shareit

Драматичната история на филма за Едуард Сноудън

| от chronicle.bg, по qz.com |

Новият филм на режисьора Оливър Стоун, който разказва историята на американския шпионин Едуард Сноудън, тръгва по кината в САЩ на 16 септември. Историята за финансирането и заснемането на филма обаче е не по-малко вълнуваща от разкритията на Сноудън за Американската агенция за сигурност.

Оказва се, че филмът е създаден по руски шпионски роман. Той се казва „Времето на Октопода“ (Time of the Octopus) и е написан от руския адвокат на Сноудън Анатоли Кучерена, който е съдействал за това създателите на филма да стигнат до американеца и той да участва в последната сцена. Това става, след като Стоун плаща 1 милион долара за романа. Книгата е базирана на живота Сноудън и разказва за американския разузнавач Джошуа Колд. Твърди се, че Сноудън не я е чел.

В началото Стоун е предложил филма на няколко холивудски студия с бюджет от 50 милиона долара, но всички отказали. Накрая заедно с продуцента Мортиз Борман теглят кредит, но парите отново не стигат и снимането трябвало да спре за 3 седмици, докато Мортиз намери финансиране от Европа. За дистрибуцията на филма отговаря Open Road Films, малка продуцентска компания, която стои зад носителя на Оскар филм Spotlight и биографичната лента за Стив Джобс с Аштън Къчър – Jobs.

По-голямата част от филма е снимана в Германия, защото Стоун смятал, че снимането в Америка би било твърде рисковано. Това позволява на Борман да получи данъчни субсидии. Част от снимките обаче се провеждат във Вашингтон, Хавай, Хонг Конг и Москва.

Сценарият на филма е пренаписван в последния момент, защото актьорът, който играе Едуард Сноудън – Джоузеф Гордън-Левит, изигравал някои сцени прекалено „документално“.

Датата на премиерата е променяна два пъти – веднъж за 13 май и след това за 16 септември, когато филмът ще може да участва на есенните кинофестивали.

 
 
Коментарите са изключени