shareit

Де Ниро спря скандалния филм против ваксините

| от chronicle.bg |

Робърт Де Ниро изтегли филма Vaxxed: from Cover-Up to Catastrophe („Ваксинирани: От прикритие до катастрофа”) от фестивала в Трибека.

Лентата показва твърдения, че различни ваксини предизвикват аутизъм при малки деца.

Преди дни Де Ниро, който е един от основателите на филмовия фестивал, защити решението си филмът да бъде показан на фестивала, но сега промени решението си.

След като го прегледах с екип от фестивала и учени, решихме, че филмът няма да допринесе за започването на дискусия, за която се надявах. Фестивалът не се страхува да създава различни мнения, въпреки това няколко неща във филма ни накара да го изтеглим от програмата.

Автор на лентата е Андрю Уейкфийлд, бивш британски лекар, чийто лиценз е бил отнет през 1998 година след като се разбира, че е подменял данни в свое изследване, в което твърди, че ваксини срещу дребна шарка, заушка и рубеола предизвикват аутизъм при децата.

Уейкфийлд е използвал много малка група (по-малко от 20) добре подбрани пациенти и е подменил резултатите им. Заради това изследването е изтеглено, а докторът  наказан. От тогава насам излизат по няколко изследвания на година, покриващи стотици хиляди пациенти от различни страни, които показват точно обратното на неговото изследване – че няма връзка между която и да е от ваксините в имунизационните календари и аутизма.

Уейкфийлд прави милиони говорейки по антивакс семинари, сензационни жълти шоу програми и филми. Общо взето измамата му е успешна  – нивото на ваксинация пада яко и паниката у родителите е невиждана.

Повече за ваксините, можете да прочетете в блога на Боян Юруков.