Джурасик свят: Рухналото кралство: те са тук и ще останат

| от Цветелина Вътева |

Когато през 1993г. Стивън Спилбърг съживява на екран историята от романа „Юрски парк“ на Майкъл Крайтън, динозаврите са изровени от земята и заживяват във въображението на хора от цял свят.

Допреди това, праисторическите животни са били запазена марка по-скоро за децата и палеонтолозите. От 1993г. насам обаче, те са попкултурен феномен, извикващ вълнение и генериращ приходи.

„Джурасик свят: рухналото кралство“е петият филм от поредицата за парка, обитаван от динозаври – създадени генетично с помощта на ДНК от комар. Той идва по кината три години след „Джурасик свят“, който извади на бял свят вече позабравените динозаври. С нов актьорски каст, но със същата идея.

Сега отново сме на Исла Нублар – западно от Коста Рика. Динозаврите живеят там необезпокоявано, но ги грози опасност: вулканът на острова е на път да изригне. В света на хората се водят обществени и политически дискусии дали динозаврите следва да бъдат третирани като застрашен вид и спасени, или да бъдат оставени на Бог/съдбата и съответно убити от вулкана.

След съвета на д-р Иън Малкълм*, който е хапан от тиранозавър и има мнение по въпроса, политиците решават да оставят динозаврите да умрат на острова. За нула време обаче се сформира спасителен отряд начело с Клеър, която е бивш управител на „Джурасик свят“, Оуен, владетелят на велосирапторите, една устата палео ветеринарка и страхливо IT.

С пристигането на острова, зрителите бързо са въвлечени в екшън на ниво. Изригващ вулкан, зли военни, хищни месоядни динозаври, напрегнат диалог с велосираптор, гмуркане в океан в стъклена сфера и автокаскада с военен камион са само част от нещата, които екипът по спасяването преживява за кратко време.

_0490ebea-0a28-11e8-9ced-6b0f736beaca

След което всички наблюдаваме с тъга как един брахиозавър загива в лавата на отиващия си остров. Смъртта на един гигант винаги носи една особено мъчителна и мрачна меланхолия.

Брайс Далас Хауърд е естетически кеф за мъжете, но не може да блесне с кой знае каква игра. Сцената, в която е цялата мокра и стиска пушка между бедрата си със сигурност е мощен афродизиак. Крис Прат пък, предизвиква слюноотделяне при жените, докато спасява деца и динозаври с окървавена буза.

Основната тематична линия, която следва „Рухналото кралство“, не се отклонява от тази, застъпена още в първия филм. Човешката алчност и неконтролируемият ламтеж за пари са злото. Хората се радват на зверски технологичен напредък, но не съумяват да контролират творенията си. Лайтмотив, който е особено актуален в дните на социалните мрежи, мобилните комункации, роботите т.н.

jurassic-fallen-kingdom-trailer-1-970

Онова, което гледаме в сериала на HBO „Западен свят“ е валидно и тук: човекът иска да прави пари и да задоволяват низките си страсти. Той е с упадъчен морал и висок интелект, а в търсене на начесване на потребностите си, причинява зло на други същества. В един момент обаче те се вдигат на бунт. Или просто съществуват в синхрон с природата си.

В „Рухналото кралство“ създателите на филма правят още една крачка напред, захапвайки темата за клонирането на хора и генното инженерство, приложимо към човешки същества. Уви, темата остава някак недоразвита. И макар образът на внучката на Локууд да е решението към края на филма, в него остава нереализиран потенциал.

Самите динозаври са претърпели сериозни промени от 1993г. насам: велосирапторите вече не са най-голямото зло, напротив. За втори път привързаната към Оуен Блу, спасява хората от злото изобретение на Хенри Ву. Като стана дума за изобретението на Ву, това е едно място, на което филмът сякаш буксува.

Film Title: Jurassic World: Fallen Kingdom

Все по-трудно става да се измисли по-лош, по-страшен, по-умен и по-убийствен динозавър. Какво повече може да се интегрира в един динозавърски образ освен огромни зъби, голям размер, страховити нокти и интелект, на който Стивън Хокинг би завидял?

След като в предишния „Джурасик свят“ господарят на динозаврите беше генетичният хибрид Индоминус рекс, сега той е скелет на дъното на океана, а новото алфа зло е Индораптор – безмилостна машина за убиване, чието участие внася някои приятни хорър елементи във филма.

2482_FPT2_00147E_0147R_GRD_COMP
Няма да се изненадате от това, че лошите умират, а добрите оцеляват. Което може да е разочароващо от гледна точка на доброто кино (ако под „добро“ имаме предвид създало връзки с реалността), но „Джурасик парк“ и „Джурасик свят“ все пак са приказки. И в този смисъл предвидимостта по отношение на съдбата на героите не е повод да заклеймим филма.

Специалните ефекти са супер, екшънът държи мускулите нащрек, а сцените, в които лиоплеуродон плува в една вълна, по която се носят сърфисти и в които Т-Рекс се изправя срещу лъв в зоопарка в борба за титлата „царят на животните“, са чудесни.

В крайна сметка, динозаврите са животни, които заслужават да живеят. И ако не е възможно, нито морално, нито здравословно да извлечем ДНК-то им от кръвта на запазен в парче корал комар, за да ги натикаме в мезозойски зоопарк или да ги ползваме като оръжия, то е възможно да се срещаме с тях в света на киното и литературата.

Един съвременен римейк на „Изгубеният свят“ по Артър Конан Дойл също ще стои много добре на кино екраните. Дори имаме предложение Майкъл Фасбендър да влезе в ролята на лорд Джон Рокстън, а Джак Никълсън би бил прекрасен професор Челинджър.

