shareit

Ако не знаете какво да гледате, гледайте Ozark

| от |

 Джейсън Бейтмън, когото най-вероятно познавате от Arrested Development, “Шефове гаднярии някоя друга комедия, прави първата си драматична роля от много време насам и първото си появяване в телевизия след финала на Arrested Development. Бейтмън освен това продуцира, режисира, а най-вероятно и пише част от епизодите на най-новото шоу на Netflix, което трябва да гледате – Ozark.

Ozark е кръстен на местност в Щатите, разположена на най-убитото и мизерно място, за което може да се сетите, а именно Средния запад. Той е буквално на гъза на георграфията и освен реднеци, реки и откачалки, там няма нищо. Абсолютно нищо. И това става ясно на зрителя още в средата на първия епизод на шоуто, когато Бейтмън, натоварен с цялото си телевизионно семейство, начело с убийствено добрата Лора Лини, се настанява в мизерен мотел, в който бива обран малко по-късно от уайт траш престъпничка на 15 години.

Какво всъщност е Ozark?

Освен забита местност в Средния запад, разбира се. Шоуто на Netflix подема една от любимите теми на телевизията в последните години – наркокартелите. Освен силно разпространени в Щатите като цяло, те намират своето задължително място и в телевизията. Ако трябва да говорим с точност, това може би е третото или четвъртото шоу на Netflix обвързано с тематиката.

Много хора ще си помислят, че „тоя сериал вече са го гледали“. И той наистина звучи като нещо, което може и да сте мяркали по каналите. Няколко пъти поне. Финансов консултант живее доволно в предградията и заедно с партньора си има малка фирма, чрез която пере парите на зъл мафиот в Чикаго. Всичко се обърква, когато се оказва, че част от парите на мафиота са изчезнали, а той идва да си ги търси.

Ozark дава вид на сериал за обикновени хора, на които просто по неволя им се случват някакви тъпотии. Мъжът е вглъбен в работата си, има скучен брак, жена му си има любовник, децата му са все обидени, а един мафиот се опитва да му види сметката… Американското ежедневие на телевизия успява да е вълнуващо и чак опасно романтично.

Ozark обаче не е сериал за обикновени хора поставени в неудобните обувки на кофти ситуация. Той е нещо доста различно и изобщо не е за мафията или за картелите. От него обаче може да научите няколко любопитни неща – едното от които е как се перат пари.

Пране на пари урок 1!

Да кажем, че имате купчина от много пари. И като казвам много, имам предвид милиони. Нито може да ги похарчите, нито да ги изтеглите, може би да ги вложите в нещо… Не може да направите нито едно от тези неща, особено ако живеете на територията на САЩ. Данъчните, ФБР и още няколко агенции следят внимателно притока на доходи и тяхното разпределение в бюджета ви. Ако искате да имате много пари, чисти като Бамби, с които да правите, каквото си пожелаете, например да ги давате за курви и бЕло, то преди това ви трябва някой, който да ги изпере за вас. Да ги изчисти един вид.

Прането на пари е буквално и преди всичко именно това. Парите ви са мръсни и минават през нечия финансова пералня. За целта ви трябва легален бизнес или имущество, а пък за тях ви трябват купчина пари… Всичко е един голям кръг, който се завърта.

Някъде там се появява Марти Бърд, персонажът на Джейсън Бейтмън, който е факир с числата и прави вашите мръсни пари чисти като след Ариел, връчва ви ги и вие имате право да правите каквото намерите за добре с тях.

Във всеки епизод на Ozark Марти дава финансов съвет на зрителите, как и по какъв начин могат едни пари да минат през пералнята най-бързо и необезпокоявано. На фона на това се нижат сюжети с мафиоти, трупове в казани, летящи хора от балкони и селската идилия на Запада, в която мърляви реднеци закачат дъщеря му.

Ozark звучи като най-обикновения сериал на света, без изобщо да е такъв. Той е бижу на малкия екран. Динамичен, интересен, чудесно написан и режисиран, а в центъра му стоят Бейтмън и Лини, които сякаш са създадени да играят двойка.

Netflix, както са доказали многократно, знаят много добре в какво да влагат парите си. Рядко бъркат и рядко не им се получава. Ozark е едно от нещата, които са им се получили адски добре, а хората може и да го пропуснат. Щото, примерно, им звучи скучно.

Ozark вече е подновен за втори сезон, особено след финала на първи, с който лично ви поздравявам, и е един от най-ярките кандидати за награди. Той е скъп и помислен сериал, без да дава вид на такъв и гордо стои до най-добрите в бранша от този сезон.

Телевизионен урок номер 1

Никога не вярвайте само на онова, което четете в анотацията. Колкото по-скучно звучи тя, толкова по-добър се оказва сериалът.

 
 
Коментарите са изключени