American Horror Story, Apocalypse: доброто старо време е отново тук

| от Дилян Ценов |

Всеки проект на Раян Мърфи е събитие. Нормално – когато създадеш едни от най-иконичните сериали на деня – „Аmerican Horror Story“, „Glee”, “American Crime Story: The People vs O. J. Simpson”, “FEUD: Bette & Joan”, няма как името ти да не добие култов статус в днешната телевизия.

А тази година е по-различна поради няколко причини. От пети 4-ти сезон насам рейтингите на American Horror Story методично вървят надолу. Макар пилотните епизоди на последните 3 сезона да показват повече от добри числа, не така стоят нещата, когато гледаме цялостното представяне на сезоните, а след това ги поставим на общия фон. Истина е, че публиката продължава да харесва сериала, създаден от Раян Мърфи и Брад Фалчък. И въпреки това липсата на Джесика Ланг, която си тръгна след 4-ия сезон, остави горчив вкус в следващите сезони.

Затова и тази година очаквахме с още по-голямо нетърпение новият сезон на „American Horror Story”, носещ гръмкото наименование „Апокалипсис“. На фона на предишните сезони, един кросоувър между първи (Murder House) и трети (Coven) сезон, „Apocalypse” си спечели висок предварителен кредит на доверие. От 7-те сезона, излезли дотук, тези два са художествено най-добрите. А новината, че Джесика Ланг ще се завърне вдигна още повече.

След премиерата, която беше преди два дена можем да кажем, че е прекрасно усещане да се върнеш в доброто старо време и да усетиш онази искра, която прави „American Horror Story” това, което е.

american horror story, apocalypse

Пилотният епизод започва с ужасяващо съобщение – ядрени ракети бомбардират земята и се придвижат към Лос Анджелис. Там живеят главните персонажи. Лесли Гросман играе богата наследница и Instagram инфлуенсър, Били Лурд е нейна асистентка, Евън Питърс е изтънчен коафьор, а вечната Джаки Колинс е неговата баба, която се налива с изветряло шампанско в пищната си къща. В последния момент четиримата се качват на самолет (оставен от бащата на Коко), който трябва да ги отведе на безопасно място. Запознаваме се и с героите на Адина Портър и Кай л Алън – хора със специален генетичен материал, които са избрани да бъдат спасени. От кого? Тайна организация, знаеща за заплахата, е подготвила подземни бункери, където малцина ще могат да отидат. Всички гореизброени се оказват в един бункер, докато навън светът е потънал в дълбок зимен ядрен сън. За бункера отговарят две от ветеранките на Раян Мърфи – Сара Полсън и Кати Бейтс.

Ако има нещо, което сме научили от толкова много гледания на пилотни епизоди на Раян Мърфи, то е да не се увличаме прекалено по първия епизод. Неведнъж публиката е оставала пленена, само за да разбере, че нататък епизодите бледнеят пред дадената предварителна заявка.

Разглеждан сам по себе си, пилотният епизод на „AHS: Apocalypse“ е добър. Ярък, брутален, на моменти болезнено неприятен, той вкарва зрителя в историята и най-важното – успява да го накара да съпреживява заедно с героите. Дотук не можем да искаме повече от него. Остава само да видим дали тази заявка ще бъде изпълнена в оставащите 6 епизода, които предстои да гледаме всяка следваща сряда до 17 октомври.

american horror story, apocalypse

От няколко сезона насам „American Horror Story“ не разчита на желязната драматургия. Нито като диалог, а още по-малко като развитие на действието. И двете безспорно ги има в първия епизод и са на ниво, но не са това, което ще ни накара да продължим да гледаме. Ситуацията с бункерите, ядрената бомба, оцелелите, оцеляващите и още ред неща имат редица пробойни, така че повечето неща са по-скоро условни, отколкото реални. С правилните други съставки обаче тази липса е приемлива. Засега все още е трудно да откроим къде се пресичат сезоните Murder House и Coven, но занапред със сигурност и това ще стане ясно.

Най-силните страни на първия епизод, са две – актьорската игра и визията. За второто не сме се съмнявали – проектите на Мърфи и Фалчък винаги имат безупречна визия – костюми, декор, грим, прически, кинематография – всичко е изпипано до най-малкия детайл и можеш да познаеш техните проекти от километри.

american horror story, apocalypse

Актьорският състав този път е приятната изненада. Всеки от персонажите си има свои характеристики, а актьорите успяват да ги изведат. Наред със старите любимци на Мърфи (като Полсън, Питърс и Бейтс), Мърфи представя Кайл Алън, Адина Портър и Джаки Колинс. Последната определено е едно от най-свежите попълнения в новия състав. Не сме и очаквали от нея да излиза от своето амплоа на капризна и загубила връзка със света богаташка, но пък тази щампа определено й стои добре.

С умерена драматургия, стабилен актьорски състав и умопомрачителен добър образ първият епизод на осмият сезон на АХС оправда нашите очаквания. Брутален, циничен, смразяващ, той е еталон за добро начало в телевизията.

Остава да видим дали ще има помен от доброто старо време на финала на сезона. Надяваме се – да.

 
 

Отиде си великият Стан Лий

| от chronicle.bg |

Стан Лий  е починал на 95-годишна възраст. Той доби популярност като е един от създателите на издателството „Марвел комикс“.

Той е страдал от няколко болести, а също и пневмония и проблеми със зрението.

Заедно с художниците Джак Кърби и Стив Дитко той създава редица истории със супергерои, които запленяват младите и издигат „Марвел“ до там, където е днес.

Негово творение са Спайдърмен, Хълк, X-Men, Железния човек и Фантастичната четворка.