*В книгата „Юрски парк“ на Майкъл Крайтън д-р Иън Малкълм загива

 
 

Григор, Никол и плажа в Сен Тропе

| от chronicle.bg |

 

Нито една загуба на тенис турнир не е причина човек да се отказва от няколко дена на Сен Тропе в компанията на приятелката си, Никол Шерцингер. Това прави Григор Димитров в последните дни. Вчера двойката е била забелязана на яхта на брега на френския курорт, предава Daily Mail.

Снимките са достатъчно красноречиви. След обяд известен местен ресторант, Никол и Григор отплават в морето и на яхтата и по снимките изглежда, че си прекарват добре.

По-рано този месец Никол е била и на ваканция на гръцкия остров Миконос, след като стана ясно, че няма да бъде съдия в американския X Factor. Докато 40-годишната певица се е забавлявала с приятели, Григор отпадна на турнира Уимбълдън от Стан Вавринка. А предната седмица българинът призна, че поддържането на връзка от разстояние е „трудно“. Двамата с Никол са заедно то края на 2015 г., а първата им публична поява се състои през януари 2016 г.

Оставяме ви в компания на снимките в галерията, изглеждащо като от клип на „La plage de Saint Tropez“ на Army of Lovers.

 
 

Как кралят на Англия, Хенри VІІІ, се оказа първият измамен с Фотошоп

| от Радослав Тодоров |

Всички знаем как текат виртуалните запознанства на по-непривлекателно изглеждащите младежи из социалните мрежи. Снимките, които показват на „жертвите“ си, са затъмнени или кропнати и най-вече фотошопнати.

Но ако си мислите, че тази социална тактика се е пръкнала със социалните мрежи в последните десетина години, жестоко се лъжете. По абсолютно същия начин през ХVІ в. е бил изигран и самият крал на Англия!

Когато Хенри VІІІ решава да се жени за четвърти път (а дори ще му предстоят още два), по политически причини изборът пада върху дъщерята на Йоан ІІІ, херцог на Клеве, който също като Хенри е подръжник на Реформацията и Еразъм Ротердамски.

За сключването на замисления съюз най-вероятно краля е бил убеден от канцлера Кромуел. Хенри обаче е твърде придирчив, за което говори и броя на браковете му, докато този на любовниците му пък е направо неизчислим. Така че той иска да е сигурен, че няма да се прекара и решава да се информира за външния вид на бъдещата си съпруга.

Скоростта и качеството на нета през 1539 г. обаче били отчайващи. За да се изпрати еквивалента на един съвременен файл тип .jpg от Германия до Англия е било нужно да изпратиш на кораб биологична единица снабдена с бои и платно, тя да вземе данните от мястото и да бъде върната по същия начин обратно. Като времето за извършването на тази операция е било няколко месеца. В днешно време всички мрънкат ако тегленето на видео или изображение вземе, че се забави с някоя и друга секунда повече, Хенри обаче чака стоически.

2
Картина на Хенри VІІІ от 1537 г.

Въпросната биологична единица, която трябва да пренесе изображението е придворния художник Ханс Холбайн младши. Краля изрично му казва да не пести никакви детайли и да нарисува Ана точно така както тя действително изглежда, без да се притеснява, че някой може да го обвини за качеството на портрета.

Художникът обаче явно е минал и втора консултация при Кромуел впоследствие, който, така да се каже, му е разбърникал настройките. Дали с подкупи или заплахи не е ясно, но успява да го убеди да излъже със своята картина.

Кромуел успява да консултира и пътуващия хроникьор на пратеничеството Едуард Хол, така че и той в хрониката си да опише Ана с възможно най-хвалебствени думи за външния й вид:

„Her hair hanging down, which was fair, yellow and long … she was apparelled after the English fashion, with a French hood, which so set forth her beauty and good visage, that every creature rejoiced to behold her“

Колкото до Холбайн, ето как той изобразява Ана фон Клеве:

1

Жената гледаща от портрета се харесва на Хенри и той се съгласява на брака. Когато обаче в Англия пристига истинската Ана, усмивката бързо угасва от лицето на Хенри.

Достатъчно показателно е че дори първата им брачна нощ така и не била консумирана. Гневното обяснение на Хенри към Кромуел за това е, че „тялото и миришело лошо и имала остри гърди“. В резултат на това няколко месеца по-късно бракът е разтрогнат.

Как точно е изглеждала в действителност Ана фон Клеве, никога няма да узнаем. И слава Богу.

 
 

Най-скъпо платените музиканти в света

| от chr.bg |

Американското списание „Билборд“ класира най-скъпоплатените музиканти, като на първо място бе поставен фронтменът на ирландската група „Ю Ту“ Боно, съобщава Контактмюзик.

През 2017 година приходите на певеца са били 54,4 милиона долара. Голяма част от спечелените пари от Боно са дошли от гастролите в рамките на турнето „Joshua Tree Tour“. Интересното в случая е, че по доходи за 2016 година, бандата му дори не попадна в топ-50.

 
 

12 паднали летни ангела от Instagram в топ фотопозата на 2018

| от chronicle.bg |

От английски глаголът „straddle“ означава „разкрачвам се“, „разтварям крака“, „възсядам“ и „яхвам“. А страдлърките са моделите и другите жени в Instagram, които разчитат на тази толкова модерна поза, за да съберат максимален брой сърчица в социалната мрежа.

Спокойно може да се каже, че „страдлингът“ е позата на Лято 2018. И в това няма нищо лошо и нищо случайно. Тази поза прибира корема назад, стяга бедрата и подчертава гърдите. Така че…нямаме нищо против да гледаме повече момичета в нея.

В галерията събрахме 12 „стадлърки“ от Instagram, които ще ви доставят сетивно удоволствие колкото ледена бира в жегав ден. Енджой дем!