shareit

13 филма на Тим Бъртън, които да гледате (отново)

| от chronicle.bg |

На днешната дата през 1958г. се ражда един от най-ярките съвременни режисьори – Тим Бъртън.

Носител на награди „Хюго“ и „Еми“, номиниран е за „Златен глобус“, „Златна палма“, „Сателит“, две награди „Оскар“, три награди „БАФТА“ и пет награди „Сатурн“. Мхм, впечатляващо.

През 1982 г. Тим Бъртън прави своят първи късометражен, шест-минутен филм „Винсънт“ за младо момче, чийто фантазии (също като на Бъртън) са да бъде всеизвестният идол от екрана Винсънт Прайс. Самият Прайс озвучава филмчето. Следващият му филм е игралният „Франкеуини“.

Заснет както черно-белите филми от едно време, „Франкенуини“ разказва историята на момче, което съживява мъртвото си куче Спарки, което е ударено от кола на пътя… Докато филмчето печели награди по фестивали, от Дисни са загрижени дали то не е прекалено страшно за деца и го спират от екран. Впоследствие, „Франкенуини“ е разпространен на видео чак през 1992г.

И въпреки, че Бъртъновият труд е обречен на забрава, самият той, вече е привлякъл вниманието на филмовата индустрия.  Грифин Дюн, известният актьор-продуцент назначава Бъртън за режисьор на „След часовете“ , комедия за отегчен word процесор, който оцелява след луда нощ в Сохо – филм предвиден да се режисира от Скорсезе , който по това време е зает с друг проект. Когато финансите за „Страстите Христови“  са оттеглени и Скорсезе вече е свободен да режисира, Бъртън се оттегля преотстъпвайки честта нему, тъй като дълбоко го уважава и не иска да го обиди.

Не след дълго, актьорът Пол Рубенс гледа „Франкенуини“ и избира Бъртън да режисира лента за широк екран с неговия известен типаж Пий-Уий Хърман. Филмът пожънва голям успех и се играе и на театрална сцена, а впоследствие се превръща в хит по HBO.

След режисурата на серийните телевизионни епизоди на „Алфред Хичкок представя вълшебните приказки на Шели Дювал“, Бъртън получава следващия си голям проект. “ Бийтълджус“ е суперреалистична комедия за млада двойка, принудена да се справя със странния живот след смъртта, което става особено трудно, особено след като семейство претенциозни юпита нахлуват в безценния им английски дом.

По случай рождения ден на големия режисьор, сме събрали в галерията 13 негови филма, които да гледате (отново).

 
 
Коментарите са изключени