shareit

Забравената армия от Втората световна война

| от |

По време на Втората световна война гражданите на Бирма се бият в битка, която някои смятат за най-успешната партизанска кампания на войната – в нея хиляди бирманци помагат на британците в борбата срещу японците. В крайна сметка повече от 10 000 японски войници са убити от бирманците, които поемат риск за невъобразими изтезания за тези, ако бъдат заловени.

Сега тези герои живеят в бедност и очакват края на живота си. Британска благотворителна организация „Помощ за забравени съюзници“ (H4FA – Help for Forgotten Allies) опитва да научи възможно най-много, за да може да им се отблагодари, докато има още време.

Миналата година организацията събра много от тези ветерани за религиозна служба в Неделя за възпоменание – ден, в който Великобритания отбелязва своите военни съюзници Тя е проведена в Янгон, бившата столица на Бирма. Плановете са събитието да се повтаря всяка година.

Collage of Yangon

Янгон днес, като част от Мианмар

Основателят на H4FA, Сали Маклийн, казва, че ветераните са горди, когато се срещнат с нея. Тя казва, че влизат в офиса й с баретите и медалите си и че отдават чест. Маклийн подчертава още, че бирманците не се интересуват от подаръци, а по-скоро от шанс да покажат гордостта си от това, което са постигнали преди повече от 70 години.

Докато тези ветерани нямат право на военна пенсия, те имат право на социални помощи. Но е изключително трудно те да бъдат издирени и е трудно да се вкарат въобще пари в Бирма, така че много от тях живеят в бедност. Част от мисията на H4FA е да помогне на бирманските ветерани да получат финансовата помощ, която заслужават, като същевременно получат признание за всичко, което са направили по време на войната.

IND 003714 Battlefield on Scraggy Hill at Shenam

Кадър от битката за Имфал 

14-та армия е британската армия, отговорна за завземането на Бирма от японците. Между 1942 и 1945 г. тя е най -голямата армия в света, като нейните редици изпълват половин милион бирмански доброволци.

Тези доброволци участват в най-важните сражения, играейки съществена роля във всяка от битките за Имфал и Кохима през 1944 г. Те също са участват в боеве по границата с Тайланд.

Бирмата в крайна сметка ще бъде най-голямото поражение в японската история според Филип Дейвис, автор на „Изгубени воини“. Много бирмански бойци са убити, ранени и изтезавани. Лиау Чанг, сега на 93 години, който служи като разузнавач във войната, разказва как плътта на заловените войници е обелвана и в раните им е сипвана сол.

Много от бирманските доброволци служат в елитна група, известна като операция „Керъктър“. Само на тази група се приписва убийствата на 10 964 вражески войски.

93-годишният Дейвид Даниел е бирмански ветеран, служил в Кралската артилерия. Той казва, че все още вижда битките и до днес. И все още сънува кошмари и вика в съня си.

Един герой на цялата бирманската кампания е Сау „Джошуа“ Йошо. Когато Маклийн го намира, той има само един комплект дрехи и не може да си позволи лекарства за астмата си. Въпреки, че сега е на 87 години, все още може да си спомни отлично своя ранг, номер и командващ офицер от службата си в полка си в британската армия през 1934 г. Когато тя го пита как може да му помогне, той я моли да уведоми офицерите му, че все още е жив. Собственото му окаяно състояние на бедност не е основната му грижа.

Питър Мичъл, един от попечителите на H4FA, казва, че основната им цел е да направят всичко възможно, за да уведомят тези ветерани, че са признати за това, което са направили, и че все още се помнят.

След войната Бирма получава независимостта си от Великобритания. За разлика от други колонии, те отказват да се присъединят към Британската общност, а последвалите години на държавна нестабилност и борби допълнително разделят Бирма от Великобритания.

Филип Дейвис обвинява именно Великобритания, че се е отдалечила и си е измила ръцете след войната. Ветераните, които се бориха толкова силно и рискуваха толкова много, са оставени да се справят сами.

Сега, най-накрая, обаче някой се опитва да направи нещо по въпроса, преди да е станало твърде късно.

 
 
Коментарите са изключени за Забравената армия от Втората световна война

Повече информация Виж всички