shareit

Честит рожден ден, Натали!

| от chronicle.bg |

Да гледаш Натали Портман на екрана е терапия и надежда. Винаги, когато нежността и твърдостта са обединени в една личност, неминуемо се поражда приятно усещане на сигурност у зрителя.

Може би това е обикновеното удоволствие от красотата. Не е ясно. Всеки сам за себе си дефинира усещането. Но едно е сигурно – то винаги присъства, когато видиш топлите кафяви очи на Натали Портман. Ролите й те приковават за мястото ти, разтърсват те, а след това оставят само едно – обожание към онази представа, която актрисата създава у теб чрез героя си. Независимо дали е Нина, Джаки, Иви или Падме, винаги искаме още и още – това е обикновено пристрастяване, в което си струва да си жертва.

Нета-Ли Хершлаг е родена в Израел, но в детските си години семейството й се премества в Америка и тя отрасва там. По-късно споделя, че Израел е мястото, където принадлежи сърцето й. Този традиционализъм е част от нейния чар и я следва навсякъде. Когато върви стремително към славата и участва в поредицата „Междузвездни войни“, ученето в университета остава основен приоритет. Отказва да отиде на премиерата на филма, за да учи за изпити. По-рано пък, когато е още твърде млада, отказва да се снима в любовни и секс сцени, защото го намира за „неприемливо“. „Отивам в колеж. Не ме интересува дали това ще съсипе кариерата ми. Предпочитам да съм умна, а не звезда.“ Кой знае, може би в това се крие причината Натали Портман да е истинска звезда, а не временна знаменитост.

Дебютира в киното във филма на Люк Бесон, „Леон“, когато е едва над 12 години.

Следват малки роли и прослушвания за хитови продукции, а големият пробив идва през 1999 г. в „Междузвездни войни: Епизод 1 – Невидима заплаха“. Ролята на Падме Амидала я прави знаменитост.  След нея участва в няколко успешни филма, а критиците я възхвалят. Но тя остава вярна на принципите си и се връща в Харвард, за да завърши образованието си. От 2006 г. започва бързо изкачване към  върха на славата. По това време се появяват филми като „В като Вендета“, „Другата Болейн“, „Моите боровинкови нощи“ и „Братя“. Но кулминациите в кариерата й (засега) са „Черният лебед“ и „Джаки“. Две неоспорими доказателства за гения на актрисата.
Ще спрем с обясненията дотук. Натали Портман (родена Нета-Ли Хершлаг) днес (9 юни) празнува своя 36-ти рожден ден. На този ден е най-малкото ободряващо да си припомним някои от нейните изпълнения (в галерията горе).

 
 
Коментарите са изключени