shareit

5 знака, че новият „ТО“ по Стивън Кинг ще бъде по-добър от стария

| от chronicle.bg |

Настъпиха добри времена за феновете на Стивън Кинг. Не само най-добре продаваният автор все още продължава да бълва нови романи и разкази, но и след кратката пауза на адаптации по негови книги, киното отново се завърна към Краля, за да съживи неговите истории на голям екран.

Като дългогодишен фен на работата на Кинг, появата на нова версия на „ТО“ ме изпълва с мъчително нетърпение и серия от пилоерекции. И има защо. Повечето хора, които са гледали филма от 1990г. свързват историята единствено с клоуна Пениуайз, но онези, които са прочели 1,138-те страници на романа, са наясно, че „ТО“ е много повече от история за клоун, който обича да похапва деца. Филмът от 1990г. официално затвърди фобията на човечеството от клоуни, правейки героя на Тим Къри един от най-страховитите образи в киното. И все пак, в много отношения лентата не успя да обеме всичко, за което Кинг говори в книгата – темата за дома, за приятелството, за страха като функция на човешката психика, способна да подчинява и да ражда чудовища…

Когато се разбра, че през 2017г. ще излиза нов филм, повечето фенове на книгата преминаха от умерен оптимизъм, през големи глътки скепсис, до абсолютна екзалтация – в тази фаза се намираме в момента. Ето защо смятаме, че има причина и вие да бъдете екзалтирани:

 Филмът няма да е римейк и това е нещо хубаво

Това, което се задава, е съвършено нова версия, а не римейк. Аржентинският режисьор Андрес Мушети ще пресъздаде своя поглед върху книгата, което следва да приемем с отворени обятия. Защото, хайде нека бъдем честни: въпреки носталгията, която изпитваме по филма от 90-та година, обективно той не беше някакво чудо на кинематографията. „ТО“ със сигурност имаше добри моменти: иконичната роля на Тим Къри като Пениуайз например, но извън това: филмът е изключително остарял, със слабо написан сценарий, а от актьорската игра определено има какво да се желае.

1291.max

 Новият филм в по-голяма степен ще се придържа към книгата

Поддържането на къса дистанция между книгата и филма, може да бъде опасно за всяка филмова адаптация. Тъй като, както споменахме по-горе, книгата е 1,138 страници, а един среден сценарий за филм обичайно не надвишава 120 страници, е ясно, че ще се реже. Но ако филмът този път съумее да пресъздаде и другите неща, които Кинг иска да каже на читателите си с този роман, ще бъдем безкрайно благодарни. Що се отнася до каста, Оуен Тийг ще влезе в ролята на тийнейджъра-психопат Патрик Хогстетър, който се отличава с хомосексуални наклонности и бурна агресия към животни. И хора. Tийг вече е участвал в продукция, вдъхновена от произведение на Кинг – появява се в „Клетка“ на Тод Уилямс , а в „То“ ще се присъедини към екип от тийнейджъри, който включва Джейдън Либерхър, Джак Грейзър, Фин Улфхард, Уайът Олеф, Чоузен Джейкъбс и Джеръми Рей Тейлър, които ще бъдат съответно съучениците Уилям „Бил“ Денброу, Стенли Юрис, Ричард „Ричи“ Тозиър, Едуард „Еди“ Каспбрак, Майкъл „Майк“ Хенлън и Бенджамин „Бен“ Хенском.

Premiere Of Netflix's "Bloodline" - Arrivals

 Смяната на времето е хитър ход

За тези, които не са запознати, „ТО“ проследява историята на група хлапета, които се сблъскват със свръхестествен клоун през 1958г., а началото на филма показва порасналите вече деца, двайсет и седем години по-късно. Когато Кинг пише романа, през 1986г., 58-ма година въплъщава перфектното носталгично време за таргет читателите. Голям брой от феновете на романа са били деца именно в края на 50-те години и усещането за близост и носталгия към детството им ги карат да са съпричастни към случващото се с децата от книгата. В „ТО“ (2017) действието ще се развива в края на 80-те. Сиреч – похватът с играта с носталгията е същата. И най-вероятно работи.

„ТО“ ще бъде адаптация от две части

Когато новината за новия филм се появи, на режисьорския стол стоеше Кари Фукунага. Миналата есен обаче той се оттегли от проекта, като посочи в обяснение „творчески различия“ с New Line Cinema. Имаше спекулации, че творческите различия реално са били препирни около бюджета, както и че New Line са искали филмът да бъда от една част, а не от две. Слава Богу, лентата все пак ще е от две парчета, а Мушети е безспорно талантлив режисьор, на когото може да се има доверие.

Да поговорим за клоуни

Pennywise-the-clown

Танцуващият клоун Пениуайз си остава един от най-иконичните злодеи на Стивън Кинг и изпълнението на Тим Къри остана в сърцата на феновете завинаги. Къри даде живот на зловещия клоун и изпълнението му трудно може да бъде надминато, факт. Можем да сме много доволни, че Мушети и компания правят всичко възможно, за да се отдалечат от клоуна на Къри. Бил Скарсград, актьорът, който ще играе Пениуайз, е на 26 години, което го прави с 20 години по-млад от Къри, когато играе в „ТО“. Скарсгард е доста по-кльощав и по-висок. Дори само от визуална гледна точка, разликата трябва да е осезаема. Освен това, Скарсград е напълно наясно с ролята на своя предшественик и мястото й в поп културната кино история:

„Изпълнението на Тим Къри беше наистина страхотно, и точно заради това, за мен е важно да направя нещо тотално различно“, коментира Скарсград. „Никога няма да изиграя ролята на Тим Къри от самия Тим Къри“, казва още той. Дизайнът на костюма също ще отдалечи клоуна от предишната му същност. Визията на Пениуайз ще бъде по-архаична, и, по това, което виждаме от снимката, публикувана в Entertainment, дори по-зловеща.

скарсгард

В крайна сметка, „ТО“ се оформя като една от най-добрите адаптации на работите на Кинг. Въпреки лекия страх от разочарование, който ни гъделичка, някак смятаме, че към момента филмът се оформя добре. А вие?

 
 
Коментарите са изключени