shareit

Филмови режисьори настояват за промени в Берлинале

| от chronicle.bg, по БТА |

Десетки германски филмови режисьори са отправили призив за коренна промяна на Международния кинофестивал в Берлин – няколко месеца преди проявата да бъде организирана за 68-и път, предаде ДПА.

Седемдесет и девет филмови дейци, сред които Фатих Акин, Марен Аде, Фолкер Шльондорф, са призовали властите да „префасонират“ Берлинале, така че проявата да може да се съревновава по-успешно с конкурентните фестивали в Кан и Венеция.

„Назначаването на нова управа предлага възможност за обновяване и прочистване на фестивала. Целта е да се открие личност с изключителни способности, със страст към киното, с добри международни позиции, която да поведе Берлинале към бъдещето на „равна нога“ с Кан и Венеция“, се посочва в изявлението на кинодейците.

Мандатът на настоящия фестивален директор Дитер Кослик изтича през 2019 г. след 16 години на поста. Назначаването на нов директор е в правомощията на културния министър Моника Грютерс. Въпреки че е популярен сред световните звезди, Кослик редовно е критикуван от представители на германската киноиндустрия, че е допуснал Берлинале да изостане от фестивалите в Кан и Венеция.

 
 
Коментарите са изключени