shareit

Фаталните жени в киното

| от Дилян Ценов |

 Всеки, без оглед на пол и възраст, поне веднъж е искал да срещне известната, мразена, обожавана, отхвърляна и заклеймявана femme fatale.

Образът й в киното и литературата е легендарен и почти винаги я поставя сред най-популярните измислени герои. Това интригува и привлича. Понякога дори до степен на умопомрачение – не те интересува дали е убийца, зла или просто красива, но искаш да я срещнеш за малко, да я имаш… или тя да те има… безусловно. Знаеш, че ще се опариш, или в повечето случаи – изгориш, но не ти пука – фаталната жена си струва. Особено, когато я гледаш на екрана. Тогава е най-сладко. Защото си в безопасната позиция на воайор. Гледаш я, радваш й се, но си на разумно разстояние от нея. Знаеш, че нищо не може да ти направи и я искаш още повече. Затова можем само да благодарим на киното, че още с появата си, отдава голяма част от енергията си, за да може да пресъздаде този образ, под различни форми, с различни проявления, в различни сюжети, костюми и актриси.

Но каква е фаталната жена? Какво прави тя, за да е фатална? Има ли рамки, в които можем безусловно да я вкараме? Разбира се, че не. Все пак е жена – не можем и нямаме право да я оковаваме в рамки. Тя може да бъде всякаква. Убийца. Крадла. Проститутка. Таен агент. Изискана аристократка. Бездомница с блестящ поглед. Принцеса. Продавачка на риба (справка – София Лорен). Многодетна майка (пак София). Музикант. Жена котка. Танцьорка. Актриса. Писателка. А може просто да бъде обикновена домакиня, майка… баба.

Така е. Фаталната жена няма едно проявление. Тя може да се роди във всяка кожа независимо от външния вид, професия и всичко останало, в което сме се вкопчили. Основното обаче, по което всички femmes fatales си приличат, е тяхната способност да владеят света около себе си. Особено мъжете. Да могат да съблазняват. Деликатно, но безотказно. Да те привлекат във водата като русалките от митологията, използвайки всички средства, а след това да получат каквото искат. Без право на отказ. Без насилие. Те не си служат с насилие (поне не в началото). Действат методично и те привличат, така че да не усетиш кога си попаднал в „капана“. За щастие, понякога това се оказва приятен капан. Понякога… Друг път не… Не бива да забравяме, че който мечтае, си е за негова сметка.

Междувременно би било приятно да хвърлим поглед върху част (защото те са много) от фаталните женски образи в киното. В галерията горе.

 
 
Коментарите са изключени