И категорията е… POSE: бляскав, истински, необходим

| от Дилян Ценов |

„Категорията е…“. Водещият Pray Tell с типичната маниерност на гласа и жестовете приветства следващата група, която ще дефилира пред съдиите. А категориите са всякакви („Благородници“, „Военни“, „Бизнес“…), а победата означава много в конкретния контекст. Салонът е претъпкан, но въпреки това пространството в средата е освободено за дефилиращите. Всеки е направил най-доброто, на което е способен. Музиката кънти. Ако си добър, ще те изпратят с аплодисменти, ако сбъркаш дори малко, тези, с които на теория делиш една съдба, ще те освиркат подигравателно. Ако спечелиш, ставаш звезда и си извоюваш авторитет сред общността. Ако не, продължаваш както можеш. Да, това е на пръв поглед царството на транссексуалните и хомосексуалните в нощните часове през 80-те години в Ню Йорк.

Това е сериалът „Pose“, чиято премиера беше на 3 юни (неделя) – последният проект на Раян Мърфи за FX, след над 15-годишна съвместна работа с компанията. Едва ли бихме могли да си мечтаем за по-добър начин продуцентът да затвори тази врата, от „Pose“.

pose_101_2946r
Били Портър в ролята на Pray Tell

От времето на документалния филм „Paris Is Burning“ (1990) нито киното, нито телевизията са влизали толкова надълбоко в дебрите на известните баловете от 80-те години в Ню Йорк. „Pose“ е добре направена пищна продукция, в която надежда и безнадежност са в постоянен танц, за да ни разкажат историята на една затворена общност от Ню Йорк през 80-те, чиято единствена цел е да оцелее и по възможност да запази частица светлина в себе си.

Раян Мърфи и Брад Фалчък съчетават история с художествени елементи, за да изградят пълнокръвието и динамичния сюжет на пилотния епизод. Съдейки по тези час и седемнадесет минути, сериалът ще продължи в същия дух, като съхрани автентичните си атмосфера и ритъм, заложени в ситуациите и в историята. Пред очите на зрителя паралелно се развиват няколко сюжетни линии, умело вплетени в една. Диалозите и действието се развиват на фона на диско хитовете на Уитни Хюстън, Чака Кан, Дона Самър и други икони от епохата, а речта на героите е претъпкана със сленг, метафори и безпощадното остроумие на драг кралиците. Заслуга за повече от увлекателния разказ безспорно имат и актьорите, за по-голямата част от които „Pose” е първо участие в телевизията. С изключение на Евън Питърс, който е „щатен“ актьор в сериалите на Мърфи, останалите са натурчици, строго профилириани в жанра ЛГБТ изпълнители или известни драг кралици. Режисурата на Раян Мърфи обединява тези енергии, за да могат актьорите да покажат изпълнения, на места достойни поне за номинация за „Еми“.

Pose-Review
Доминик Джаксън в ролята на Електра

Културата на баловете е цяла религия. Нейните последователи живеят на принципа на глутницата – като всяка социална група, искаща просто да оцелее. Всеки дом си има Майка, която с времето се сдобива с повече и повече „деца“. Всички делят един покрив, една трапеза, осигурени от Майката. В петъците братята и сестрите обличат дрехите си и отиват на бал. Някои домове имат култов статус в това общество. То е като самостоятелно общество. На преден план са тоалетите, танците, аплодисментите, славата и разбира се, Позата.

Така се запознаваме с главните герои, „деца“ в Дома на изобилието (House of Abundance). На върха е майката – драг кралицата Електра. В ролята е Доминик Джаксън – един от множеството транссексуални членове на актьорския състав. Част от Дома на изобилието е и Бланка, която разбира, че е заразена с ХИВ. Сблъскала се за първи път с нещо сигурно в живота си, тя решава да поеме по свой собствен път, обръщайки гръб на Дома на изобилието и основавайки Дома на Еванджелиста. В същото време, в една друга част на Щатите, живее Деймън – 17-годишен гей, изгонен от родителите си, след като разбират за сексуалната му ориентация. Момчето мечтае да стане танцьор и в Ню Йорк открива точния човек – Бланка. Постепенно към новообразуваното дуо се присъединява и Ейнджъл (в ролята е Индия Мур) и Домът на Еванджелиста е готов да стъпи на драг сцената на Ню Йорк.

pose_101_4302r
Eм Джей родригез (ляво) и Раян Джамал Суейн като Бланка и Деймън

Да бъдеш на тази сцена, е много повече от дефилирине. Онези шумни, шарени и пищни нощни часове са единственият шанс множество хора да сбъднат своята мечта. В залата никой не болен от СПИН, да си гей не е престъпление, там баща ти не те бие с колан, а майка ти не ти казва, че „Господ ще те зарази с тяхната болест“. Там имаш една Майка, която те е взела от улицата, след като биологичната ти такава те изхвърля от дома. Тази, втората, те взима под крилото си и ти създава сладката илюзия, че има място, където принадлежиш, безопасно място, където можеш да си себе си. Кулминацията на това са именно баловете.

