shareit

75-ият кинофестивал във Венеция: кои са най-добрите филми?

| от chronicle.bg |

Вчера беше последният ден от 75-тото издание на най-стария кинофестивал – този във Венеция. Победителите вече са ясни и можем да си направим някои изводи за това какво видяхме (на фона на вече отминалия кинофестивал в Кан през май) и какво предстои да видим (в Торонто и на големия „финал“ – „Оскарите“). Филм на Netflix взе голямата награда, а фестивалът не се доближавал повече до масовия вкус в последните години.

Мексиканската черно-бяла драма на Алфонсо Куарон, „Roma„,  спечели „Златен лъв“. Наградата за Куарон идва за това, което според критиците е най-личният му филм досега, но също толкова голяма е и наградата за Netflix, които застават зад филма. След като на компанията й беше забранено да участва на кинофестивала в Кан, голямата награда е безспорно най-голямото й постижение до тук. За втора година филм на мексикански режисьор печели „Златния лъв“ – миналата година победител беше „Формата на водата“ на Гийермо дел Торо, който тази година беше председател на журито. „Формата на водата“ спечели „Оскар“ за най-добър  филм, така че победата на „Roma“ го изстрелва сред основните претенденти в надпреварата за „Оскар“. Предстои да видим дали подобен филм ще допадне на членовете на Академията на САЩ, които все още не знаем какво ще награждават тази година – приходите на филмите или художествената им стойност.

Друга победа за Netflix беше филмът на братята Коен „The Ballad of Buster Scruggs“, който спечели наградата за най-добър сценарии. Най-добър режисьор пък стана Жак Одиар за филма си „The Sisters Brothers„. Журито на дел Торо не пропусна да награди подобаващо и единствения филм в конкурсната програма, режисиран от жена. Филмът на Дженифър Кент, „The Nightingale“ спечели наградата за най-добър млад актьор (Бакали Ганамбар) и „Специална награда на журито“.

Една от най-интересните победи е тази на любимецът на „Венеция“ Йоргос Лантимос, „The Favourite“, който спечели „Голямата награда на журито“, а Оливия Колман отнесе купата за най-добра актриса. Засега Колман е спрягана като фаворит за „Оскарите“ и тази победа само затвърдява шансовете. Уилям Дефо спечели купата за  най-добър актьор за ролята си на Винсент ван Гог във филма на Джулиан Скнабел „At Eternity’s Gate“.

Повече информация за наградените филми и творци на кинофестивала във Венеция, вижте в галерията ни горе.

 
 
Коментарите са изключени