shareit

10 филма на Дейвид Линч, които да гледате преди новия „Twin Peaks“

През последните дни в устата на хората се мотаят общо три главни теми, като само една от тях наистина си струва. Цените на черешите, Евровизия и завръщането на  „Twin Peaks“. Познайте коя си струва.

25 години след края на култовия сериал, който промени телевизията завинаги, на 22 май в България ще можем да гледаме новия „Twin Peaks“, който, по думите на режисьора Дейвид Линч, няма да бъде сериал и в него не става дума за серии, епизоди и сезони.

Ако сте от онези хора, които още настръхват, когато чуят саундтрака към „Twin Peaks“ и за които датата 22 май 2017 значи нещо (различно от два дни преди деня на българската писменост), вижте нашата галерия, в която сме сложили любимите ни филми на Линч.

Всеки от тях носи специфичния почерк на писателя и може да ви подготви за онова, което Линч ни е замислил този път. Но първо малко биография:

Дейвид Линч е роден на 20 януари 1946 г. в щата Монтана. Баща му, Донълд Уолтън Линч е научен работник към Министерството на земеделието на САЩ.  Майка му, Едуина Линч е преподавател по английски език. Родителите на дядо му по майчина линия имигрират в Щатите от Финландия през XIX век. Линч е възпитаван като презветарианец. Детството му преминава в северозападния тихоокеански регион на САЩ и в Дърам, Северна Каролина.

Възнамерявайки първоначално да стане художник, Линч посещава курсовете в училището по изкуства „Коркоран“ във Вашингтон, докато успоредно завършва и гимназиалното си образование в Александрия (Вирджиния) през 1964 г. Той преминава и едногодишен курс към музея за изящни изкуства в Бостън , където негов съквартирант е рок музиканта Питър Улф. С приятеля си – художника Джек Фиск, планират да заминат в Европа , където да учат при австрийския експресионист Оскар Кокошка. Въпреки че възнамеряват да останат там за 3 години, Линч се завръща в САЩ само след 15 дена.

P.S.: За още дози Дейвид Линч, може да изчетете книгата му „Да уловиш голямата риба“ на изд. Colibri.

 
 
Коментарите са изключени