shareit

Цветния екипаж на американските самолетоносачи

| от |

На американските самолетоносачи има хиляди хора екип – все пак тези машини са гигантски и има доста неща, за които да се следи. В отговор на целия хаос Американските военноморски сили са създали визуална система с униформи, спасителни жилетки и каски в различни цветове, всеки от които отговаря на определена длъжност.

Това, което привидно изглежда като пълен хаос, всъщност е балет от стомана, експлозиви, керосин и плът, дирижиран от организатора и екипа му, както и от отдел Основни полетни операции, като и двете се намират високо в кулата на съответния самолетоносач. Долу на пистата за излитане пък екипажът е връзката между командването на кораба и палубата като получава команди от горе и ги изпълнява чрез цветния си танц.

US Navy 100810-N-5749W-014 Vice Adm. Richard W. Hunt crosses the rainbow sideboys during an arrival aboard USS Abraham Lincoln (CVN 72)

Ето каква длъжност изпълнява всеки от цветовете:

Жълто

Хората, които насочват самолета на пистата, отговорниците за катапулта и спирачките.

Кафяво

Подготвят самолета за полет и се грижат за самолетите между мисиите.

Зелено

Управляват катапулта, който засилва самолета, грижат се за светлините, за палубата и за товара на самолетите.

Лилаво

Пълнят и изпразват самолетите със и от гориво.

Синьо

Отговарят за всякакво транспортиране и комуникация.
FD Aviation Ordnanceman CVN-72 11Jun2008

Червено

От пожарникари до спасители. Общото между всички в червено е, че се занимават с нещо опасно – слагат бомбите и ракетите на самолетите или ги свалят.

Бяло

Всичко свързано с безопасността, както и някои други задължения – инспекции на ескадрилата, инспекции за спазване изискванията за безопасност, медицински персонал…

Черно и бяло

Последна инспекция на външната част на самолета преди излитане.

Към тези визуални белези, които са предимно в горната част на облеклото, има също така и тъмносини панталони, носени от младши моряци и офицери, и бели, които се носят от главните офицери и командири.

Много от тези означения се използват и от съюзници на Щатите, което означава, че американски изтребител може да кацне на френски самолетоносач и пилотът ще може да разбере какво да прави по инструкциите на екипажа. И това се случва от време на време.

 
 
Коментарите са изключени