преживяваме.

HBO_Success_1
© 2018 HBO Europe, Inc. All rights reserved

Кои бяха трудностите, докато влизахте в кожата на Винка?

Използвах много интуицията си, но също така и разума, така че беше много подхлъзващо, когато двете имаха разногласия помежду си. Но след това решението идва, и това е до време. Да дам на себе си време, за да видя коя врата ще се отвори.

Знаем каква дефиниция на думата „успех“ се дава в сериала. А за Вас какво означава тя?

Да си бъда най-добрия приятел, тъй като аз съм най-близкият човек, когото познавам. И с когото ще живея до края на живота си, затова нека всичко бъде успешно, докато дойде този ден.

А за „Успех“ кой е най-големият успех?

Щастлива и доволна публика.

Мислите ли, че сериалът трябва да има втори сезон и бихте ли се съгласили да участвате?

Надявам се, защото съм любопитна какво би станало. И ще се радвам да бъда част от него.

Всички 6 епизода na „Успех“ са налични за гледане в онлайн стрийминг платформата HBO GO. Нов епизод се излъчва всяка неделя от 21:00 часа по по телевизионния канал HBO. Финалният епизод ще бъде излъчен на 10 февруари.

 
 
Коментарите са изключени