shareit

„Човек на име Уве“ тръгва по кината

| от chronicle.bg | |

На пръв поглед Уве е просто едно сърдито старче на 59, което няма доверие на никого в този свят, освен на себе си. Писнало му е от всичко и всички – защото са „идиоти“. Уве от години не е домоуправител на малкия спретнат квартал, в който живее, но продължава да се вживява в спазването на реда и дисциплината наоколо. За него правилата са на живот и смърт. И сякаш са единственото, което осмисля самотното му, отчуждено и начумерено ежедневие. Докато наблизо не се нанасят нови съседи. Бременната Парване и семейството й се настаняват точно в отсрещната къща с гръм и трясък. Но от това ще се роди едно неочаквано приятелство, което ще промени всички.

Колкото по-дълбоко в живота на Уве ни запраща авторът на романа „Човек на име Уве“ Фредерик Бакман, толкова по-любим ни става героят.

Книгата се ражда първо в блога на Фредрик Бакман, после става тотален бестселър, а авторът е обявен за най-добрия шведски писател за 2013, следва филмовата адаптация по романа и съвсем наскоро новината, че именно с това заглавие Швеция ще влезе в надпреварата за Оскар за чуждестранен филм през 2017. Интелигентна и забавна комедия с елементи на драма, която няма да остави никого безразличен.

След като бе включен в програмата на фестивала CineLibri, сега филмът на Ханес Холм по романа ще бъде показан и в избрани киносалони в София и страната. Зрителите ще могат да гледат „Човек на име Уве“ от 28 октомври, този петък, в София (столичните арт кина), Пловдив (кино Лъки), Варна (ФКЦ), Велико Търново, Ловеч, Търговище и Каварна (кино Петър Слабаков).

 
 
Коментарите са изключени