Има филми по десетки комикси на „Марвел“ и по почти всички с персонажи Лий.

 
 

14 кадъра на красивата Бехати Принслу

| от chronicle.bg |

Бехати Принслу е родена в Южна Африка, но когато е на 3 годинки, родителите й се местят Намибия. Баща й е проповедник, а майка й има малък хотел. Родният език на Бехати е африканс, но в училище се обучава на английски. Тя напуска, когато е 9 клас, за да се отдаде на моделство.

Кариерата й започва с Prada. Скоро след това обаче тя вече дефилира за най-големите: Louis Vuitton, Versace, Calvin Klein, Givenchy, Chanel, Christian Dior, Ralph Lauren, Yves Saint Laurent и още много.

Принслу се занимава и с благотворителност – тя събира дарения за Хаити след ужасното земетресение през 2010 година.

През май 2012 моделката започва да излиза с фронтменa на Maroon 5 Адам Лавин. 2 годни по-късно двамата се женят в Мексико, а през септември 2016 се ражда и първата им дъщеричка. В началото на тази година пък Бехати ражда и втората им дъщеря.

 
 

Най-скъпата шунка на света

| от chronicle.bg |

Jamón – това е испанската дума за шунка – се консумира на Иберийския полуостров от поне 2000 години. Още от тогава на много места в Испания коленето на прасе е церемониален процес, почти както у нас. След това, отново както у нас, част от прасето се прави на jamón.

Шунката в Испания е част от културата – и по барове, и на семейни вечери. Испанците изяждат по 160 000 тона шунка на година. 

От всичката шунка, произведен в Испания, jamón ibérico, произведен от черната иберийска порода свине, е най-скъпата заради отличнителния си вкус. В Хабуго, местност около малко градче със същото име в област Андалусия, тази шунка се прави с изключителна страст.

Jamón ibérico de bellota се счита за най-високият клас шунка. Тя се прави от прасета, хранени единствено с жълъди (bellota – жълъд). Животните трябва да се хранят само със свежи пасища и жълъди, паднали от дъбовете, поне 61 дни в годината, за да се счита месото им за деликатес.

За да помогне на потребителите да различават измежду различните видове шунка, испанското правителство вкара цветови обозначения според качеството. Черният етикет е най-високият.

Many of these acorn-producing oak trees grow on a savannah-like grassland called a dehesa. Found only in central and southern Spain and in various areas of neighbouring Portugal, the dehesa is a unique agrosilvopastoral (agriculture-forestry-grazing) system created and maintained by the interaction between low-density animal grazing, traditional arable farming and forests of mostly holm and cork oaks.

Малка органична ферма в югозападна Испания произвежда най-скъпата шунка в света според Рекордите на Гинес. Той ще ви струва 4 100 евро или около 8 000 лева за бут.

 
 

Моделката, която гледа овце

| от chronicle.bg |

Хейда Асгеирсдотир живее насред зелената пустош. У тях е тихо, чува се  и само телевизорът, който мърмори в съседната стая при майка й. Хейда не е по разговорите с журналисти. Тя е фермерка в овцефермата в Лиотарстадир (Ljótarstaðir) – място толкова отдалечено, че самите исландци го наричат отдалечено.

Асгеирсдотир е бивш модел, но истава известна в Исландия за това, че се противопоставя на строежа на хидроелектроцентрала, която щеше да раздели и наводни земята й. След като се съгласява да помогне за написването на книга за опазването на околната среда заедно с журналиста Стейнън Сигурдардотир, Хейда открива, че въпросната книга е озаглавена „Heiða – Fjalldalabóndinn (което се превежда като „фермерът в долината“, това е прякорът й)“ и е за самата нея, а не за борбата й срещу централата. „Исках внимание заради централата, но после се оказа, че цялата книга е за мен. Исках да изчезна вдън земя, имах чувството, че ще получа инфаркт.“ обяснява тя пред сайта peoplewemet.org

Днес Хейда е на 40. Тя е била модел през късните си тийнейджърски и ранни 20 години.

908688

„Бях високо, кльощаво хлапе и един ден една жена ми каза, че мога да бъда модел. Изведнъж беше добре да изглеждаш смешно“, така тя описва пътят си към моделството.

Животът й обаче не се променя из основи – тя не харесва да седи редом с 50 други момичета и да се опитва да бъде най-красивата. Затова напуска моделството и започва работа като учител и полицай.

Когато е на 23, здравето на баща й се влошава и понеже сестрите й не се интересуват много, тя поема семейната ферма… 6464 хектара. Там тя гледа 500 овце, с които се оправя до голяма степен сама. През лятот овцете пасат навън и тя се възползва от свободното време, за да поправи каквото има за поправяне. Те я и много опитен овцестригач като направи фурор на тазгодишното световно първенство по стригане на овце в Нова Зеландия.

Трудна работа е да прехвърляш слама и да караш 20-тонни земеделски машини, но това, което Хейда никога няма да си признае и сигурно никога нямаше да знаем, ако не беше книгата за нея – тя е голяма феминистка и иска да покаже на всички жени, че могат да правят каквото си искат. Тя израства с жена президент в Исландия и има прическа и играчки подобни на мъжките.

Земята й е голямата й любов. След като публикуват книгата за нея през 2016 година, тя често намира бележки с окуражителни думи и бутилки с алкохол в пощата си. Последно намира бутилка коняк с надпис „С любов, от читатели“.

За Хейда връзката никога не е била приоритет. Във фермерската работа няма доходи за двама, пък и не обича да спори с някого и да й казват какво да прави.