Джурасик свят: Рухналото кралство: те са тук и ще останат

| от Цветелина Вътева |

Когато през 1993г. Стивън Спилбърг съживява на екран историята от романа „Юрски парк“ на Майкъл Крайтън, динозаврите са изровени от земята и заживяват във въображението на хора от цял свят.

Допреди това, праисторическите животни са били запазена марка по-скоро за децата и палеонтолозите. От 1993г. насам обаче, те са попкултурен феномен, извикващ вълнение и генериращ приходи.

„Джурасик свят: рухналото кралство“е петият филм от поредицата за парка, обитаван от динозаври – създадени генетично с помощта на ДНК от комар. Той идва по кината три години след „Джурасик свят“, който извади на бял свят вече позабравените динозаври. С нов актьорски каст, но със същата идея.

Сега отново сме на Исла Нублар – западно от Коста Рика. Динозаврите живеят там необезпокоявано, но ги грози опасност: вулканът на острова е на път да изригне. В света на хората се водят обществени и политически дискусии дали динозаврите следва да бъдат третирани като застрашен вид и спасени, или да бъдат оставени на Бог/съдбата и съответно убити от вулкана.

След съвета на д-р Иън Малкълм*, който е хапан от тиранозавър и има мнение по въпроса, политиците решават да оставят динозаврите да умрат на острова. За нула време обаче се сформира спасителен отряд начело с Клеър, която е бивш управител на „Джурасик свят“, Оуен, владетелят на велосирапторите, една устата палео ветеринарка и страхливо IT.

С пристигането на острова, зрителите бързо са въвлечени в екшън на ниво. Изригващ вулкан, зли военни, хищни месоядни динозаври, напрегнат диалог с велосираптор, гмуркане в океан в стъклена сфера и автокаскада с военен камион са само част от нещата, които екипът по спасяването преживява за кратко време.

_0490ebea-0a28-11e8-9ced-6b0f736beaca

След което всички наблюдаваме с тъга как един брахиозавър загива в лавата на отиващия си остров. Смъртта на един гигант винаги носи една особено мъчителна и мрачна меланхолия.

Брайс Далас Хауърд е естетически кеф за мъжете, но не може да блесне с кой знае каква игра. Сцената, в която е цялата мокра и стиска пушка между бедрата си със сигурност е мощен афродизиак. Крис Прат пък, предизвиква слюноотделяне при жените, докато спасява деца и динозаври с окървавена буза.

Основната тематична линия, която следва „Рухналото кралство“, не се отклонява от тази, застъпена още в първия филм. Човешката алчност и неконтролируемият ламтеж за пари са злото. Хората се радват на зверски технологичен напредък, но не съумяват да контролират творенията си. Лайтмотив, който е особено актуален в дните на социалните мрежи, мобилните комункации, роботите т.н.

jurassic-fallen-kingdom-trailer-1-970

Онова, което гледаме в сериала на HBO „Западен свят“ е валидно и тук: човекът иска да прави пари и да задоволяват низките си страсти. Той е с упадъчен морал и висок интелект, а в търсене на начесване на потребностите си, причинява зло на други същества. В един момент обаче те се вдигат на бунт. Или просто съществуват в синхрон с природата си.

В „Рухналото кралство“ създателите на филма правят още една крачка напред, захапвайки темата за клонирането на хора и генното инженерство, приложимо към човешки същества. Уви, темата остава някак недоразвита. И макар образът на внучката на Локууд да е решението към края на филма, в него остава нереализиран потенциал.

Самите динозаври са претърпели сериозни промени от 1993г. насам: велосирапторите вече не са най-голямото зло, напротив. За втори път привързаната към Оуен Блу, спасява хората от злото изобретение на Хенри Ву. Като стана дума за изобретението на Ву, това е едно място, на което филмът сякаш буксува.

Film Title: Jurassic World: Fallen Kingdom

Все по-трудно става да се измисли по-лош, по-страшен, по-умен и по-убийствен динозавър. Какво повече може да се интегрира в един динозавърски образ освен огромни зъби, голям размер, страховити нокти и интелект, на който Стивън Хокинг би завидял?

