shareit

10 филма на Дейвид Финчър, които ще поглезят киномана във вас

| от chronicle.bg |

Не всички носят киноманска душа, но ако харесвате филми, може да култивирате в себе си киноманска жилка. Предлагаме ви да го направите с някои от филмите на великия режисьор Дейвид Финчър, който е роден днес, през 1962г.

През 1980 г. Финчър започва кариерата си като аниматор в компанията Индъстриъл Лайт Енд Меджик и остава там до 1984 г. През 1986 г. основава тв компанията Пропаганда Филмс. Режисира високобюджетни музикални клипове за музиканти и групи като Мадона (включително „Express Yourself“), Джордж Майкъл, Аеросмит и Ролинг Стоунс („Love Is Strong“), както и рекламни клипове.

В началото на 90-те години Дейвид решава да приключи с музикалните клипове и се ориентира към киноиндустрията, за което сме му благодарни.

Първият му филм е Пришълецът 3 (1992), който е най-скъпият дебютен филм на режисьор изобщо. Критиците му поставят ниски оценки, а и самият филм се проваля финансово, но феновете на поредицата са изключително доволни от посоката, поета от Финчър.

Следващия му проект е Седем (Оригинално заглавие: Se7en, 1995) – мрачен трилър за сериен убиец, получил много добри оценки от специализираната преса. Финчър продължава пътя си към върховете на режисьорския Олимп със следващия си филм – Играта (1997) с Майкъл Дъглас.

Следващият му проект е Боен клуб (1999) с Брад Пит – един от най-дискутираните филми на всички времена и по всеобщо мнение, един от най-добрите.

През 2002 Финчър отново блесва с поредния си иновативен филм – Паник стая с Джоди Фостър. След това той започва работа по Мисията невъзможна 3, но скоро се отказва. От края на 2003 работи по Benjamin Button, но в края на 2004 студиото, застанало зад филма, отказа поисканите от Финчър $150 000 000. „Странният случай с Бенджамин Бътън“ излиза на екран в САЩ на 25 декември 2008 година.

А в галерията вие може да видите 10 филма на Финчър. Ако те не запалят у вас киноманската искра, вероятно всичко е загубено и ще продължите да гледате реалити шоута до края на живота си.

 
 
Коментарите са изключени