shareit

Brexit може да означава лоши новини за Game of Thrones

| от chronicle.bg по Foreign Policy |

Милиони хора в неделя вечерта ще седнат пред телевизорите си, за да изгледат последния епизод на шести сезон на Game of Thrones – фантастичният епос за воюващите кралства във Вестерос. А в четвъртък, съвсем реални хора от плът и кръв ще гласуват на референдум дали Великобритания да скъса с Европейския съюз – ход, който може да се окаже лоша новина за фамилиите Старк, Ланистър и Тайрел.

На пръв поглед изглежда като Game of Thrones да няма общо с английския референдум, но ако гласоподавателите гласуват в подкрепа излизане на страната от ЕС, шоута като GOT ще бъдат по-скъпи и ще се продуцират по-трудно.

Това е така, тъй като ако Великобритания излезе от съюза, тя ще повлече със себе си и Северна Ирландия, евентуално лишавайки HBO от огромна част от локациите за снимки на сериала. Повярвайте, изискват се много пари, за да изобразиш Джон Сноу и хиляди бойци, верни на фамилията Старк, да се бият с войниците на Рамзи Болтън, за да си върнат Уинтърфел – сцена, заснета именно в Северна Ирландия и излъчена миналата неделя.

Ако този сценарий стане реално, ще се наложи HBO да търси партньори, които да дават пари за продукцията, а някои от тези пари идват от Европейския фонд за регионално развитие, създаден да стимулира икономическия растеж в рамките на съюза. Ако Англия се отцепи, хората, които правят киното може да нямат възможност да теглят финанси от този фонд. Това означава, че част от парите, които се използват за грамадни продукции като GOT може да изчезнат.

HBO не коментира дали евентуалния Brexit ще засегне шоуто, което се снима в Испания, Хърватия и Малта, освен основната дестинация – Северна Ирландия (има снимки и от Исландия, която не е членка на ЕС). Националната филмова агенция на Северна Ирландия също се въздържа от коментар.

Game of Thrones не би била единствената застрашена продукция. Британските филмови и телевизионни проекти получават по минимум 32 милиона долара годишно от организации като Creative Europe, която дава пари по грантови схеми за медийни и културни проекти. По този начин са финансирани британски и британско-американски продукции като филмите Карол, Бруклин и Овцата Шон, както и документални ленти като биографичната за Ейми Уайнхаус – Ейми.

Редица артисти, актьори, автори и други лидери на британската творческа индустрия вече заявиха ясно своето негативно мнение за Brexit. В писмо, публикувано миналия месец, авторът Джон льо Каре, актьорите Джъд Лоу, Кийра Найтли и Бенедикт Къмбърбач, и още 278 британски граждани от британската културна общност, се подписаха под твърдението, че „Великобритания не просто е по-силна в Европа, тя е по-креативна и с по-богата фантазия, и нашият глобален творчески успех би отслабнал чувствително, ако се оттеглим от Европейския съюз“.

„Напускането на Европа би било скок в неизвестното за милиони хора във Великобритания, които работят в сферата на киното, театъра, дизайна, литературата и модата, както и за милионите, които имат полза от растежа и жизнеността на британския културен сектор“, добавиха те.

Разбира се, потенциалната вреда, която Brexit може да нанесе на творческата индустрия, едва ли вълнува дълбоко средностатистическия британец. Анализаторите от Economist Intelligence Unit предупреждават, че Brexit може да вкара Англия обратно в рецесия. Те също така са сметнали, че стойността на английския паунд ще падне между 14 и 15% спрямо долара тази година. До 2020г., икономиката ще спадне с 6%, или със 155 милиарда долара, по-малко, отколкото ако Великобритания остане в ЕС. Британската хазна предвижда, че минимум 820,000 работни места ще бъдат изгубени, ако Brexit се случи.

Може би това е причината някои настоящи и бивши граждани на Вестерос също се включиха в дебата. Роденият в Глазгоу Даниел Портман, който играе симпатичния оръженосец на Бриен Тартска – Подрик Пейн, и Кейт Дики, която се въплъщава в ролята на лейди Лиза Арин (сестрата на Кейтлин Старк, която загина в миналия сезон, след като беше хвърлена през лунната врата), са част от 80-те шотландски артисти, които публично призовават хората утре да гласуват против излизането на Англия от ЕС.

 
 
Коментарите са изключени