Game of Thrones, сезон 7: „първият път“ на един дилетант

| от Дилян Ценов |

„Нищо няма да разбереш.“

Това казваха всички, на които казвах, че възнамерявам да гледам премиерата на седмия сезон на Game of Thrones. Проблемът беше в това, че в последните седем години умишлено отказвах да имам какъвто и да било допир до сериала, за който всички киномани говореха. Всяка пролет ежеседмично профилът ми в социалната мрежа се пълнеше от смешки и закачки, които не разбирах, и цялата шумотевица откровено ме дразнеше. Вродената ми предубеденост към всичко свръхпопулярно ме спираше да дам шанс на историята за Седемте кралства.

До тази година. Попаднах в обстановка, в която всички около мен бяха заклети фенове на поредицата на Дейвид Бениоф и Ди Би Уайс. В офиса, зад мен има голям плакат на сериала, в кухнята има чаши с логото му, около мен непрекъснато се обсъждат подробности от сюжета, които отварят началото на цели дискусии. И без да се усетя се поддадох. Все повече исках да дойде юли месец, за да видя за какво е целият този шум.

Умишлено или не, но не успях да гледам предишните шест сезона. Накрая се примирих с факта, че ще започна да гледам този сериал, без абсолютно никаква информация за предисторията, героите и всичко останало. Всички се опитваха да ме разубедят. По-добре да съм гледал предишните сезони първо и да стигна до седмия. Прекалено сложно било. Но не! Аз исках да бъда част от вълната, която започна да се надига седмици преди премиерата снощи. Пък ако ще нищо да не разбера. В най-лошия случай поне щях да видя няколко красиви замъка.

Така, като най-заклетите фенове, станах през нощта на 17 юли и с най-добрия ми приятел се настанихме пред телевизора. Не бях съвсем гол и бос – предишния ден изкарах кратък обучителен курс при него (заклет фен на сериала) и знаех горе долу основната линия, даже предварително си бях харесал от разказите му героинята на Даяна Риг. Приятелят ми беше в неприятната роля на човека, който трябваше по време на сериала да отговаря на въпросите ми. „Тия сега брат и сестра ли са?“, „Тя от кой род беше?“, „Аха, значи тия искат да убият ония.“…

В пет часа вече знаех за какво беше целият този шум, от който се дистанцирах години наред. Разбира се, всички бяха прави – не разбрах и една трета от това, което видях на екрана. И пак ми хареса! Какво ми хареса ли? Не вярвах, че някога ще го кажа, и то за сериал, който по всеки критерии и далеч от това, което харесвам, но всичко ми хареса.

Атмосферата на Game of Thrones просто те поглъща. И това ти харесва. Гледаш история, за чието начало и герои не знаеш нищо, но виждаш проблемите им тук и сега, и мислиш за това. Всеки един от актьорите е безупречно добър. Няма такъв, на когото да не вярваш. Това неминуемо грабва. След това идва сценографията, която с мащаба си те оставя безмълвен. А фактът, че повечето от снимките са правени в реална среда(в Северна Ирландия, Дубровник, Испания, Шотландия, Исландия) прави представата за всичко още по-зрелищна и вълнуваща.

Но това, което най-много впечатлява, и заради, което не само ще следя новия сезон, но и ще се върна шест сезона назад, е онова, без което никоя история не би била успешна. Героите. Ако щеш снимай най-зрелищните кадри, при -220 градуса, викни най-добрите актьори и убий безброй души. Но ако нямаш характери, които да снимаш, които актьорите да изиграят, и които да убиеш после, няма никакъв смисъл. Тук обаче всеки един герой носи своята неповторима уникалност и те увлича с биографията си. Не само действията впечатляват. Цялата психология на персонажа буди интереса ти. Виждаш (тук пак правим препратка към актьорската игра, без която не може) десетки вселени, за които не знаеш нищо, но усещаш, че всяка една е действащ вулкан, опъната струна, която всеки момент ще се скъса. Това е интересното. Това те кара да искаш още, да искаш да се запознаеш с всички. Това е основата, на която стъпва всяка добра продукция. Тук, естествено, мащабът стига до невиждани в телевизията досега величини, като надгражда историята с всичко останало – актьори, режисура, сценография, кинематография, музика, ако щете дори грим и прически. Помислено е за всичко.

Така започна историята на един все още много млад и зелен фен на Game of Thrones. След 6 години отричане. Защото понякога е изключително сладко да се предадеш. Приятно е за се загубиш в историята. Защото сега предстои още по-приятният процес да се намериш. А по пътя със сигурност ще откриеш нови неща. Дали това е добро начало на фона на миналите сезони, няма как да знам. Знам само, че нямам търпение да стана отново в 3:30 следващия понеделник.

