shareit

Алехандро Гонсалес Иняриту добавя нов „Оскар“ към колекцията си

| от chronicle.bg, по БТА |

Мексиканският режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту ще бъде отличен със специална награда „Оскар“ за филма си „Carne y Arena“, който предлага гмуркане във виртуалната реалност, за да представи миграционна криза, оповести Американската академия за кинематографично изкуство и наука, цитирана от Франс прес.

Каски за виртуална реалност на главите, боси крака, виещи сирени – зрителите проследяват в разстояние на малко повече от 6 минути рискованото пътуване на група мигранти, които се опитват да влязат в САЩ, прекосявайки пустинята Сонора. „Въоръжени граничари отделят на една страна мъжете, а на друга – жените и децата, обувки са изоставени, има много викове – заяви президентът на киноакадемията Джон Бейли. – Повече от значим напредък в прохождащия свят на виртуалната реалност, филмът ни свързва с политическата и социалната реалност на границата между Мексико и САЩ.“

Иняриту спечели две награди „Оскар“ за най-добър режисьор – за „Бърдмен“ през 2015 г. и за „Завръщането“ през 2016 г. Той ще получи специалния приз заедно с оператора на филма Емануел Любецки на 11 ноември, по време на церемонията за Наградите на губернатора в Лос Анджелис.

 
 
Коментарите са изключени