shareit

Чарът на корейските сериали

| от chronicle.bg |

Днес всички говорят за телевизията и как скоро тя се конкурира с киното.

Всеки познава успешните американски и европейски сериали, които чупят рекорди по бюджет и приходи. Но в това огромно море от телевизия все пак има една вълна, на които българската публика на пръв поглед обръща малко внимание – корейските сериали.

В последните две години интересът към шоубизнеса в Южна Корея се повиши. Холивуд продължава да налива средства в разрастването на този бинзес, който за нас може и да изглежда странно. А  всъщност бизнесът е печеливш.

Фактът, че вече можем да гледаме корейски сериали през платформи като Netflix и Viki е показателен.

Тук говорим за тотално различен подход към правенето на продукта, който го отличава от продуктите на Европа и Америка. Като започнем от типажите, които често се повтарят в различните продукции и стигнем до саундтрака, който никога не служи просто за фон. В някои случаи дори музиката се оказва по-успешна от самия сериал.

Корейските сериали са изцяло подчинени на националната култура на страната.

А тя е своеобразен океан, в който винаги има нещо интересно за изследване. Независимо какъв е сюжетът и какво изисква той като постъпки от героите, никога няма да видите човек, който не се събува на входа на дома си, а романтичните моменти рядко прекрачват целувката по устните (без френски целувки, това е забранено!). Евентуална секс сцена би предизвикала скандал. Сериалите обикновено са по 20 епизода, развиват цяла история с всички сюжетни елементи, завършена подобаващо и имат пристрастяващ ефект. Повечето съдържат общи елементи – красив главен герой, невзрачно момиче, неминуемо вкарани в любовна история, която ги поставя в смешни ситуации, хубав саундтрак (казахме го, но си струва да наблегнем), рядко има сцени на насилие и изобщо всичко представлява деликатно прокарване на културните обичаи на страната. В което няма нищо лошо, когато въпросната култура е толкова богата.

Истината е, че този тип сериали могат да развеселят почти всеки. Направени са с лекота и се гледат с още по-голяма лекота. И ще стават все по-популярни у нас. Едно от най-хубавите неща е, че зрителят има богат избор от заглавия. В нашата галерия може да видите малка част от тях, които са отлични за начинаещите и биха запалили искрата в тях.