shareit

1 прилика и 5 разлики между „Сексът и градът“ и „Развод“

| от chronicle.bg |

“Как стигаме до момента, когато след дълги години щастлив брак искаме да разбием главата на някого с тежък предмет” - това е въпросът, който Сара Джесика Паркър задава на съпруга си в първи епизод на новия сериал на HBO, „Развод“. Нещо като въведение към следващата й реплика:

“Искам развод”.

Сериалът развива темата за кризите, през които минават много семейства – от тайните, които всеки пази за себе си, до битовизмите, които убиват романтиката.

След десетилетия брак и две деца, героинята на Сара Джесика Паркър – Франсес, внезапно решава да направи равносметка на живота си и на отношенията си със съпруга си Робърт (Томас Хейдън Чърч).

Всичко започва на 50-ия рожден ден на приятелката им Даян, когато яростна кавга между рожденичката и съпруга й провокират Франсес да предприеме внезапната крачка и да се раздели със своя партньор.

После нещата се обръщат.

“Развод” не е “Сексът и градът”, но очевидно и Кари Брадшоу, и Франсес приличат на Сара Джесика Паркър.

1 ПРИЛИКА И 5 РАЗЛИКИ МЕЖДУ „СЕКСЪТ И ГРАДЪТ“ И „РАЗВОД“

НИЩО ОБЩО С КАРИ БРАДШОУ

„Франсес е остроумна и харизматична. Тя не е пристрастена към обувките, не е луда по града, в който живее (макар че филмът е сниман в красивия Уестчестър Каунти по долината на Хъдзън), не е свободна, а има мъж и деца, които изпраща всяка сутрин до училищния автобус. Самата актриса казва, че „това е всичко, което някога е искала да играе“.

НИЩО ОБЩО С ТУЗАРЯ

Томас Хейдън Чърч прави изненадващо добра роля като мъжът с главно „М“ в живота на Сара Джесика Паркър. Той е американски мъжкар със странна прическа, карирана риза и 70-арски мустак – в най-деликатния случай може да се определи като „лъмбърсексуален“ с акцент върху „лъмбър“ (прев. дърво, цепеница).

НИЩО ОБЩО С ГЛАВОЗАМАЙВАЩИЯ ШОПИНГ И ВИСШАТА МОДА

Няма висша мода! Няма шопинг-допинг, лъскави бутици, бесни партита, главозамайващи тоалети и коктейли… „Категорично модата не е отделен персонаж в този сериал, както беше в „Сексът и градът“, казва самата Сара Джесика Паркър. Това обаче не означава, че героинята й не сменя по няколко палта или че носи ниски обувки.

Дизайнер на костюмите е индиецът Арджун Башин, който е работил основно в Боливуд. Сара е настояла да носи дрехи от Etsy – първата онлайн платформа за ръчно изработени винтидж дрехи и аксесоари.

НИЩО ОБЩО С КРАЛИЦА НА СВЕТА

„Докато Кари, Саманта, Миранда и Шарлот вярваха, че могат да имат всичко, най-вече свободата си, тук наблюдаваме жени, изпаднали в типичната за средната възраст житейска ситуация. Приятелките на Франсес са Даян (в ролята Моли Шанън) – с щастлив брак и добър живот, но без деца, и Далас (Талия Болсъм) – веднъж вдовица и втори път – разведена.

ВСЕ ПАК Е КОМЕДИЯ, МАКАР И ПО-ГОРЧИВА

10-те серии проследяват един дълъг и мъчителен развод, който променя живота не само на Франсес и Робърт, но и на децата и приятелите им. Все пак създателката на сериала, Шарън Хорган, казва, че макар и озаглавен „Развод“, сериалът е по-скоро за любовта и отношенията между мъж и жена, които са преживели 10 години заедно и са създали две деца.

Цитат: Диана Любенова го определя като плашещо реалистичен, а Мариана Векилска: „И е смешен, и е тъжен едновременно. Аз май предпочитам да се смея“.

„С Мариана си говорихме, че и двете не сме фенове на Сара Джесика Паркър, но аз и вярвам в това амплоа.“, споделя Любенова.

„Да, и след толкова години се показва такава, каквато е,“ добавя Векилска.

Цитат: Ана Динкова: „Очевидно в „Развод“ очакваме по-малко мода, отколкото бяхме свикнали да гледаме в „Сексът и градът“, но пък виждаме по-реалистични женски образи. И доста чувство за хумор и сарказъм.“

Цитат: Димитър Дринов: „Много як, много е забавен. Аз ще го гледам. Не знам защо не сте поканили повече мъже. Това не е женски сериал. Това е сериал за женени двойки.“

 
 
Коментарите са изключени