shareit

„Битката на копелетата“: Game of Thrones във върхова форма

| от chronicle.bg |

Внимание! Спойлери!

В галерията можете да видите някои от най-важните моменти от епизода

Последният сезон на Game of Thrones се движи бавно, тромаво, прескача се от тема в тема, от място на място. Резултатът е история, която доскучава, диалози, които звучат по-кухо от преди и зрители, които се чудят какво правят пред телевизиора.

Деветият епизод обаче показа, че си заслужава – сериалът се върна към най-добрата си форма, показвайки различни лица на героите, създавайки интрига, превръщайки епизода в около час напрегнато следене на всичко, което се случва на екрана.

„Битката на копелетата“ даде на зрителите точно онова, което в продължение на пет сезона Game of Thrones им предлагаше – тръпка и неочаквани събития.

В битката на копелетата никой не печели

В девети епизод Рамзи Болтън и Джон Сноу се изправиха един срещу друг, но в двубоя и двамата загубиха. Героят на Кит Харингтън, който до момента изглеждаше захаросано силен и способен да се справи с всяка пречка – като герой от стандартен сериал, какъвто Game of Thrones не е. В „Битката на копелетата“ обаче героят беше свален от пиедестала.

Цялата битка представляваше демонстрация на неговите слабости – на невъзможността му да реагира разумно, предпазвайки хората, които е повел на война. Той изглеждаше малък и незначителен на фона на биещите се армии. Сноу и Санса си върнаха Зимен хребет, но на твърде висока цена.

Рамзи Болтън загуби битката, а сериалът загуби него. Може би най-злият персонаж от всички, създадени до момента в света на Вестерос. Героят на Иван Реон получи онова, което заслужава – жестока смърт. Той беше изяден от собствените си кучета, които използваше, за да задоволява страстта си към жестокост.

Истинският победител в епизода беше Санса Старк, доколкото победа може да съществува във вселената, създадена от Джордж Р.Р. Мартин. Санса доведе подкрепление чрез Лорд Белиш и така успя да доведе битката до победа. Тя успя да предвиди ходовете на Рамзи и да предупреди Джон Сноу от какво да се пази, въпреки че той така и не я послуша. Санса получи и жадуваното отмъщение – тя успя да види как Рамзи Болтън бива унищожен до последно късче плът.

Женско царство

Интересно развитие придобиха и събитията в Мирийн и то не защото със завръщането си Денерис успя да спаси града си. Тирион Ланистър се оказва наистина добър съветник за Майката на драконите, доколкото успява да я спаси от лудостта на баща й, известен като Лудия крал. Денерис получи неочаквано посещение – Теон и Яра Грейджой поискаха подкрепата й за придобиване на властта на Железните острови. Женската еманципация и увереността, че жена не просто може да ръководи цял народ, но може и да го прави добре, доведе до незабавна връзка между двете кралици.

Със Санса в Зимен хребет, Яра по стълбите към трона на Железните острови и Денерис с попътен вятър към Кралски чертог, Game of Thrones дава все по-широки възможности на жените да изградят свят, по-добър от този, който бащите им са оставили (по думите на Денерис).

Според трейлъра за последния епизод на сериала подсказва, че на финала ще видим съдебен процес в Кралски чертог, Бран Старк насред зимата и Денерис, която влиза в голямата игра. Междувременно Санса и Джон Сноу ще се наложи да си повярват един на друг, ако искат да оцелеят. Серията ще ни припомни и… Червената сватба. Последният епизод от 6 сезон ще бъде излъчен на 27 юни.

 
 
Коментарите са изключени