shareit

Филм, сниман с iPhone, спечели престижна награда

| от chronicle.bg |

Шарлот Проджър, на 44 години, от Шотландия, спечели престижната британската награда за съвременно изкуство „Търнър“ за два автобиографични филма – единият от който е заснет изцяло на iPhone.

Работата й изследва езика и LGBT идентичността, като за нея Шарлот получи $32,000. 

„Bridgit“ разказва за изживяването на самата авторка, когато тя разкрива, че е гей. Филмът е дълъг 33 минути и е заснет за 1 година единствено с телефона й. Той включва кадри от природата, музика и пасажи от дневника на авторката, прочетени от приятели. Журито мотивира решението си с това, че работата има изключително висока описателна стойност и изследва изживявания чрез технологии и истории.

„Stoneymollan Trail“ събира кадри, които Проджър снима между 1999 и 2015 година. Името е на пътечка в Шотландия.

649e05b8-f7e9-11e8-a154-2b65ddf314e9

Проджър е родена в Англия, но по-късно се мести в Шотландия, където в момента живее и работи. Тя ще представя Шотландия на Биеналето на Венеция през 2019. В момента учи в Glasgow School of Art.

„Нямаше да съм тук, ако държавата не беше спонсорирала обучението ми“, каза тя, докато нигерийската писателка Чимаманда Нгози Адичи в галерия Tate Britain в Лондон.

Наградата „Търнър“ е основана през 1984 година и се присъжда ежегодно на великобритански артисти. Тази година някои от другите номинирани бяха Люк Уилис Томсън, както и Forensic Architecture – екип, който изследва нарушаване на правата на хората.

Наградата помага на много творци да стартират кариерата си особено през 90-те.

 
 
Коментарите са изключени