shareit

„Аз преди теб“: Британска романтична история

| от |

Когато британците правят романтична, пък и дори мелодраматична история на кино, тя рядко има нещо общо със захаросания вариант, в който сме свикнали американците да „опаковат“ този жанр. Доказателствата в подкрепа на британската романтика и срещу американската са много и всеки, който обича да си поплаква на романтични филми, знае това.

Велики неща са дошли от Острова – като „Алиса“, „Гинес“, Бийтълс и Том Харди. Съвсем спокойно британското кино и в частност – романтичното кино, могат да влязат в топ на онези неща, които британците правят по-добре от американците.

„Нотинг хил“, „Наистина любов“ и „Дневникът на Бриджит Джоунс“ нямаше да съществуват, ако британската душа не се разтапяше поне малко, прикрита под повърхността на ледената осанка и доброто възпитание.

Най-новото доказателство в полза на британския акцент и студената премерена романтика, е филмът „Аз преди теб“. Лентата е дело на театралната режисьорка Теа Шарок, която до момента се е справяла великолепно на сцената и в гигантската тв продукция The Hollow Crown. Мадам Шарок предпочита Шекспир и го предпочита в оригинал, но все пак решава да отдели време и на книгата на Джоджо Мойс „Аз преди теб“, по която е създаден филмът.

Джоджо Мойс, също британка, прави фурор с мелодраматичната си история. Жените купуват книгата й като топъл хляб, плачат на нея и я препоръчват на свои приятелки. В рамките на година и половина Джоджо се превръща в „новия Никълъс Спаркс“, който е известен с мелодраматичните си романи. За разлика от мистър Спаркс обаче, Джоджо не пише една и съща книга отново и отново, а се опитва да надгради себе си.  Вярна на британските си корени, тя основава своите истории на премерени дози романтика, драма и хумор.

„Аз преди теб“ е типичната британска романтична история. В нея има тучни зелени полета, доста дъжд, музика от Ед Шийрън, романтично настроение и драматичност.

Сюжетът е много семпъл. Младият плейбой Уил има бляскаво бъдеще и лъскав живот, докато не претърпява инцидент, след който остава парализиран от врата надолу. Две години по-късно, вечно търсещата работа Луиза Кларк – шантава 26-годишна британка с най-шарените рокли на света, е изпратена от агенция за наемане на персонал, за да му бъде личен помощник. Двамата се влюбват.

Един от великите британски драматурзи – Харолд Пинтър, казва, че „не е важно каква история разказваш, а как планираш да го направиш“. И тук Джоджо Мойс, Теа Шадок и една малка, но приятна група от актьори (Емилия Кларк, Сам Клафлин, Джена Колман, Чарлс Данс, Матю Луис – пораснал, много пораснал, Стивън Пийкок и Джанет Мактиър), успяват да разкажат тази, иначе на пръв поглед тривиална история, по-различно – без да я захаросват, без да прекаляват, без да бързат…

Романтиката се носи, по британски леко по-хладна. Емилия Кларк и Сам Клафлин изпълват екрана с динамиката и приятната химия, която имат помежду си, а на теб ти се доплаква в един момент, когато започнеш да предвкусваш липсата на захаросан щастлив финал.

Дали „Аз преди теб“ е романтичен филм от ранга на абсолютната класика „Нотинг Хил“? По-скоро не. Но е точно толкова приятен, като великолепната лента с Хю Грант.

„Аз преди теб“ не е и „Наистина любов“ или някое от прекрасните заглавия, излезли изпод пръстите на царицата на жанра Нора Ефрон и все пак има потенциала… Филмът носи вкуса и духа на нещо писано от Сесилия Ахърн, на нещо, което ти казва, че ако харесваш „Love, Rosie“ ще харесаш и него.

 „Аз преди теб“ е перфектен за следобед и ако може да отидете по пижама в киното, най-добре.

Заслужава си, ако имате афинитет към този позагубил блясъка си, но изключително приятен жанр. Защото, както е казал един друг велик мъж, дошъл от Острова – мастър Алфред Хичкок: „Какво е драмата? Животът, лишен от скучните моменти“.

 
 
Коментарите са изключени