shareit

„Знанието на Лондон“ и мозъчните деформации

| от |

Преди таксиметровите шофьори в Лондон да получат разрешително да карат емблематичните за града черни таксита, те трябва да минат интензивен изпитен процес. Той има за цел да определи дали са „добри по характер“, дали са в прилично здравословно състояние и дали са прекарали средно по 3 години в изучаване на унищожителната теоретична част на изпита, който ще изследва пространствената им ориентация, както и познаването на всички малки улички и преки пътища на града, известни и не чак толкова известни места и забележителности.

Успешното минаване на теста изисква далеч повече от просто запомняне на една карта. Кандидатите трябва да могат да определят най-краткия път между всеки две точки на града или да посочат една от около 25 000 „места на интерес“, както и много други изключително сложни задачи, които изискват огромен обем от информация. Този обем е известен като „Знанието на Лондон“ или накратко просто „Знанието“. От всички, които започват да го изучават, само 30% ще успеят да минат изпита за таксиметрови шофьори успешно.

Неминуемо 20 000 глави, научили толкова много специфична информация, биха представлявали интерес за невролозите.

През 2011 те използват ядрено магнитен резонанс, за да изследват главите на таксиджиите преди и след усвояване на „Знанието“. Оказва се, че тези, които успешно минават изпита, имат увеличен хипокамп – частта от мозъка, която отговаря за пространствената памет и ориентация – спрямо преди.

От години учените са смятали, че подобни изменения са невъзможни при възрастните, а единствено при ембриони и деца. 

 
 
Коментарите са изключени