shareit

Големите победители на „Златни малинки“ 2016

| от chronicle.bg |

Едни от най-любимите и харесвани награди от всеки ценител на качественото кино и откровен циник на комерсиалния пуканкоподобен комерсиален филмов сезон, бяха раздадени снощи, по традиция ден преди най-големите награди в киноиндустрията – наградите „Оскар“.

Наградите „Златна малинка“ 2016 се дават за 36-ти пореден път достойно, за една от най-слабите в комерсиално отношение и откъм качество и имащо, каквато и да било мисъл, кино от много време насам.

Известните анти-Оскар награди са създадени от Джон Дж. Б. Уилсън – запален киноман и журналист. Самият той обяснява желанието си да създаде наградите така: „Обичам филми. Винаги преди раздаването на Оскарите, всяка година аз и мои приятели си правехме Оскар парти, обличахме се специално, гледахме церемонията. Имаше моменти, в които награди взимаха филми, които изобщо не заслужават и тогава ми хрумна – като ще има награди за най-добър в киното, защо да няма и за най-лош.” Ето така се раждат „Златните малинки”.

Първата церемония се провежда през 1981 година, а за символ на анти-наградите е избрана пластмасова малинка поставена върху 8 мм филмова лента. „Статуетката” е напръскана със златиста боя и е оценена на 4.89 долара в момента. Малинката е избрана като символ на анти-наградите, заради двойното си значение в английския език – думата се използва и като жаргон за „освирквам”. По традиция церемонията по раздаването на Златните малинки винаги се състои точно един ден преди раздаването на Оскарите. Първата церемония е била на 31 март 1981 година, тази година беше вчера вечерта.

С годините церемонията става много популярна, изнася се от хола на Джон Уилсън и се пренася в зала с места, подиум и всичко останало. В началото анти-наградите стартират с осем категории – най-лош филм, най-лоша актриса, най-лош актьор, най-лош сценарий, най-лош поддържащ актьор, най-лоша поддържаща актриса, най-лош режисьор и най-лоша музика. С годините категориите стават все повече и повече и в момента са общо 13 – към стандартните осем са добавени: най-лоши визуални ефекти, най-лоша изгряваща звезда, най-лоша музикална тема, най-лоша адаптация или продължение и най-лоша екранна двойка/екип. Част от тях са махнати впоследствие и отскоро финалните категории са общо десет, като е добавена ката за „цялостно творчество“ през годината.

Оценени с подобаваща доза ирония, сарказъм и цинизъм, и гледани с леко пренебрежение от някои, престижни „Златни малинки“ си казаха тежката, пластмасова дума снощи.

Ето ги и големите победители:

Най-лош филм

„Фантастичната четворка“ и „Петдесет нюанса сиво“ – очевидно е, че „комисията по раздаването на най-лошите кино награди“ трудно е успяла да избере само един победител.

Най-лош режисьор

Джош Транк – „Фантастичната четворка“

Най-лоша актриса

Дакота Джонсън – „Петдесет нюанса сиво“

Най-лош актьор

Джейми Дорнан – „Петдесет нюанса сиво“

Най-лош поддържащ актьор

Еди Редмейн – „Пътят на Юпитер“

Най-лоша поддържаща актриса

Кейли Куоко – „Алвин и Чипоносковците: Голямото чипоключение“

Най-лоша екранна двойка/екип

Джейми Дорнан и Дакота Джонсън – „Петдесет нюанса сиво“

Най-лошо продължение/римейк/адаптация

„Фантастичната четворка“

Най-лош сценарий

Кели Марсел за „Петдесет нюанса сиво“

Златна малинка за „цялостно творчество“

Силвестър Сталоун – за всичките си награди от „Златна малинка“ досега (той има 30 номинации и съответно 10 награди) и заради участието си в „Крийд“.

 
 
Коментарите са изключени