American Horror Story, Apocalypse: доброто старо време е отново тук

| от Дилян Ценов |

Всеки проект на Раян Мърфи е събитие. Нормално – когато създадеш едни от най-иконичните сериали на деня – „Аmerican Horror Story“, „Glee”, “American Crime Story: The People vs O. J. Simpson”, “FEUD: Bette & Joan”, няма как името ти да не добие култов статус в днешната телевизия.

А тази година е по-различна поради няколко причини. От пети 4-ти сезон насам рейтингите на American Horror Story методично вървят надолу. Макар пилотните епизоди на последните 3 сезона да показват повече от добри числа, не така стоят нещата, когато гледаме цялостното представяне на сезоните, а след това ги поставим на общия фон. Истина е, че публиката продължава да харесва сериала, създаден от Раян Мърфи и Брад Фалчък. И въпреки това липсата на Джесика Ланг, която си тръгна след 4-ия сезон, остави горчив вкус в следващите сезони.

Затова и тази година очаквахме с още по-голямо нетърпение новият сезон на „American Horror Story”, носещ гръмкото наименование „Апокалипсис“. На фона на предишните сезони, един кросоувър между първи (Murder House) и трети (Coven) сезон, „Apocalypse” си спечели висок предварителен кредит на доверие. От 7-те сезона, излезли дотук, тези два са художествено най-добрите. А новината, че Джесика Ланг ще се завърне вдигна още повече.

След премиерата, която беше преди два дена можем да кажем, че е прекрасно усещане да се върнеш в доброто старо време и да усетиш онази искра, която прави „American Horror Story” това, което е.

american horror story, apocalypse

Пилотният епизод започва с ужасяващо съобщение – ядрени ракети бомбардират земята и се придвижат към Лос Анджелис. Там живеят главните персонажи. Лесли Гросман играе богата наследница и Instagram инфлуенсър, Били Лурд е нейна асистентка, Евън Питърс е изтънчен коафьор, а вечната Джаки Колинс е неговата баба, която се налива с изветряло шампанско в пищната си къща. В последния момент четиримата се качват на самолет (оставен от бащата на Коко), който трябва да ги отведе на безопасно място. Запознаваме се и с героите на Адина Портър и Кай л Алън – хора със специален генетичен материал, които са избрани да бъдат спасени. От кого? Тайна организация, знаеща за заплахата, е подготвила подземни бункери, където малцина ще могат да отидат. Всички гореизброени се оказват в един бункер, докато навън светът е потънал в дълбок зимен ядрен сън. За бункера отговарят две от ветеранките на Раян Мърфи – Сара Полсън и Кати Бейтс.

Ако има нещо, което сме научили от толкова много гледания на пилотни епизоди на Раян Мърфи, то е да не се увличаме прекалено по първия епизод. Неведнъж публиката е оставала пленена, само за да разбере, че нататък епизодите бледнеят пред дадената предварителна заявка.

Разглеждан сам по себе си, пилотният епизод на „AHS: Apocalypse“ е добър. Ярък, брутален, на моменти болезнено неприятен, той вкарва зрителя в историята и най-важното – успява да го накара да съпреживява заедно с героите. Дотук не можем да искаме повече от него. Остава само да видим дали тази заявка ще бъде изпълнена в оставащите 6 епизода, които предстои да гледаме всяка следваща сряда до 17 октомври.

american horror story, apocalypse

От няколко сезона насам „American Horror Story“ не разчита на желязната драматургия. Нито като диалог, а още по-малко като развитие на действието. И двете безспорно ги има в първия епизод и са на ниво, но не са това, което ще ни накара да продължим да гледаме. Ситуацията с бункерите, ядрената бомба, оцелелите, оцеляващите и още ред неща имат редица пробойни, така че повечето неща са по-скоро условни, отколкото реални. С правилните други съставки обаче тази липса е приемлива. Засега все още е трудно да откроим къде се пресичат сезоните Murder House и Coven, но занапред със сигурност и това ще стане ясно.

Най-силните страни на първия епизод, са две – актьорската игра и визията. За второто не сме се съмнявали – проектите на Мърфи и Фалчък винаги имат безупречна визия – костюми, декор, грим, прически, кинематография – всичко е изпипано до най-малкия детайл и можеш да познаеш техните проекти от километри.

american horror story, apocalypse

Актьорският състав този път е приятната изненада. Всеки от персонажите си има свои характеристики, а актьорите успяват да ги изведат. Наред със старите любимци на Мърфи (като Полсън, Питърс и Бейтс), Мърфи представя Кайл Алън, Адина Портър и Джаки Колинс. Последната определено е едно от най-свежите попълнения в новия състав. Не сме и очаквали от нея да излиза от своето амплоа на капризна и загубила връзка със света богаташка, но пък тази щампа определено й стои добре.

