shareit

Само две подводници са потапяли кораби от 1945 г. насам

| от |

Първата и Втората световна война затвърждават мястото на подводницата във военните арсенали по целия свят. Дейността на германските подводници през Първата световна война е една от основните причини САЩ да влязат във войната. Малко повече от две десетилетия по-късно германските Ю-лодки претендират, че са потопили 3000 съюзнически кораба само по време на Втората световна война. От края на Втората световна обаче само две подводници са потопили вражески кораби в бой.

След войната подводниците остават неразделна част от флотите по целия свят и напредват стремглаво в технологично отношение. В следвоенният период те придобиват способността да изстрелват ядрени оръжия. Ядреното задвижване също попадa в подводници, които заедно с оборудване, което може да извлича кислород от околните води, им позволяват да останат потопени в продължение на месеци.

Въпреки тези подобрения и разширени възможности, през този период нито една подводница не потапя вражески кораби; чак до Индо-пакистанската война през 1971 г.

PNS Hangor

PNS Hangor ще стане първата подводница, която ще потопи вражески кораб след 1945 г. В края на ноември 1971 г. пакистанската подводница е изпратена в Арабско море, където открива голяма група кораби от индийския флот. Тя поддържа дистанцията си от плавателните съдове и изследва комуникациите им. През следващите няколко дни обаче индийският флот научава за присъствието на PNS Hangor и изпраща две британски фрегати да я намерят.

PNS Hangor е френска подводница от клас Daphne. Тя е дълга 60 метра и е въоръжена с дванадесет 550-милиметрови торпедни оръдия.

На 9 декември PNS Hangor засича двете приближаващи се фрегати и се потапя дълбоко, докато те не влизат в обсега на торпеда й. След това подводницата изстрелва самонасочващо се торпедо към една от фрегатите, INS Kirpan, но не я уцелва. Веднага щом разбира, че са набелязани, Kirpan бяга по-далеч от Хангор,. Междувременно втората фрегата, INS Khukri, се насочва към подводницата в опит да я потопи, но Hangor изстрелва второ торпедо по Khukri, което попада в целта.

Това торпедо нанася фатален удар на фрегатата, която потъва само за минути, отнемайки живота на 18 офицери и 176 моряци. Kirpan се връща за нова атака, на която Хангор отговаря с трето торпедо. То не успява да я спре, но кара индийската фрегата да избяга.

След схватката, индийският флот стартира огромна мисия за търсене и унищожаване на подводницата, но тя вече е в безопасни води и остава потопена почти седмица.

Днес PNS Hangor е изложен в Пакистанския морски музей в Карачи, Пакистан.

HMS Conqueror

HMS Conqueror е втората подводница, която потапя вражески кораб след Втората световна война и в момента е единствената атомна подводница, която някога е потапяла вражески кораб. Действията й по време на Фолклендската война през 1982 г. са едни от най-известните от всички военноморски срещи през последните десетилетия.

HMS Conqueror е британска атомна подводница от клас Churchill, пусната през 1969 г. Тя е дълга 85 метра и измести 5400 тона вода, когато е напълно потопена. Задвижва се от ядрен реактор на Rolls-Royce и може да работи на практика, докато не се изчерпат запасите на екипажа. Тя започва дългото пътуване до Фолкландските острови в Южния Атлантик ден след като Аржентина нахлува там.

Веднъж щом стига там тя е натоварена да охранява британската зона и да следи аржентинската военноморска дейност в района. В края на април 1982 г. Conqueror забелязва аржентинския крайцер ARA General Belgrano – крайцер от Втората световна война, който първоначално е бил американски кораб.

По време на Втората световна война той е известна като USS Phoenix и присъства, когато японците нападат Пърл Харбър през 1941 г. До 80-те години на миналия век Belgrano вече няма особен шанс срещу една съвременна ядрена подводница като HMS Conqueror.

На 2 май Conqueror получава разрешение от британското правителство да атакува аржентинския кораб, като изстрелва три торпеда Mark 8, две от които го удрят. Подобно на PNS Hangor, след като потапя вражеския кораб, Conqueror трябва да бяга, за да не бъде намерена и потопена.

След приключването на Фолклендската война, Conqueror се завръща във Великобритания под флага на Веселия Роджър (пиратското знаме с череп и кръстосани кости) – традиция на Кралския флот за подводници, които са постигнали убийство.

Тя се пенсионира през 90-те години и все още чака да бъде бракувана.

 
 
Коментарите са изключени за Само две подводници са потапяли кораби от 1945 г. насам

Повече информация Виж всички