Подразбира се, предвид тематиката и екипа, че продукция като „Pose“ изисква тонове блясък -костюми, осветление, декор, грим, прически, и разбира се подходящите снимачни ъгли. Всичко това го има и най-хубавото е, че не това запомня зрителя след края на финалните надписи. За разлика от „Убийството на Джани Версаче“, тук помним историите на персонажите, основата на всяка добра творба на изкуството – лакмусът за добър филм или сериал.

„Pose“ е до известна степен документален сериал. Можем да получим много ценни уроци от него –  за оцеляването, за смисъла на семейството и семейството отвъд кръвната връзка. Майсторски опаковани и поднесени уроци. Който има желание, ще ги осмисли. Който няма… по-добре и да не гледа.

Сега е време да се потопим в света на нюйоркските балове. Тези, на които темата им идва too much, ще ги изпратим с лаконичното: „Now sashay away”. Който разбрал, разбрал.

 
 

Сериалът „Забравена“ ще има втори сезон

| от chronicle.bg |

След първоначалния успех на първия сезон на сериала „Завръщане“ (Absentia) беше очаквано да видим какво още може да се случи с агент Емили Бърн. За щастие на феновете й, вече е ясно, че сериалът „Забравена“, ще се завърне през 2019. Продукцията вече е в ход, а снимките отново ще бъдат изцяло в България – основно в София, покрайнините и подбрани локации.

В главната роля отново ще видим сърбо-хърватката, известна у нас от сериала „Касъл“ – Стана Катич.

Докато е по следите на известен бостънски, сериен убиец, агентът от ФБР Емили Бърн (Катич) изчезва без следа и е обявена за мъртва. Шест години по-късно, е открита в изоставена хижа в гората, полужива и без никакъв спомен за случилото се с нея през целия период, в който е била в плен. Завръщайки се вкъщи, тя разбира, че съпругът ѝ Ник (Патрик Хюсингер) се е оженил повторно, а синът ѝ е отглеждан от друга майка, всъщност единствената, която детето познава. Твърдо решена да събере липсващите парчета от пъзела, Емили скоро се оказва въвлечена в нова серия от убийства.

Във втори сезон, след като успява да открие похитителя си и да го убие, Емили отново се опитва с всички сили да установи нормални отношения със сина си Флин и бившия си съпруг Ник. Но, обсебена от търсенето на отговори на въпросите, които остават неразкрити, тя попада на следите на сериен убиец и неусетно е въвлечена в конспирация, която този път може да струва много повече от безопасността на семейството ѝ. И във втори сезон ще видим Патрик Хюсингер в ролята на бившия съпруг на Ейми и специален агент Ник Дюран.

Zabravena_1_1

Изпълнителен продуцент и режисьор е Одед Ръскин (False Flag), заедно с Джули Глюксман, Стана Катич и Мария Фелдман, a AXN ще излъчва сериала. Режисьори на продукцията са Адам Сандерсън и Каша Адамик. Сериалът е създаден по идея на Гая Виоло и Мат Кирюлник.

Във втория сезон на „Забравена“, актьорският състав ще бъде допълнен от Матю Ле Невез (The Widow) и Наташа Литъл (The Night Manager). Ле Невез е в ролята на Кал Исак – бивш морски тюлен, склонен към обезоръжаващ оптимизъм, Кал познава демоните, които гонят Емили и се оказва лоялен и състрадателен партньор. Наташа Литъл е в ролята на специален агент Джулиан Гюнарсен – високо квалифициран и енигматичен профайлър от ФБР. Надарена с хладна ефективност, Джулиан се присъединява към бостънската служба на бюрото, след като смъртоносно терористично нападение разтърсва града. В новия сезон ще видим отново Ейнджъл Бонани, Нийл Джаксън, Кара Теобалд и Пол Фрийман.

