shareit

6 велики филма на Морган Фрийман, струващи повече от обвиненията

| от chronicle.bg |

Отдавна вече Морган Фрийман се е превърнал в институция благодарение на неподражаемия си глас и впечатляващи актьорски умения. Днес този несломим гигант на киното навършва 81 години. Несломим, защото дори зле скалъпените обвинения в тормоз не могат да го повалят.

Фрийман е роден в небезизвестния Мемфис, щата Тенеси на 1 юни 1937 година. Още в детството си е изпратен в Мисисипи при баба си. В училище започва да се увлича по актьорското майсторство и дори печели награда на театрално състезание от щата, когато е на 12 г. След като завършва гимназия, случи две години във военновъздушните сили, а след това се мести в Калифорния и постъпва в Pasadena Playhouse.

Започва кариерата си най-напред в телевизията в детското шоу „The Electric Company“. През 80-те се насочва към киното и от тогава не спира да ни помита периодично с поредната култова роля. Петкратно номиниран за „Оскар“. Печели наградата за поддържаща мъжка роля през 2005 г. за филма „Момиче за милиони“. През 2012 г.  е удостоен с почетен „Златен глобус на името на Сесил Б. Демил“.

За щастие този мъж има толкова много добри роли, които правят  всякакви мъгляви спорове за сексуални „посегателства“ излишни. За да не повтори случаят с петното върху Кевин Спейси или това върху Уди Алън, днес навръх рождения му ден ви припомняме някои от най-запомнящите се изпълнения на любимият на няколко поколения актьор. Те струват много повече от всички обвинения. Ако пък вие имате ваши любими заглавите, пишете ги в коментар и ще ги добавим. 

 
 
Коментарите са изключени