shareit

Джеки Чан ще получи почетен „Оскар“

| от chronicle.bg |

Екшън актьорът и майстор на бойните изкуства Джаки Чан е сред избраните да получат почетна награда „Оскар“, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

Освен родения в Хонконг Чан, с почетни отличия за изключителни постижения и цялостен принос към киното ще бъдат удостоени документалистът Фредерик Уайзман, филмовата монтажистка Ан Коутс и кастинг режисьорът Лин Столмастър.

Президентката на Академията за кинематографично изкуство и наука Шерил Бун Айзъкс определи избраниците за почетен „Оскар“ като „истински пионери и легенди в занаята“.

Любимецът на публиката Джаки Чан е участвал в над 100 продукции и освен с бойните си умения, е известен и с комедийния си талант. Чан никога не е бил номиниран за „Оскар“, тъй като филмите му не са от типа, привличащ вниманието на киноакадемията. Наскоро 62-годишният Джаки Чан зае второто място след Дуейн „Скалата“ Джонсън в годишната класация на сп. „Форбс“ за най-високоплатени актьори в света.

Ан Коутс е печелила най-престижното отличие в света на киното за монтажа на лентата „Лорънс Арабски“. Британската монтажистка е работила с известни режисьори като Сидни Лъмет и Ричард Атънбъро.

Лин Столмастър е в бизнеса от 50-те години на миналия век и е бил кастинг режисьор на продукции като „Абсолвентът“, „Цигулар на покрива“, „Харолд и Мод“, „Тутси“.

Фредерик Уайзман режисира документални продукции от 1967 г.

Носителите на почетни „Оскар“-и ще получат отличията на церемонията за Наградите на губернатора, която ще се състои на 12 ноември в Лос Анджелис.

 
 
Коментарите са изключени