shareit

Четири години след „Синьото е най-топлият цвят“: „Мектуб, моя любов“

| от chronicle.bg, по БТА |

Драмата за съзряването „Мектуб, моя любов“ на режисьора ветеран Абделатиф Кешиш беше представена на 74-ия кинофестивал във Венеция, предаде Ройтерс.

Продукцията е сред 21-те филма в конкурсната програма, съревноваващи се за „Златен лъв“.

„Мектуб, моя любов“ отвежда публиката в 1994 г. и разказва за група млади хора, които прекарват заедно лятото в рибарско селце в Южна Франция. Дните им преминават в пиене, танци и плаж. Между местните и летовничките се разгръщат любовни истории. Значението на „мектуб“ буквално  се превежда като „предначертано е“ от арабски.

Запитан на пресконференция за начина, по който са изобразени жените във филма, Кешиш е отрекъл, че подходът му е „мачистки“.
„Обрисувам силни, свободни жени. Ще видите, че фокусът в повечето сцени е върху лицата им, а не върху телата им“, казва режисьорът. Актьорският състав включва Хафсия Херци, която преди е работила с Абделатиф Кешиш над „Тайната на зърното“. Превъплъщението й във филма донесе на Херци награда за най-добра изгряваща актриса на кинофестивала във Венеция през 2007 г.

С предишния си филм „Синият е най-топлият цвят“(2013) Абделатиф Кешиш беше отличен със „Златна палма“ на кинофестивала в Кан през 2013 г., припомня агенцията. Засега е рано да кажем, как световната публика ще оцени филма (предвид факта, че официалната премиера тепърва предстои и лентата няма дистрибутор  за САЩ), но по всичко личи, че заглавието ще предизвика немалко  дикусии. Което е един от лакмусите за наличието на смисъл.

 
 
Коментарите са изключени