shareit

Choose life. 20 години „Трейнспотинг“

| от |

През месец февруари 1996 година в Англия на голям екран, излиза наркотичната драма „Трейнспотинг“, базирана на скандалното произведение на шотландеца Ървин Уелш. Животът на група хероиново зависими от преградията на Дъблин се преплита със звуците на Иги Поп под режещата режисура на Дани Бойл. Много хора критикуват, както романа, така и филма, тъй като за тях те показват по един изключително изопачен, дори малко героичен начин, живота на младите на Острова. Животът на бунтарите, на безхаберните, на загубените, на наркоманите… И ги превръща в истински герои.

Въпреки това филмът получава една номинация за „Оскар“ и слага статуса „култов“ на Юън Макгрегър, чийто Рентън и досега се ползва с висока класа, сред историята на филмовите персонажи и на Джони Лий Милър, който точно е завършил участието си в „Хакери“.

„Трейнспотинг“ е пълен с толкова много кадри, сцени и моменти, които ще останат в историята на киното, че човек не трябва да си прави труда да ги изброява. Те просто трябва да се гледат.

Дори онези, които го намират за скандален и ужасяващ, все още с мъка си спомнят сцената с тоалетната.

Малко са режисьорите, които могат да се похвалят, че са оставили такава следа в киното. Че само с един кадър можеш да познаеш най-добрата им работа. С една реплика. Дани Бойл е от тези режисьори и независимо от наградите си впоследствие, спокойно е редно да се каже, че „Трейнспотинг“ е най-добрата му работа.

20 години по-късно Бойл се завръща, за да филмира продължението на романа – „Порно“.

Ървин Уелш пуска продължението на историята на своята група от „сърдити млади наркотични хора“ 10 години след първата част. В него той проследява персонажите си 20 години след началото, като ги връща към старите неща, но поулегнали и помъдрели. Иронично или не, филмът, базиран на „Порно“, се появява в хронологичен ред със своя първоизточник – 20 години по-късно.

За филмиране на романа се говореше още когато той излезе. Самият Ървин Уелш каза, че с Дани Бойл вече говорят за втората част, когато гостува в България. „Трейнспотинг“ е култов, но „Порно“ се превърна в хит сред поколението от млади бунтуващи се хора, които са родени в края на 80-те и откриваха наркотичния свят на Уелш в бурното си тийнейджърство, когато той беше пуснат и на родния книжен пазар.

„Порно“ трябва да се прочете от всеки уважаващ себе си киноман, книгоман или прост любител на забранените удоволствия.

През тази седмица „Трейнспотинг 2“, базиран на „Порно“, получи своя първи трейлър и дата на излизане – 27 януари догодина. У нас най-голямата вест беше фактът, че в него има буркан с „Шипков мармалад“ и кадър с голата Анжела Недялкова. Прочухме се!!!

трейнспотинг 2, анджела недялкова

Но нека не бъдем толкова локални, моля. Самият факт, че „Трейнспотинг 2“ излиза е голяма новина в киното, от където и да го погледнеш.

Снимките на филма започнаха още в средата на тази година в Дъблин и всички стари актьори и техните персонажи, заеха обратно местата си на добре построената шахматна дъска от Уелш и Бойл.

Джон Ходж отново пише сценария, а Юън Макгрегър, Джони Лий Милър, Робърт Карлайл и Юън Бремнър отново се наместват удобно в обичайните си персонажи. И изглеждат така, все едно никога не са ги напускали наистина. Само дето са по-спретнати в началото. Прекрасното британско бижу Кели Макдоналд също е тук, за да влезе обратно в обувките на Даян. Похотливата, секси и разкрачена Даян, след чиято роля кариерата на британката тръгва напред и нагоре.

Много хора се скандализират от голите сцени и най-вече секса в „Трейнспотинг“. В него ученичка, защото макар самата Кели да е на 19 по време на снимките, играе гимназистка, се наслаждава на груб, перверзен и дори леко мърляв сексуален акт прекалено много.

Първата версия на „Трейнспотинг“ е орязана и цензурирана за Америка и голяма част от Европа по онова време, но днес може да я откриете в чистия й похотлив вид. Направете го. Няма да съжалявате.

И докато хората „ох“-кат и „ах“-кат на появата на българското момиче в трейлъра, то някак им убягва основното. „Трейнспотинг“ се завръща. Трейлърът му звучи и изглежда повече от впечатляващо. В него си личи, че старата магия не си е отишла, а годините само са добавили още интересни елементи.

„Трейнспотинг 2“, с желанието да бъде кръстен просто T2, е първото продължение, което Дани Бойл прави изобщо в кариерата си. Освен това е едва вторият път, в който той и Юън Макгрегър работят заедно, след като се изпокарват по време на подготовката на „Плажът“, в следствие на което ролята на Макгрегър е дадена на Ди Каприо.

Много хора се чудеха защо филмът не е кръстен „Порно“, като романа на Уелш и в един свой подкаст Дани Бойл бързо обясни, че този филм взима основата на „Порно“, но ще е малко по-различен. Което си личи още в трейлъра и е забележимо, ако сте чели романа.

20 години по-късно „Трейнспотинг“ е точно толкова гледаем, актуален, скандален, похотлив, сексуален, гнусен, жив, наркотичен, обременяващ и защеметяващ, колкото е бил и през 1996-а. А неговото продължение е едно от нещата, заради които 2017-а ще си заслужава.

И както казва Рентън в трейлъра му – „Избери живота. Избери фейсбук, туитър, инстаграм, реалитили телевизия… И се моли на някого, някъде да му пука.“ А вие изберете „Трейнспотинг 2“ или в краен случай доброто старо порно.

 
 
Коментарите са изключени