shareit

Ветераните от Обединеното кралство са 11 пъти по-склонни да се пристрастят към хазарта

| от |

Ново проучване, публикувано в списанието BMJ Military Health, установява, че ветераните от въоръжените сили на Обединеното кралство са 11 пъти по-склонни от цивилните хора да се пристрастят към хазарта. Предвид констатациите, авторите на изследването стигат до извода, че „хазартът е нарастващ проблем за общественото здраве в страната“.

Проучването е проведено от изследователи от Университета на Куинс Белфаст и Университета в Суонси и е първото проучване за Великобритания за връзката между бивши членове на армията и пристрастяването към хазарта. След изпращането на призиви на потенциални участници, са получени 5147 отговора. От тях 2185 са включени в крайния анализ: 1037 ветерани и 1148 не-ветерани. Проучването установява, че ветераните от въоръжените сили на Обединеното кралство са 10,8 пъти по-склонни от общото население да бъдат пристрастени към хазарта, а 43% от тях са имали проблем с компулсивното залагане, за разлика от само 6,5% от цивилните. 67% от не-ветераните са били в състояние да залагат без да имат проблем, в сравнение с едва 38 процента от ветераните.

Освен това ветераните съобщават, че по-често използват здравни услуги, включително посещения при общопрактикуващи лекари, престой в болница и контакт със социални работници, в допълнение към използването на специализирана помощ за пристрастяване към хазарта и за злоупотреба с алкохол и наркотични вещества. Те също така „имат по-голям контакт с правосъдието“ и прекарват почти два пъти повече време в отпуска по болест – средно 32,7 часа – в сравнение с не-ветераните.

В сравнение със средностатистическия дълг на британеца от 806 паунда, ветеранът дължи около 1375 паунда.

Въпросникът изследва качеството на живот на всеки човек по отношение на неговото здраве, ползването на здравни услуги, психичното му здраве и теми като дълг и държавни помощи. Участниците са помолени да предоставят лична информация като семейно положение, етническата принадлежност, работно време и образование, наред с други данни. Ветераните също са помолени да предоставят подробности за своята военна служба, включително колко време са били на фронта.

От участващите 2185 души, по-голямата част са мъже на възраст между 30 и 39 години. 40 до 50 процента са женени, а над 2/3 имат работа.

Основната цел на проучването е да се разгледат навиците на хората спрямо хазарта през последната година, включително спортни залагания, използване на онлайн казина, истински казина и слот машини. За да преценят икономическата и социалната цена на проблемното залагане сред ветераните, изследователите разглеждат директно различията в ползването на социални и здравни услуги от тях и извадка от общото население.

Ако респондентите твърдят, че са залагали, те са помолени да попълнят втори въпросник, наречен Индекс на тежестта на проблемния хазарт. Резултат 0 показва, че няма проблем, докато резултат 8 или по-висок показва, че попълващият има проблем с хазарта.

Изследванията сочат, че хазартът често е причина за загуба на работа, дългове, лошо здраве, престъпно поведение, разпадане на личните отношения и провалено образование. Смята се, че навикът струва на Великобритания около 1,67 милиарда паунда годишно. Затова авторите на изследването предполагат, че има достатъчно голяма „икономическа причина“, за да се въведе процес на преглеждане, за да се открият хазартните навици при ветераните. Бившите членове на армията се подлагат на рутинни оценки за психичното си здраве след като се върнат от война, тези тестове не оценяват хазарта.

„Проучването ясно идентифицира проблем, така че сега трябва да се заемем с причините, поради които ветераните изпитват този проблем с хазарта, и да подкрепим тези, които страдат от последствията“, казва Джъстин Рийс Ларкомб, съавтор на изследването. След успешна кариера в армията той губи 750 000 британски лири за три години, след като развива пристрастяване към онлайн хазарта.

„Пристрастих се към тръпката на онлайн хазарта и това почти унищожи живота ми. Не искам другите да страдат като мен „, добави той.

„Това е първото проучване, което изследва социалното и икономическото въздействие на хазарта сред бившите служители на армията на Обединеното кралство и нашите констатации са в съответствие с международните изследвания, които установяват, че ветераните са изложени на най-голям риск от зависимост“, казва Саймън Даймън, водещ автор на изследването. „Трябва да предприемем рутинни проверки за проблеми с хазарта сред въоръжените сили на Обединеното кралство, за да намалим стигмата, свързана с търсенето на помощ, и да гарантираме, че тези, които се нуждаят от поверително внимание и подкрепа, ще ги получат.“

Трябва да се отбележи, че това проучване е наблюдателно и затова не може да установи причина. Въпреки това изследователите предполагат, че проблемите с хазарта, с които се сблъскват ветераните, вероятно са свързани с военната им служба, за която „е известно, че е свързана с по-належащо физическо и психическо здраве“.

 
 
Коментарите са изключени за Ветераните от Обединеното кралство са 11 пъти по-склонни да се пристрастят към хазарта

Повече информация Виж всички