shareit

Големи пари, голям провал

| от |

Статистиката, че новият „Батман“, въпреки лошите отзиви от критиката, пак е покорил боксофиса, при това чупи рекорди, е както леко притеснителна, така и никаква изненада.

Покоряването на финансовия пазар в киносредите отдавна не е нещо, което малко филми могат да си позволят. Голяма част от летните заглавия се правят именно с тази цел – да изкарат много, много пари. Разбира се, историята познава огромни провали, след които продуценти и шефове биват уволнени. Хората в индустрията наричат това „понеделнишката разходка на позора“. Тя се случва, след като някой филм, смятан за истинска машина за пари, се провали още в първия си уикенд. Оттам нататък пътят е само надолу.

Има и филми, които успяват да се справят добре. Те са очаквани, рекламирани и се намират в онази златна среда, поне според рекламната им кампания – те хем са готино кино, хем са трошачи на боксофиса.

Има обаче и заглавия, които оправдават само едното, а очакванията към тях за големи. Да, те изкарват пари, колкото си искат, но критиката ги размазва. А понякога получават и „Златна малинка“, ако имат късмет. Най-ярките примери са в галерията горе.