 
 

Сериалът „Свърталище на духове“ може да е следващият хит на Netflix

| от chronicle.bg |

Чели ли сте романът на Шърли Джаксън „Свърталище на духове“? А помните ли филма със същото заглавие от 1999 г.? И двете са повече от добри произведения на изкуството, така че е нормално да гледаме новия трейлър на „The Haunting of Hill House“ – екранизация на романа на Джаксън за телевизията, оригинална продукция на Netflix.

Новият сериал е с участието на Карла Гуджино, Мишел Хюсман, Тимъти Хътън и Елизабет Рийзър. Историята разказва за семейство, което влиза в една от най-ужасяващите къщи в страната – Хил Хаус. Трейлърът показва как след като един от семейството се самоубива, останалите трябва да се върнат в къщата, за да разберат какво се е объркало по време на първите им години.

The Haunting of Hill House“ идва точно преди да се навършват 60 години от публикуването на романа на Джаксън, в комплект от 10 епизода. Всичките епизоди са режисирани от Майк Фланаган („Oculus“), който е работил и върху адаптацията на „Doctor Sleep“ на Стивън Кинг. Всичко дотук подсказва, че се задава обещаващ мрачен сериал, който ще дойде точно на време за Хелоуин.

Премиерата  на „The Haunting of Hill House“ е  на 12 октомври. Ето и най-новият трейлър.

 
 

Пълен трейлър на Mary Poppins Returns: любимата ни бавачка пак е тук

| от chronicle.bg |

Тази зима ще бъде една идея по-топла, защото очакваме любимата на милиони деца и възрастни бавачка отново да слезе от небето с чадъра си. Вчера излезе официалният трейлър на предстоящия „Mary Poppins Returns“, в който Емили Блънт ще играе героинята на Памела Травърз.

Филмът е продължение на класиката от 1964 г., която е сред най-известните филми на актрисата Джули Андрюс.  За ролята си на Мери Попинз тя печели „Оскар“ за най-добра женска роля.

Действието в новия филм се развива през 30-те години на миналия век, 25 години след събитията от първия филм, а Мери Попинз се завръща, за да спаси порасналите вече Джейн (Емили Мортимър) и Майкъл Банкс (Бен Уишоу), след като те преживяват семейна трагедия.

На режисьорското място застава Роб Маршал, доказал се с мюзикъли като „Чикаго“ и „Ани“. Към Емили Блънт в актьорския състав се присъединяват Лин-Манюъл Миранда, Пикси Дейвис, Джоел Доусън,  Джули Уолтърс, Колин Фърт, Анджела Лансбъри и Мерил Стрйп, която се появява за кратко като братовчедката на Мери Попинз, Топси. Дик Ван  Дайк се завръща във втората част, но в друга роля – на господин Доус. За разлика от него, екранната му партньорка от първия филм, Джули Андрюс, няма да се появи на екрана.

Премиерата на „Mary Poppins Returs“ е на 19 декември.

 
 

10 филма с Джеръми Айрънс, които да гледате по случай рождения му ден

| от chronicle.bg |

Той може да ви заведе навсякъде. В огромното имение на свой приятел, където приятелството приема най-различни форми. В Шекспировия свят на скъперничеството. При 12-годишната Лолита. Джеръми Айрънс е всепризнат гигант и можем само да се отдадем на влиянието на тъмния и поглъщащ поглед.

За дългата си кариера е спечелил почти всяка възможна награда – „Оскар“, „Златен глобус“, SAG, „Еми“, „Тони“, наградите на редица асоциации на филмови критици, и има и номинация за „Грами“. Играл е почти всичко – от злодей в екшън, гостуваща звезда в сериали, Шекспиров герой и роля, достойна за „Оскар“.

Като повечето велики актьори, Джеръми Айрънс започва кариерата си в театъра. Дебютира в Лондон в пиесата „Godspell“ (1973), а 11 години по-късно вече има награда „Тони“ за бродуейската постановка „The Real Thing„. Дебютът му в киното е във филма „Нижински“ (1980), а големият успех идва с две следващи заглавия – филмът „Жената на френския лейтенант“ и сериала „Завръщане в Брайдсхед„, по романа на Ивлин Уо. Оттам нататък той не спира да приема предизвикателства и да подбира ролите си. Затова и го обожаваме – защото в най-върховите си години прави най-малък брой филми и приема само прецизно избрани роли – винаги сме твърдели, че това е по силите само на наистина големите.

В чест на един от любимите ни мъже от екрана, който днес става на 70 години, подбрахме 10 прекрасни негови филма – вижте ги в галерията горе.