След като в предишния „Джурасик свят“ господарят на динозаврите беше генетичният хибрид Индоминус рекс, сега той е скелет на дъното на океана, а новото алфа зло е Индораптор – безмилостна машина за убиване, чието участие внася някои приятни хорър елементи във филма.

2482_FPT2_00147E_0147R_GRD_COMP
Няма да се изненадате от това, че лошите умират, а добрите оцеляват. Което може да е разочароващо от гледна точка на доброто кино (ако под „добро“ имаме предвид създало връзки с реалността), но „Джурасик парк“ и „Джурасик свят“ все пак са приказки. И в този смисъл предвидимостта по отношение на съдбата на героите не е повод да заклеймим филма.

Специалните ефекти са супер, екшънът държи мускулите нащрек, а сцените, в които лиоплеуродон плува в една вълна, по която се носят сърфисти и в които Т-Рекс се изправя срещу лъв в зоопарка в борба за титлата „царят на животните“, са чудесни.

В крайна сметка, динозаврите са животни, които заслужават да живеят. И ако не е възможно, нито морално, нито здравословно да извлечем ДНК-то им от кръвта на запазен в парче корал комар, за да ги натикаме в мезозойски зоопарк или да ги ползваме като оръжия, то е възможно да се срещаме с тях в света на киното и литературата.

Един съвременен римейк на „Изгубеният свят“ по Артър Конан Дойл също ще стои много добре на кино екраните. Дори имаме предложение Майкъл Фасбендър да влезе в ролята на лорд Джон Рокстън, а Джак Никълсън би бил прекрасен професор Челинджър.

*В книгата „Юрски парк“ на Майкъл Крайтън д-р Иън Малкълм загива

 
 

Трейлър на Beautiful Boy: задава ли се „Оскар“ за Тимъти Шаламе?

| от chronicle.bg |

„Имах такива големи планове. Да завърша колежа. Да направя нещо невероятно. А сега… просто искам да не умра.“

Киното си има ново любимо момче. Беше ясно, че това е така още миналата година. Тази обаче, вече ще е сигурно. Той се казва Тимъти Шаламе и неколкократно сме ви разказвали за него. Думите горе ги произнася той в ролята на Ник от филма „Beautiful Boy“, която, съдейки по трейлъра, ще изпрати 22-годишния Тимъти отново на първите места за „Оскар“ (само  че този път за най-добра поддържаща роля). Поне така говорят критиците, гледали вече филма на  кинофестивала в Торонто.

Младият актьор участва заедно със Стийв Карел в първия англоезичен филм на белгийския режисьор Феликс вон Грьонинген.  „Beautiful Boy“ е базиран на мемоарите на Ник Шеф и баща му, Дейвид Шеф. Първият (в ролята е Шаламе) е тийнейджър, попаднал в капана на наркотичната зависимост. Стийв Карел влиза в ролята на баща му, който се опитва всячески да помогне на сина си в битката с наркотиците. В състава влизат също и Ейми Раян и Маура Тиърни.

След триумфът на Шаламе в „Призови ме с твоето име“ сега му предстои следващо голямо заглавие, а в бъдеще очакваме „The King“ и адаптацията на романа „Малки лъжи“ от Грета Гъруиг.

Премиерата на „Beautiful Boy“ е на 12 октомври.

 
 

Спират VIP Brother преждевременно, стартира Crime Brother*

| от chronicle.bg |

След като Нора Недкова напусна Къщата, продуцентите на VIP Brother са изпаднали в пристъп на тревожност дали гримьорът Кулагин ще успее да поддържа нивото на скандална селяния и селски скандал в най-известната къща в България.

След преживяната криза на бензодиазепини, един от продуцентите е забелязал, че от някаква женска група, прокарана през майчински сайт, искат обяснение на Нова телевизия защо, по дяволите, са допуснали осъден за трафик на жени и сводничество престъпник като Ванко 1 да бъде квалифициран като „VIP“ и надеждите им за шоуто отново са припламнали.

„Още другата седмица спираме VIP Brother, защото след Нора няма как да очакваме лица като Весо Плачков и някакви лели от Фамилия Тоника да поддържат тонуса в къщата. Предвид интереса към Ванко 1, решихме да оставим вътре само него и да вкараме други известни с не много легалната си дейност лица„, коментира успокоеният вече продуцент.