С умерена драматургия, стабилен актьорски състав и умопомрачителен добър образ първият епизод на осмият сезон на АХС оправда нашите очаквания. Брутален, циничен, смразяващ, той е еталон за добро начало в телевизията.

Остава да видим дали ще има помен от доброто старо време на финала на сезона. Надяваме се – да.

 
 

Бебетата, на които Game of Thrones даде имена

| от chronicle.bg |

Неслучайно се твърди, че в последните седем години светът е обхванат от Game of Thrones мания. И как иначе да наречеш вълната, която сериалът на HBO предизвика, предвид факта, че във Великобритания родителите продължават да кръщават децата си на любимите си герои от поредицата?

Нова статистика на BBC за имената на бебетата в Обединеното кралство показва, че за последната година 343 новородени момичета са кръстени с името Аря, 73 – Калийси, а 11 момчета носят името Тирион. Освен Калийси, три момичета носят името Денерис. (Припомняме, че Калийси е титлата равнозначна на кралица, която дотраките дават на Денерис Таргариен). Рекорден брой момичета през миналата година носят името и на най-голямата дъщеря на Старките – Санса.

Към този момент най-коравата дъщеря на Нед и Кейтлийн Старк, Аря, е най-популярният избор за име на бебета. В сравнение с 2016 г. броят на новородени с нейното име се е покачил.

В класацията с имена на бебета, взети от художествени персонажи, присъстват и имена от „Междузвездни войни“. 149 момичета са кръстени Леа (на известната  героиня на Кари Фишър), а 70 момчета носят името Кайло – психопатът, който убива собствения си баща.

 
 

Има ли смисъл от дизайнери

| от |

Дизайнерите – хората, които правят глупавата ви идея за супер успешен сайт да изглежда поне малко приемлива. 

Не всички обаче приемат тази отговорна задача насериозно и в резултат стават невероятни произведения. Дотолкова, че трябва да имат собствен жанр.

Днес събрахме няколко примера, които да разведрят почивния ви ден. Разгледайте ги, нищо че имате нещо за вършене. То може да почака.

На нас лично любимите ни дизайнерски неудачи са от сватби. Там с кича като пряк път към естестиката се злоупотребява изключително добре. Когато имате повече време, окуражаваме ви да си пуснете нечия сватба в YouTube и да я загледате. Обещаваме ви страхотно преживяване!

 
 

Бри Ларсън със страхотен шамар срещу хейтърите

| от chr.bg |

Интернет може да е тъмно място и никой не е в безопасност, дори супер героите!

„Капитан Марвел“ е първият филм с главна женска роля на Marvel. Наскоро излезе трейлърът му, а след него заваляха неумесни критики от интернет троловете, че Карол Денвърс не се усмихва достатъчно. Въпреки че на трейлъра ясно се вижда как героинята пада от небето и няма спомен за нищо, някои фенове смятат, че Бри Ларсън (в ролята) трябва да си показва зъбките повече. Някои дори направиха колажи като сложиха усмивки на нейни снимки. Капитан Марвел обаче не смята да търпи такива неща и отговори като поста в коментарите картинки като тези:

DneULfgU0AA6Mas DneULfgVYAMUCzC DneULfiVsAAyzXA

Колажът на Капитан Америка бе постнат в Инстаграм акаунта на Бри!

Това е доста находчив шамар от нейна страна към хейтърите.

 
 

5 екранизации на книги, които очакваме през 2018 г.

| от chronicle.bg |

Отдавна известен факт е, че най-добрият източник на истории за киното е литературата. Едни от най-добрите филми на всички времена водят своето начало от хартиения лист – „Отнесени от вихъра“, „Кръстникът“, „Полет над кукувиче гнездо“… списъкът е много дълъг, а това са само три неоспорими примера.

Всяка година едни от най-добрите филми са именно екранизации на известни или не толкова известни романи, разкази или биографии. 2018-а не прави изключение.

Вече видяхме достатъчно екранизации на романи. Имаше достатъчно хубави, и предостатъчно лоши. Към първите слагаме „On Chesil Beach“, „You Were Never Really Here“, „BlackKKKlansman“ и още няколко. Във втората група само ще споменем „Red Sparrow“ и няма да ви отегчаваме повече. Днес обръщаме внимание на хубавото, което предстои да видим.

2018-а се откроява с редица очаквани и обещаващи екранизации на книги. Някои от тях вече бяха показани по кинофестивалите и спечелиха одобрението на критиците. Други ще получат присъдите си директно от киносалоните. И в двата случая ще има приятни и неприятни изненади. Но преди да сме сигурни, показваме 5 от тазгодишните екранизации на книги, които очакваме да видим. Вижте ги в галерията горе.