shareit

Дивият „Западен свят“ на НВО

| от |

Майкъл Крайтън, авторът на „Джурасик парк“, има няколко афери с киното, като най-известна си остава филмът му „Западен свят“. Годината е 1973-а и на голям екран се появява филм за мечтата на всеки непораснал човек, на човек с фантазия, на всеки футурист, който търси удоволствието на друго място. Историята на Крайтън, надраснал времето си интелектуално, разказва за мечтан тематичен парк. В него всеки, който си плати достатъчно висока сума, може да влезе и да се прави на каубой, тъй като паркът е позициониран в един от най-любимите и любопитни периоди от американската история – Дивия запад. Гостът може да участва в множество сюжети, включващи убийства, секс, насилие, героизъм и каквото си помислите, като негови партньори са група роботи, които не могат да го наранят, а точно обратното, обслужват историята, в която той играе, като малко дете попаднало на пясъчник, на който е крал и господар.

„Западен свят“ е перфектният парк. Той е като лъскава версия на Дионисиевите дни от гръцката митология. Докато си в него, си недосегаем. Можеш да бъдеш, който си искаш, да правиш каквото поискаш, с когото поискаш и никой, никога няма да те съди за това.

Идеята на Крайтън е новаторска и различна. Тя един вид, предрича виртуалната реалност и води неопетнения зрител в един свят на лудост, насилие и похот. Филмът, разбира се, има страхотен успех и днес е култова класика в sci-fi киното.

НВО взимат идеята на Крайтън и надграждат отгоре, като произвеждат десетте най-скъпи епизода в историята на телевизионната продукция до момента и поръчват още пет сезона от същото.

„Западен свят“ е сериал, който работи на няколко нива. Първичното е идеята на Крайтън – великолепен, скъп, добре оборудван парк, представящ Дивия запад, така както днешните хора са си мислели, че изглежда, в който можеш да правиш всичко – секс, залагания, пиене на лошо уиски, ловене на злодеи из планините, забавления с проститутки… Помислете си нещо – там го има. Вторичното е идеята за модернизираните Дионисиеви дни – похотлива виртуална реалност, в която всеки може да бъде каквото си пожелае.

Вие си плащате, ние ви го доставяме.

Идеята за свят, в който правиш всичко, което си искаш и оставаш ненаказан за действията си, независимо колко аморални и гнусни са те, вълнува човечеството още преди то да е измислило парите и законите. Модерното общество, притиснато от бит и безброй доктрини, не предлага този тип приятно отпускане, затова човек намира начин да си създаде такова място сам. Този тип режисирана и изкуствено създадена спонтанност, винаги носят след себе си проблеми и второто ниво в „Западен свят“ се занимава именно с тях.

На трето ниво идеята в сериала минава на висш пилотаж изследване на моралните ценности и най-големия страх на модерния здравомислещ човек, който се буди облян в пот от идеята, че виртуалният активизъм и идеализираната представа за свят, най-накрая ще вземат превес. И другият – че изкуственият интелект в крайна сметка ще надлее над здравия разум и рано или късно машините ще ни завладеят.

Всички тези идеи, мисли и страхове, са умело преплетени в сериала на НВО, наместени удобно в ясни сюжетни линии и подплътнени с великолепен актьорски състав. От Антъни Хопкинс, който играе създателя на този изкусителен свят с идеализирана представа за хората и роботите, през Ед Харис, като злия аморален човек, дошъл да търси нещо повече от похотливо забавление и задоволяване на първичните си нужди, до Ивън Рейчъл Ууд – най-старият хост и робот в парка – перфектната красива и добродушна кукла, готова да изпълни вашите желания. Към тях добавяме Джеймс Марсдън, Танди Нютън, Родриго Санторо, третият брат от генетично обременената с красота и сексапил фамилия Хемсуърт – Люк, младата лолитка Теса Томпсън, Бан Барнс, Джефри Райт и сексапилната Анджела Сарафян, на чийто готини цици може да се насладите в много сцени.

Добре дошли в нашия парк. Насладете на всичко и внимавайте!

„Западен свят“ взима идеята на Майкъл Крайтън и я дообогатява 30 години по-късно. Довежда я до ново ниво. Паркът, създаден от автора на „Джурасик парк“, е по-голям, по-модерен и по-лъскав. Той предлага в пъти повече изобилие от сюжетни линии и удоволствия и за тялото и за духа и за моралните ви догми. В него може да сте герой, курвар, пияница, влюбен, каубой, всичко… или нищо. Изберете си.

Още в началото на първи епизод обаче, става ясно, че нещо много и страшно се е объркало в това на пръв поглед перфектно място. След като зрителят умело минава през множеството му сюжетни линии, които обхождат всички първични и морални теми, с които сериалът ще се занимава, запознава се с основните персонажи, техните възжделения и проблеми, любопитството му бива погъделичкато от няколко мистерии, които тепърва ще се разплитат пред влажния му поглед.

От Ед Харис, който търси какво се крие отвъд парка, през Антъни Хопкинс, който мечтае да създаде утопия до Ивън Рейчъл Ууд, която въплъщава страха на живия човек, облечен в красива рокля и с миловидно лице, там има всичко, което може да желаете от една зла утопия. И тя ще ви хареса. И ще искате още.

„Западен свят“ е новият вид телевизия. Той предлага първичното, чисто визуално и ентъртеймънт забавление и вторичното такова – морално, без да бъде наративно, което примесва в себе си модерни идеи и ирационални страхове, посадени у нас по рождение. Кое ще си харесате и кое ще следите, трябва да решите сами, създателите оставят това на вас! Но бъдете сигурни, че ще гледате. Много винателно. Защото, както се случва в доброто кино и добрата телевизия, дяволът е в детайлите.

„Западен свят“ е по НВО от 03.10., а първи епизод може да гледате безплатно на НВО GO.

 
 
Коментарите са изключени