shareit

Американската киноакадемия оповести носителите на почетните Оскари

| от chronicle.bg, БТА |

Актьорът Доналд Съдърланд, режисьорите Чарлз Бърнет и Аниес Варда, и операторът Оуен Ройзман ще получат почетни награди „Оскар“, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

„Тазгодишният подбор свидетелства за това колко широки са границите на международното независимо кино. С наградите почитаме четирима големи артисти, чиято работа въплъщава разнообразието на споделената човечност“, се посочва в изявлението на президента на киноакадемията Джон Бейли.

За повече от пет десетилетия в киното, 82-годишният канадски актьор Доналд Съдърланд се е снимал в над 140 филма. Пробивът си на големия екран канадецът прави с екшъна „Мръсната дузина“ (1967). Сред по-известните му роли са във филми като „Военнополева болница“, „Не поглеждай сега“, „Обикновени хора“, „Зараза“, „Изкуството на войната“, „Студена планина“ и в поредицата „Игрите на глада“. Доналд Съдърланд никога не е бил номиниран за „Оскар“.

В над 60-годишната си кариера родената в Белгия френска режисьорка Аниес Варда е експериментирала с късометражни и документални продукции и игрални филми. 89-годишната Варда, наричана „майката на френската Нова вълна“, снима първия си игрален филм през далечната 1956 г. Сред продукциите, които е режисирала, са „Клео от пет до седем“ и „Щастие“.

Режисьорът Чарлз Бърнет е независим кинодеец, възхваляван за начина, по който пресъздава афроамериканския опит във филмите си.

Операторът Оуен Ройзман, познат с работата си над филми като „Екзорсистът“, „Френска връзка“, „Телевизионна мрежа“, „Тутси“ и „Семейство Адамс“, има пет награди „Оскар“.

Почетните „Оскар“-и ще бъдат раздадени на гала вечеря на 11 ноември. Юбилейната 90-а церемония за най-престижните отличия в света на киното ще бъде организирана на 4 март 2018 г.

 
 
Коментарите са изключени за Американската киноакадемия оповести носителите на почетните Оскари