 
 

Къща разполага със собствена река вместо коридор до стаите

| от chronicle.bg, БТА |

Вероятно когато сте си представяли къщата на мечтите си, в нея е бил предвиден необичаен начин за придвижване между различните й части. Например, огромна пързалка от третия до приземния етаж или релси, по които минава малко влакче. Може да ви е хрумвала идеята и за поточе.

Архитектът Алфред Браунинг Паркър сбъдна мечтата на свои клиенти, като им построи къща със собствена река в Маями, САЩ. Жилището с обща площ от 1672 квадратни метра дори има име – „Уудсонг“ (в превод от английски език „Песен на гората“). То е било продадено миналата година за 2 милиона щатски долара, така че по всяка вероятност няма да бъде на пазара скоро.

4504313_001_twilight_pool_2828990_large.0

Реката позволява обитателите на дома да плуват от всекидневната до трапезарията. Те могат дори да гребат до спалнята, когато са прекалено изморени да ходят.

В дома има основна спалня, която е три етажа по-нагоре, библиотека и спалня на открито само с три стени. Освен това има басейн, в случай, че се отегчите от реката, както и сауна.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В двора има богата градина, палми и езерце с риби със собствен водопад.

4504343_032_twilight_pool_2828995_large

 
 

Трансплантация на лице бе извършена за втори път

| от chr.bg, БТА | |

Мъж, на когото преди няколко години бе присадено лице, се подложи на втора трансплантация на лице, след като присадката бе отхвърлена от организма му, предаде Франс прес.

Това се случва за първи път в медицината.

Лансирана през 2005 г., въпросната технология със сериозни етични последствия е свързана с големи рискове от усложнения. Реципиентът трябва до края на дните си да приема лекарства за потискане на имунната му система, за да се избегне отхвърляне на присадката.

Сложната операция бе извършена в европейската болница „Жорж Помпиду“ в Париж от екип под ръководството на проф. Лоран Лантиери. Хирургичната интервенция започна в ранните следобедни часове на 15 януари и приключи на 16 януари сутринта.

Присадката получи пациент, на когото преди няколко години бе трансплантирано лице, което впоследствие бе отхвърлено от организма му, се казва в комюнике на лекарския екип. На 27 октомври м.г. пациентът бил включен в списък с чакащи, за да му бъде присадено лице от починал донор.

На 30 ноември трансплантираното лице бе махнато и оттогава пациентът бе в реанимация.

 
 

Никол Кидман с поредна награда

| от chr.bg, БТА |

Никол Кидман получи наградата на Гилдията на филмовите актьори за най-добра актриса в телевизионен филм или минисериал, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

На церемонията в „Шрайн одиториъм“ в Лос Анджелис Кидман, която беше номинирана 10 пъти, първа получи приза за ролята си в „Големите малки лъжи“. Водеща на шоуто, в което жените са на почест, беше Кристен Бел.

Наградата за най-добър актьор в телевизионен филм или минисериал беше спечелена от Александър Сгарсгард, също за „Големите малки лъжи“. В минисериала Никол Кидман се въплъщава в жена, жертва на семейно насилие, а Сгарсгард играе нейния съпруг.

В категорията за най-добър комедиен сериал победи „Вице“, с участието на Джулия Луис-Драйфъс, която спечели наградата за най-добра актриса в телевизионна комедия.

Уилям Мейси от „Безсрамници“ е победител в категорията най-добър актьор в комедиен сериал.

Британецът Гари Олдман, който изпълнява ролята на Уинстън Чърчил във филма на режисьора Джо Райт „Най-мрачния час“, спечели наградата за най-добър актьор.

Американката Франсис Макдорманд, изпълняваща главната роля във филма „Три билборда извън града“, беше отличена като най-добра актриса. Този филм спечели наградата за най-добър актьорски състав – главната премия на Гилдията на филмовите актьори.

Наградите на Гилдията на филмовите актьори се смятат за добър индикатор за успех на „Оскарите“, защото нейните членове са най-голямата група в Академията за кинематографично изкуство и наука.

 
 

1 милион евро – цената, за да се върнеш на село

| от chronicle.bg |

Една разединена фамилия изоставя живота си в големия град, за да се върне на село и там да гради битието си. Разбира се, подобно решение е взето не заради желанието на роднините да отглеждат животни или да копаят градината в двора на къщата, в която са израснали, а, за да изпълнят поставеното им условие, което ще им гарантира прибирането на наследство в размер на над 1 милион евро.

Новият български сериал „Скъпи наследници“ ни пренася в село Бели Вит, където членовете на фамилията Дочеви са принудени да живеят в рамките на една година, за да могат да се облагодетелстват от парите, които покойният бай Дочо им е завещал.

