11 задължителни сцени в независимото кино

| от Цветелина Вътева |

Има независими филми, които с овчарски скок до космоса прескачат 2/3 от холивудските продукции. „Призови ме с твоето име“, „Аз, Тоня“, „Като ненормален“, „Укрий се“, „Падингтън 2″, „Love after love“, „Reservoir dogs“, „Donnie Darko“ др. Не са малко. Даже сме писали за най-добрите независими филми на 2018г. досега.

Съществуват обаче и редица независими филми, които може да гледате денонощно по Cinemax 2: такива, в които мисленето, мълчанието и човешката драма са толкова наситени, че дори видео с котки, които се бият с лазер, няма да ви извади от депресията след такъв филм.

Ето някои задължителни сцени, които ще видите в независимото кино по Cinemax 2:

1. Жена с малки, увиснали гърди клечи под душа в мизерна баня след лош секс. Плаче. Диагностицирана е с агресивен рак, а преди малко е разбрала, че има и СПИН.

2. Напълно инвалидизиран мъж с тръба в устата лежи в малка лодка, подпрял глава на едрите гърди на старата си майка, и издава нечленоразделни звуци. Заедно отиват към морето, където той ще умре.

3. Възрастна жена чисти гроб. В продължение на 17 минути. Кадърът се мести от лицето й към надписа на гроба и обратно. 14 пъти.

4. Висок блед мъж с белези по лицето стои изправен на ръба на скала. Ще скача. Небето обещава буря. Лицето му в едър план 19 минути.

5. Жена на средна възраст седи на стол в клиника за алкохолици. Гледа в една конкретна точка на стената. От погледа й се досещаме, че мисли за сина си: загинал е от свръхдоза аналгин, подкокоросан от баща си, който цял живот е закусвал Prozac.

6. Отново жена на средна възраст, този път с окървавено лице и подпухнало око, лежи върху мръсен, дъсчен под. Омъжила се е на 18, оттогава мъжът й я бие. Преди две години са му открили тумор в мозъка, а преди една го е блъснал камион. Сега я бие синът й.

7. Млада, мургава жена с голям нос на гинекологичен стол. Виждаме, че страда. Направила е пореден аборт. Впоследствие разбираме, че това е, защото брат й я държи заключена в мазе с бидони кисело зеле и я изнасилва всяка седмица.

8. Тийнейджърка с огромна халка на носа и татуировка-гущер на скулата пуши цигара в училищен двор. Съучениците й минават на групички покрай нея и й се подиграват. Следва кадър на белезите от рязани вени по ръцете й. 8 минути.

9. Скинари бият травестит в мрачна уличка в индонезийско предградие. Оставят го да хлипа сам в калта. Мършава котка минава и се изпикава на лицето му.

10. Особена сексуална сцена, в която две лесбийки в пенсионна възраст, гей-сирак, трима транссексуални в отворена връзка, един асексуален в нещастен брак и една бивша порно актриса се целуват в старинна къща в прованса. Всичко е наситено с еротика и драматизъм. Еротика, защото са само по бенки. Драматизъм, защото впоследствие се оказва, че всички са болни от смъртоносен генитален херпес.

11. Мизерна къща. Таванът се рони, дъските скърцат. Дете се крие зад пропаднал диван и гледа с широки, удивени очи как баща му крещи на майка му „Курва“. После майката и бащата правят полунасилствен секс, а майката вижда, че детето ги гледа. След това виждаме как тя се къпе в мизерна баня след лош секс. Плаче. Диагностицирана е с агресивен рак, а преди малко е разбрала, че има и СПИН.

 

 
 

Момче излюпи патешко яйце, купено от супермаркет

| от chronicle.bg |

Чудили ли сте се някога дали е възможно да излюпите яйце, купено от магазина? Разбира се, че сте с чудили. 

Уилям Аткинс, на 14 години, от Уест Мидландс, Великобритания, си купува 12 патешки яйца на свободни патици от магазина. Вкъщи той поставя яйцата в специален инкубатор, който взима от eBay за 40 паунда и ги оставя там за 3 дни, докато не долавя пулс в едно от тях. Аткинс каза пред Daily Mail: „От този момент натам неизлюпеното пате растеше все по-голямо всеки ден.“

sei_52301713-c2a8

4 седмици по-късно патето се излюпва. То се казва Джеръми и за кратко ученикът се грижи за него като домашен любимец. Майката на Уилиям също остава изненадана, но решава, че не е добре момчето й да има пате като домашен любимец в стаята си и затова, когато пораства малко, го дават на местна ферма.

Това е третият опит на Уилям, който преди това е правил същите опити с пъдпъдъчи и кокоши яйца. 

