shareit

205 анимационни филма на фестивала „Златен кукер – София“

| от chronicle.bg, по БТА |

В програмата на 8-ия Международен фестивал на анимационния филм „Златен кукер – София“ са 205 заглавия, избрани между 1117 от 87 страни, 13 майсторски класа, изложба, дискусии. Това съобщава Надежда Славова, директор на фестивала, който ще се състои от днес до 7 май под мотото „Синергия на изкуствата“.
Прожекциите са в „Сити Марк арт център“ (бившето кино „Левски“), а майсторските класове и изложбата – в Приложния факултет на Националната художествена академия – НХА (на „Цариградско шосе“, на гърба на зала „Универсиада“). Входът е безплатен.

Родните заглавия в афиша са 25, ще бъдат представени и над 220 български аниматори, които организаторите подкрепят и са обединили в Българската асоциация на независимите художници и аниматори „Пройко Пройков“. Изложбата „Анимацията е вълшебство!“ в НХА – с произведения на едни от най-талантливите млади аниматори, ще бъде открита днес от 11.00 ч.

Денят на децата – с прожекции на анимационни филми, конкурс за рисунка на анимационен герой и награди, е на 6 май от 11.00 ч. в „Сити Марк арт център“.

На „Златен кукер“ ще има и разговори за проблемите пред българските аниматори и невероятните им постижения по света. Очакват се именити гости от цял свят, между които филмовата критичка Нанси Диней Фелпс, автор на прекрасни статии за фестивала в най-известното издание за анимация – АWN.

Карнавални шествия пред „Сити Марк арт център“ от 19.00 ч., последвани от церемонии в залата, са „рамката“ на фестивала – на откриването тази вечер и на финала – на 6 май, когато ще бъдат връчени голямата награда „Златен кукер“ и останалите отличия.

Фестивалът отново е в Културния календар на София. Осъществява се с подкрепата на Националния филмов център, Столичната община, БНТ, БНР, Националния фонд „Култура“ и спонсори.

 
 
Коментарите са изключени