„Щом успяхме да привлечем вниманието на мамите, можем да очакваме нови висини на предаването този сезон“, каза Ники Кънчев. „Дори обмисляме в някакъв момент да вкараме дете при престъпниците и да видим какво ще стане. Нов социален експеримент, нали разбирате…“, добави той.

Крими виповете, за които засега се знае, че ще постъпят в Къщата, са Владо Кузов, Митьо Очите, братя Галеви и семейство Арабаджиеви, които се очаква да пристигнат в Нови Хан директно от Абу Даби, където в момента се туткат и се чудят как да приберат сина си на сигурно в някой дубайски аквапарк.

По-скучните роли ще се паднат на шофьори без книжка, убили бременни жени на пешеходни пътеки, а като VIP гост на виповете, един вид Памела Андерсън, ще влезе Цветан Цветанов. Волен Сидеров, известен още като бялата Златка, ще се весне за един уикенд, за да раздвижи духовете.

*Текстът е художественица измислица. Плод на въображението на автора. Умишлено невярна информация

 
 

Вече имаме премиерна дата за „Имението Даунтън“, филма

| от chronicle.bg |

Тазгодишният награден сезон дори не е започнал още (чакаме януари и февруари), а вече имаме причина да поглеждаме към следващия. Защото имаме първи проект за тогава, който да наблюдаваме. През юли най-накрая стана ясно, че ще има филм „Имението Даунтън“.

Днес вече е ясно и кога точно ще го видим за първи път. „Имението Даунтън“, филмът, ще излезе на 13 септември 2019 г., а дистрибутори са Focus Features.

Тази дата предполага премиера на някой от големите фестивали и потенциално кандидатиране за кинонаградите след тях.

Все още не разполагаме с никакви детайли около сюжета на бъдещия филм, но знаем, че отново ще видим на екран Хю Боневил (лорд Грантъм), Лора Крамайкъл (Лейди Грантъм), Джим Картър (Карсън), Брендан Койл (Том), Мишел Докъри (Лейди Мери Кроули), Джоан Фрогат (Изабел Кроули), Маги Смит (Вайълет Кроули) и повечето от участващите в сериала на PBS , който спечели множество награди „Еми“ и се превърна в един от най-успешните британски телевизионни продукции.

Носителят на „Оскар“ (най-добър сценарий за „Госфорд парк“) Джулиан Фелоус, който е създател на сериала, продуцира, режисира и пише сценария на новия филм. Режисьор е Майкъл Енглър.

 
 

Почерпете се с трейлъра на Капитан Марвел

| от chr.bg |

Вселената на Marvel има чудесна репутация откъм боксофис успехи. Феновете още не са се опомнили от събитията в „Avengers: Infinity War“ и чакат отговори от „Avengers 4″.

Идва обаче един друг филм на Marvel, който ще ни покаже и най-силния герой засега. До голяма степен „Captain Marvel“ е мистерия, но ето че вече имаме трйлър, който ни показва деветдесетарския свят на Карол Данвърс (Бри Ларсън). Ето:

Изглежда, че кинаджиите ще се запознаят с Карол по нов начин. Тя най-вероянто ще падне на Земята след като е работила някакво време за Старфорс и е получила силите си от Крий. Тя пада директно върху магазин на америанските видеотеки „Blockbusters“, което ни подсказва за времето на събитието – 90-те години.

Изглежда, че важна част от филма и развитието му са спомените на Карол, които са много ограничени. Тя не помни детството си на Земята, както и присъединяването й към Въздушните сили.

Психологическият проблем ще даде на публиката по-дълбоко разбиране за персонажа, а също така и ще я представи по нетрадиционен начин. Така те ще са готови за Капитан Марвел в „Avengers 4″.

Тя също така ще разшири малко историята на S.H.I.E.L.D. заедно с Ник Фюри и Фил Колсън, които се завръщат на екран. Персонажът на Самюъл Джаксън изглежда подмладен и с две напълно работещи очи.

Филмът излиза на 8 март (!) 2019 година.