shareit

5 музикални теми от сериали, които харесваме

| от |

Казват, че ако музиката в един филм не става, това има шанс да ти развали готиното усещане от картината и сюжета безвъзвратно. Музиката е толкова важна за киното, колкото и красивите кадри и добрият монтаж. Тя може да скапе всичко или да те извиси на едно съвсем друго ниво.

Същото важи и за музикалните теми в телевизионните сериали. Телевизията е пораснала толкова много, че всяко по-добро нещо създадено от нея, придобива култ, равносилен на пищящото желание за среща от страна на тийнейджърка с любимата й бойбанда. Телевизията е магия, поместена в час плътно време, изкарващо интензивни и интересни хора, звуци и истории.

Днес ние се концентрираме върху звуците. Защото вярваме, че музикалната тема (откриващият кредит на едно шоу) е точно толкова важна за един сериал, както и онова, което се случва след нея.

За последната година изгледахме много нови сериали и селектирахме пет отварящи музикални кредита, от които получаваме изтръпване по врата и краката.

Ето ги и тях:

Големите малки лъжи

Най-новото шоу на НВО под ръководството на Дейвид Кели и Жан-Марк Вале е едно от най-добрите неща, които сме гледали за този пролетен сезон. Великолепната откриваща тема, включваща красивия крайбрежен Монтерей и неговите основни персонажи – в ролите Рийз Уидърспуун, Никол Кидман, Шайлийн Удли и Зоуи Кравиц, както и техните будни и шантави деца, е написана и изпята от Майкъл Киуанука. Песента използвана за темата е композицията му „Cold little heart“, която е част от последния му албум “Love&Hate“, който излезе миналата година и ние горещо препоръчваме.

Младият папа

Можем спокойно да кажем, че шоуто на Паоло Сорентино има най-яката откриваща тема и шапка, които сме виждали за последната година. Джъд Лоу, облечен като папа Пий XIII, има почти арогантно доволен вид, все едно наистина е видял божественото, разхождащ се с гордо вдигната глава по коридор на Ватикана, сред портрети и библейски мотиви. Темата пък е музикален инструментал на парчето Watchtower, дело на британския рапър Devlin. Парчето, в оригинал, е изпято от Devlin и Ед Шийрън и ползва основния припев от известното „All Along the Watchtower“ на Боб Дилън, а вътре може да чуете китарни рифове на Джими Хендрикс. Да, толкова е яко.

Шерлок

Музикалната тема на британското шоу „Шерлок“ сигурно е една от най-известните музикални теми, писани за телевизия за последните години. Да, тя бие по гледания и слушания дори тази от Game of Thrones, какво да се прави. Темата на „Шерлок“, защото не вярваме, че е необходимо да ви разказваме шоуто, е една от най-разпознаваемите комерсиални композиции от тв шоу. Музиката е писана от британските филмови композитори Дейвид Арнълд и Майкъл Прайз. Освен, че са написали цялата музика за сериала, двамата имат и награди „Еми“ и „Грами“ за чудесната си тема. Не, че това учудва някой. Ние пък ви черпим не с оригинала, а с едно изпълнение на цигулка от великолепната Taryn Harbridge.

Broadchurch

Broadchurch е сигурно най-неизвестното must-to-watch британско шоу. Оливия Колман и Дейвид Тенант играя двойка полицейски инспектори, които разследват внезапната смърт на малко момче в китен крайбрежен град на Обединеното кралство. Broadchurch може да се похвали и с една от най-тъжните музикални композиции за тема. Цялата музика, която се прокрадва между красивите светли кадри, е дело на младия исландски композитор и музикант Олафър Арналдс. Създателят на Broadchurch Крис Чибнел харесва музиката на Арналдс и я слуша, докато пише сценария на първи сезон. Впоследствие кани композитора да напише основната тема. Тя пък му носи награда БАФТА.

American horror story

Ако има нещо, което може да уплаши хората, които обичат да гледат телевизия спокойно вечер, с плетка в ръка, то това определено ще е внезапната поява на някоя от шапките на American horror story. Хорър шоуто вече има 6 сезона със седми напът и подписани договори за 8-ми и 9-ти. Не е зле. American horror story успява да покаже най-хубавото и кървавото от комерсиалния хорър на малкия екран. Той има чудесни сюжетни сезони и великолепен актьорски състав. Неговата отваряща шапка е различна взависимост от сезона, чиято тема се сменя всеки път. Но пък музикалната част е една и съща. Тя е композирана от Cesar Davila-Irizarry и Charlie Clouser и от нея ни побиват тръпки. Ние избираме да ви пуснем шапката от първи сезон, която и досега си остава наш фаворит.

 
 
Коментарите са изключени за 5 музикални теми от сериали, които харесваме