Image_6572311_435_0

За разединеното семейство непосилен ще се окаже не толкова селският бит, а предизвикателството да живеят заедно под един покрив. Койна Русева, която е в образа на ледената бизнесдама Милица Дочева, лази по нервите на всички с големите си претенции, хаплив език и користните си планове само тя да се облагодетелства от парите на баща си. Тя има верни съмишленици, които за съответната цена са готови да й помагат. Това са синът й Станислав (в ролята Петко Венелинов), плейбой-лентяй, който е свикнал да харчи парите на разделените си родители, и кметският наместник на Бели Вит Цветан (в ролята Веселин Калановски), който също крои планове да получи дял от наследството.

Да търпят претенциите на Милица и едновременно с това да се изправят пред собствените си страхове, несбъднати мечти и желания са брат й Марин (в ролята Димитър Баненкин), снаха й Венета (в ролята Ивана Папазова) и племенниците й Катя (в ролята Даяна Ханджиева) и Васил (в ролята Антоний Аргиров).

CGM_4064

 

Патриархално настроеният и държащ само неговата дума да се чува Марин е нереализиран музикант, който навремето е взел крайното решение да изостави мечтата си да свири, за да се грижи за семейството си. Днес собственик на малка фирма, той се надява, че наследството на баща му ще му помогне да сбъдне мечтата си.

От дълги години до него е Венета – тиха и послушна домакиня, която вярва, че съпругът й винаги е прав. Оправдава грешките му и е готова винаги да го подкрепи. Прощава му дори, когато разбира, че именно той е виновникът тя да не сбъдне най-голямата си мечта – да се яви на конкурс за сладкари.
Строгостта и униженията, на които подлага жена си, пък не се харесват на дъщеря им Катя. Младото момиче има свое виждане за живота и то е да не повтаря поведението на майка си. Катя, изиграна от новата звезда на родното кино и телевизия Даяна Ханджиева, е лекар-невролог, която е готова да се откаже от своя дял от наследството, за да следва мечтата си да учи в Америка. Плановете и животът й обаче се преобръщат, след като спечелената стипендия й е отнета, а в личен план тя се сблъсква с нарцистистичния и пресметлив нрав на дългогодишната си половинка Румен (в ролята Любо Ковачев).

Румен представя мъжа-егоист. Преуспяващ лекар, той е готов на всичко, за да постига целите си. Дори да саботира, манипулира и изнудва собствената си приятелка.

img_9042

Със зависимостта към хазарта пък се запознаваме чрез героя на Антоний Аргиров – Васко. Невъзможността да се контролираш разбива не само семейства, но и животи. Васко се решава да остане на село, за да може с парите да изплати дълговете си, а също така и да си върне жената и дъщерята.
Сблъсъкът с „шопите“ е голям шок за някои от живущите в Бели Вит. Веднъж разбрали, че може да получат наследството на бай Дочо, членовете на селското сдружение Косьо и Иван тръгват на война срещу новодошлите. Изиграни брилянтно от актьорите Георги Кадурин и Вальо Танев, двамата използват всички възможни средства, за да „сразят противника.“ Скрити камери, нощни наблюдения, следене и протест, са само част от елементите на задействаната операция „Пришълци“.

Красотата и спокойствието в Бели Вит са ежедневието и на куп младежи. След години обикаляне в чужбина екстремният спортист Борис Йотов трайно се установява в родното си село. Успял да излъже смъртта, след като претърпява инцидент с лавина, героят на Орлин Павлов гради новото си бъдеще, в което няма толкова адреналин. До него е годеницата му Ани (в ролята Лорина Камбурова), която обаче се лута между любовта си към Борис и съмнението, че неговите чувства към нея не са така силни и всеотдайни.

Заедно с тях са близките им приятели Чочо (в ролята Юлиян Петров), Любо (в ролята Дарин Ангелов) и Диди (в ролята София Бобчева) – двама лудаци, влюбени в природата, и една магазинерка, мечтаеща да напусне „гадното село“, за да се разхожда по столичните улици и да пазарува в моловете.

CGM_4652-1

В противовес с всички герои е образът на баба Злата, изиграна от легендата на киното и театъра Цветана Манева. Членовете на семейство Дочеви израстват пред очите на мистериозната съседка и именно тя е човекът запознат с тайните на всеки един от тях. Заради мъдростта си баба Злата е желан събеседник от всички и именно тя е човекът, към когото често се обръщат за помощ.

Сериалът „Скъпи наследници“ представя на зрителите всички наболели теми, които съпътстват живота ни. Саботажи, любовни триъгълници, съмнения, тайни, мечти, предателства, са в основата на новата хитова поредица, която се излъчва всеки делничен ден, от 18:00 часа, по bTV.