Производителят на патешките яйца, които момчето използва, Клерънс Корт, признава, че е възможно да се излюпи някое от яйцата му, но е много трудно. Говорител на фирмата каза: „Разделянето на мъжките от женските патици става на ръка от няколко висококвалифицирани служители. Грешките обаче са неизбежни, Държим животните на малки групи, които могат да излизат навън. Докато са на открито, понякога се случва патиците да привлекат внимание то на някой див паток. Така въпреки че като цяло е много рядко женските патици да срещнат мъжки, това все пак е възможно.“

„Оплодените яйца са безопасни за консумация и без специална инкубация е напълно невъзможно да се различат от неоплодените яйца.“

 
 

Plus size модели протестират на Лондонската седмицата на модата

| от chronicle.bg |

Лондонската седмицата на модата вече не е просто място за нови колекции – събитието вече е и сцена за социални послания и агитация. Заедно с редовните апели към компаниите да не използват животинска кожа, сега вече се провеждат и нови протести. 

Модели с наднормено тегло протестираха пред 180 The Strand, където много от най-големите модни брандове правят шоутата си. Те държаха плакати с надписи като „Модата трябва да ни дава сила“, „Красотата ни е неизмерима“ и „Модата не трябва да ни засрамва“.

sei_52368696-ee9b-e1550402764195

За да подчертаят допълнително, че жените са повече от тяло, протестиращите носеха и тениски с различни надписи като: „предприемач“, „визионер“, „арт директор“, „артист“ и още. 26-годишната американска актриса Хейли Хаселхоф поведе шествието заедно с моделите Фелисити Хейуард и Сони Търнър.

Хейли, дъщеря на известния актьор от „Спасители на плажа“ Дейвид Хаселхоф, участва в подобна кампания и на Лондонската седмицата на модата миналата година, както и на протест срещу избора на модели от страна на Victoria’s Secret.

Лондонската седмицата на модата също беше критикуване за това, че не пуска транссексуални жени на дефилетата си. На снимката виждаме Елия Че, активистка от Transmissions, която също влезе в медийния обзор.

До края на модното събитие остават 3 дни.

 
 

Apple също планира сгъваем телефон

| от chronicle.bg |

Apple подаде документи за патент на сгъваемо устройство, от което предполагаме, че компанията иска да направи iPhone подобен на Samsung Galaxy X Fold.

В документите можем да видим дизайн на сгъваем на две телефон. Или може би таблет?

screenshot-2019-02-19-at-12.32.54-5972

Дизайнът се казва „мидена черупка“ и е значителна стъпка спрямо предните телефони на Apple. Самият документ обаче сам по себе си не означава, че можем да очакваме подобна технология през октомври, когато компанията традиционно представя новите си продукти.

При Samsung обаче нещата са ясни – очакваме сгъваем телефон и то съвсем скоро.

Имаше всякакви слухове около смартфона на Samsung (както винаги), но компанията още миналата година ни показа как би изглеждал, а след това го видяхме и в рекламно видео. Но все още нямаме официална информация за капацитетите на устройството.

Знаем само, че разгънат дисплеят, който се казва Infinity Flex, ще е 7,3 инча (18,5 сантиметра).

През 2018 година стартъпът Royole пусна FlexPai, който има сгъваем 7,8-инчов екран.

 
 

Отиде си морякът от популярната снимка „V-J Day in Times Square“

| от chronicle.bg |

Американският моряк, който целува непознато момиче на Таймс Скуеър в Ню Йорк, празнувайки края на Втората световна война в популярната снимка V-J Day in Times Square, почина на 95 години.

Джордж Мендоса целува 21-годишната Грета Цимер Фридман на VJ Day (Victory over Japan Day – Денят на победата над Япония, от англ. ез.), а изображението им става иконично за този период от историята на Съединените щати.

Кадърът е снет от Алфред Айзенщад за списание Life. Самият той си отива през 2016 година, на 92.

Дъщерята на Мендоса, Шарън Молюр, каза, че баща й получава гърч след като пада в старческия си дом в Мидълтаун, Роудд Айлънд.

Фотографът разказва как вижда моряк, който тича сред тълпата на 14 август 1945 година и хваща всеки, който му попадне. „Аз тичах пред него с моята Leica и се опитвах да хвана хубав кадър, но все не успявах. В един момент обаче, неочаквано, видях, че хвана нещо бяло, обърнах се и ги щракнах. Ако мединската сестра беше с тъмни дрехи, никога нямаше да мога да направя снимката.“

Грета Фридман, работи като асистентка в зъболекарски кабинет, казва, че разбра за фотографията чак през 60-те години. „Не беше кой знае каква целувка. Някой просто празнуваше, нямаше нищо романтично.“

Не всеки обаче вижда снимката като нещо положително. Въпреки че тя е всеприета като момент на искрена радост, в модерните времена тя може да се счете за, както пише списание Time: „документиран акт на публичен сексуален тормоз.“